“Arbetsrätten måste ändras”

Annie Johansson och jag har en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet idag om arbetsrätten. Det är en replik på Per T Ohlssons söndagskrönika om “Slöseri med ungdom“.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to “Arbetsrätten måste ändras”

 1. z999 says:

  Men! Den självklara lösningen är ju arbetskraftsinvandring.

 2. frekar06 says:

  Lagen om anställningsskydd är problematisk. Men jag tror inte att vi skulle få ner ungdomsarbetslösheten nämvärt genom att avskaffa den. Här krävs helt andra åtgärder. Lärarutbildningen (som jag läst på i fyra år) är ett bra exempel där det krävs åtgärder. Vi är ute lite mer än en termin av fem läsår som vi läser på lärarutbildningen i skolan på praktik där vi har elever.

  De perioder vi är ute är så korta att vi inte hinner lära känna varken lärare eller elever. Här finns ingen koppling till arbetslivet. Jag tror att med längre praktikperioder och framförallt mer praktik på lärarutbildningen hade det varit lättare för oss lärarstudenter att komma in på arbetsmarknaden. Därmed hade också ungdomsarbetslösheten sjunkit. Sen tror jag att en bättre lärarutbildning är viktig för att minska arbetslösheten bland unga lärare. Kompetensen bland lärarna måste öka kraftigt. Det är för slött. Några lärarstudenter säger så här om utbildningen:

  ”Detta är patetiskt. Du kan komma i princip helt oförberedd utan att ens veta vilken bok som du ska ha läst, och klara G bara du öppnar munnen och diskuterar lite.”

  ”I princip har jag tagit en lärarexamen bestående av 75 % VG utan att behöva öppna en bok.”

  Sen ska vi inte bara skylla på lärarhögskolorna. Det är också studenternas ansvar att skaffa sig så bra förutsättningar på utbildningen som möjligt för att få ett jobb i framtiden. Distansutbildningarna gör det ju faktiskt möjligt att skaffa sig bättre kompetens än vad lärarutbildningen kan ge. Själv tänker jag läsa in min tredje inriktning samtidigt som jag läser vidare på lärarutbildningen. Så att jag får Historia, samhälle och religion. Jag väljer att ta det jobb det innebär att läsa mina sista tre terminer på lärarutb. på tvåhundraprocent för att inte hamna i en situation där jag riskerar arbetslöshet (eller åtminstone öka chansen kraftigt för att slippa detta). //Frekar06

 3. Jag håller helt med om att utbildningarna måste bli mer arbetsmarknadsanpassade och det blir de bäst genom mer praktik.

  Centerpartiet står inte heller för att avskaffa LAS, däremot vill vi t.ex. undanta företag med färre än tio anställda och ha ungdomsavtal för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. “Hellre en fot på arbetsmarknaden än två utanför.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.