En bonde blir statsminister – Arvid Lagercrantz

Den andra Fälldin-boken som jag har läst de senaste veckorna är “En bonde blir statsminister” av Arvid Lagercrantz. Det är en intervjubok där alltså Fälldin med egna ord ger sin historia av sitt liv. Boken skrevs 1998 och börjar med uppväxten och slutar med bitterheten som Fälldin fortfarande hade kvar 1998. Då tror han aldrig att han ska komma tillbaka till Centerpartiets partistämmor igen, men tre år senare när Maud Olofsson valdes till partiledare så var han tillbaka.

Den här boken har sin stora fördel i att det är Thorbjörn Fälldins sanning, men nackdelen är såklart att det inte är en granskande skildring av hans gärning. Jag vill dock inte säga att de undviker de svåra frågorna. Vill man förstå människan Thorbjörn Fälldin så är det 335 sidor som bör läsas.

Även om jag tycker att boken är läsvärd och lärorik så är det för en tämligen smal läsekrets. Man kan nog säga att Arvid Lagercrantz inte riktigt nådde lika många läsare med “En bonde blir statsminister” som hans brorson David gjorde med sin bok om Zlatan….

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.