Fälldin – Björn Elmbrant

Det är lika bra att erkänna direkt. Jag har suttit i riksdagen för Centerpartiet i tolv år utan att läsa en enda bok om Thorbjörn Fälldin. Det är lite pinsamt. Men nu när jag har lämnat politiken kommer suget efter politisk historia. Därför har jag nu plöjt två Fälldin-böcker i rad.

Den första var Björn Elmbrants bok från 1991 om Fälldin. Det är alltså inte en bok som Thorbjörn har varit delaktig i, utan journalisten Elmbrants tolkning av Fälldins liv. Den börjar med barndomen och slutar med hur Fälldin tvingades bort från partiledarposten.

Det är absolut en läsvärd bok för den som är intresserad av politisk historia och Thorbjörn Fälldin och hans statsministerperiod är definitivt en viktig del av svensk politisk historia, men det är fortfarande bara en journalists spegling av Fälldin.

Jag tycker att delarna som handlar om Fälldin och Palme är riktigt bra. Det är en del av Centerpartiets historia som jag inte själv minns men har hört så mycket om. Totalt är det 303 intressanta sidor, men det krävs nog att man är en politiknörd för att orka genom boken.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.