Norden borde ha en plats i G20

G20-mötet i Toronto är nyligen avslutat och ledarna för de största ekonomierna i världen har bland annat kommit överens om att halvera budgetunderskottet till 2013.

Tyvärr är inte Sverige eller något av de andra nordiska länderna med i G20, vi är helt enkelt för små var och en för sig. Tillsammans är vi dock en av de 10-12 största ekonomierna i världen. Vi samarbetar i så många andra sammanhang, så varför skulle vi inte kunna samarbeta om en gemensam plats i G20. Jag har motionerat om detta, men tyvärr blev motionen avslagen. Jag tog också upp frågan i den nordiska debatten i kammaren i förra veckan.

Om tre timmar sätter jag med på planet till Island för möte med Nordiska rådets presidium och på mötets dagordning har Nordiska rådets president Helgi Hjörvar också tagit upp frågan om gemensam nordisk plats i G20. Får se om entusiasmen är större där än i svenska riksdagen.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Norden borde ha en plats i G20

 1. z999 says:

  En jättebra idé som hade kommit helt i skymundan (för mig i alla fall) om jag inte hade läst här. Hoppas verkligen att du får gehör för den.

 2. z999 says:

  Blää! Har totalt tröttnat på politik och demokrati. På sajten ”allavaljare.se” så står det hur viktigt det är att synas för politikerna, budskapet kommer tydligen i andra hand. I kriget mot sverigedemokraterna så har SVT valt utesluta dom med hänvisning till att dom inte ligger över riksdagsspärren i någon mätning. Dom låg i den mätningen bara på 3,9%. Är sverigedemokraternas framgångar enbart en effekt av synligheten på nätet och lite mer synlighet i media? Skulle nazister kunna vinna valet enbart genom att synas i TV och annan media? Skulle det öka deras röster alls? Har inte de politiska budskapen någon betydelse alls längre? Och sen – frågan är om jag vill dela ett samhälle med människor som enbart röstar på de som syns mest?

  Maud Olofsson har sagt att hon tycker att centern har varit duktiga på att leverera men dåliga på att tala om vad de levererat (synas alltså). Borde inte media garantera sådant? Varför läser någon media alls för om de är så dåliga på att objektivt (graderat objektivt alltså) presentera vad som händer i samhället? Om man nu anser att det är viktigt att rösta, är det då inte viktigt att man får något sånär sann information?

 3. z999 says:

  På tal om samarbeten. Är det sant att europarådet vill riva upp Schweiz folkomröstade förbud mot minareter?

 4. Jag tycker också att SVT borde ge plats för SD, PP, Fi och andra. Om det inte fungerar i den stora partiledardebatten så borde de ha andra debatter där alla får chansen. Varför inte en speciell miljödebatt där kanske två från varje block och ett mindre parti får vara med (S, V, M, C och PP), en skoldebatt med S, Mp, Fp, C och Sd och en utrikespolitisk debatt med V, Mp, M, Kd och Fi. Då skulle alla få chansen att synas även i SVT.

  Har precis kommit hem från Island, så jag har ingen koll på vad Europarådet har sagt eller inte sagt.

 5. frekar06 says:

  Det stämmer Z999. De vill riva upp minaretförbudet i Schweiz. Se länk nedan.

  http://www.nationellidag.se/visa/default.asp?notisID=7417

  /Frekar06

 6. z999 says:

  @Frekar06:
  “Det stämmer Z999. De vill riva upp minaretförbudet i Schweiz. Se länk nedan.”

  OK. Tack för länken Frekar06.

Leave a Reply

Your email address will not be published.