Bra att S kör över V och Mp i EU-politiken

Jag förstår mig inte riktigt på EU-minister Birgitta Ohlsson (Fp) som kritiserar socialdemokraterna för att ha kört över Vänsterpartiet och Miljöpartiet i deras rödgröna överenskommelse om EU-politiken. Det är ju bara bra. Socialdemokraterna är överens med oss i alliansen i de allra flesta EU-frågor.

Jag är förstaersättare i EU-nämnden och tjänstgör en eller ett par gånger i månaden och skiljelinjen i EU-politiken går definitivt inte mellan blocken utan mellan Alliansen/S och V/Mp. Det är V och Mp som ständigt anmäler avvikande meningar i de större EU-frågorna, medan de socialdemokratiska ledamöterna försöker få in någon avvikande mening då och då, men i mindre frågor. Oftast är det faktiskt svårt att förstå vad de är oeniga om, men anmäler ändå en avvikande mening.

Särskilt inom mitt område, rättspolitiken, så skulle en vänsterpartistisk och miljöpartistisk EU-politik vara en katastrof. När kriminaliteten blir allt mer gränsöverskridande så vill V och Mp sitta själva i Sverige och försöka bekämpa brottsligheten, utan samarbete med andra länder. Socialdemokraterna har varit tveksamma till några få saker, men i slutändan brukar de alltid rösta för Alliansens förslag. Även när det gäller försvarssamarbetet så är det för väl att Socialdemokraterna stått på sig och fått V och Mp att ge sig. Samtidigt är detta så ideologiskt starka frågor för vänsterpartister, men framförallt för miljöpartister, att jag skulle vara förvånad om detta sväljs av de normalt högljudda medlemskårerna.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Bra att S kör över V och Mp i EU-politiken

 1. Ola says:

  Men Johan ni inom alliansen är ju inte eniga i Eu politiken eller när det gäller försvarspolitiken.
  Folkpartiet ska ju införa euron och gå med i Nato
  är det centerns politik oxå?

  När tror du ni inom Alliansen har blivit så eniga att vi får veta vad ni vill om ni vinner valet.
  Hur mycket ska bensinpriset öka enligt Alliansen..C vill öka med 104 öre litern och en arbetsgrupp i Alliansen med 70 öre men ska inte väljarna få veta det före valet eller blir det som vid valet 06

 2. Ola, du måste kunna se skillnad på att partierna inom koalitionerna inte tycker likadant och att de kan presentera en kompromiss för väljarna.

  Jag skriver ju att det är bra att de rödgröna före valet presenterar vad de skulle vilja göra inom olika politikområden om de vinner väljarnas förtroende. Precis som hos oss i alliansen kommer de olika partierna att ha olika ståndpunkter, men det jag ständigt efterfrågar är hur kompromisserna ser ut. En sådan har de rödgröna nu presenterat vad gäller EU-politiken och det är bra. Vi väntar dock fortfarande på många stora och viktiga politikområden, inte minst rättspolitiken.

  Folkpartiet får gärna tycka att vi ska ha en ny folkomröstning den kommande mandatperioden och gå med i Nato, men alliansen är lika tydlig med hur kompromissen ser ut: Det är inte aktuellt med någon ny folkomröstning om euron och vi ska inte ansöka om medlemskap i Nato.

  Åter igen, Centerpartiet har inget förslag på bensinskattehöjning och det har inte alliansen som helhet heller. Men skulle vi t.ex. få till en global klimatöverenskommelse så kan det ändå krävas en sådan skattehöjning. Den stora skillnaden mellan oss i alliansen och vänsterpartierna det är att vi kommer att sänka andra skatter samtidigt för att inte höja skattetrycket, medan de rödgröna bara lägger förslag på skattehöjningar.

 3. Ola says:

  Ni höjde skatten på bensin två gånger utan klimatöverenskommelse efter valet 06 och skatten på Trafikförsäkringen och vägskatten utan att sänka någon skatt…

  Ja vi får hoppas ni kan ena er då innan valet så väljarna får veta det före valet för vi vet ju inte vilken jobbpolitik ni ska föra om ni vinner valet..
  Ni sa före valet 06 att det ar jobben som var det viktiga och nu har vi ca 9 procents arbetslöshet
  och ökande utanförskap . Väljarna vill nog veta om det blir en fortsättning av Högeralliansens bidragspolitik.

 4. frekar06 says:

  För mig som inte vill ha EU så är det beklagligt att Vänstern gett upp sitt motstånd. Det hade i och för sig inte spelat någon roll för hur jag tänker rösta om det var kvar eller inte eftersom jag tänker rösta på Piratpartiet.

  Var inne på Centerns hemsida och skulle kolla in hur ni ställde er i frågor som rör grundlagen och samhällsutveckling. Men den sidan fungerar inte.

 5. z999 says:

  Jag vill inte heller ha EU. Jag tycker att tiden gått ut för att vänta på något positivt från EU.

 6. frekar06 says:

  Precis Z999. Jag hade röstat för ett svenskt utträde ur den europeiska unionen om vi haft möjligheten idag. Det enda EU lyckas med är att ställa till med problem. Jag vill inte betala en krona till EU-projektet. Besluten ska inte tas i Bryssel. EU:s lagstiftning ska inte stå över Svensk grundlag. Lissabonfördraget borde rivas upp och aldrig mera se dagens ljus.

  Euron är det enskilt största politiska fiaskot i modern tid. Den valutan kommer spricka tror jag inom en snar framtid. EMU – samarbetet har tillsammans med politiker i Spanien, Tyskland, Grekland, Portugal osv. försatt oss i den djupaste ekonomiska krisen sen krisen på 30-talet. Dessa politiker som har misskött sig på detta vis borde ställas inför domstol. På Island lär förre statsministern, finansministern och riksbankschefen hamna inför riksrätt. Det är att ta ansvar. Ett ansvar som EU och vissa medlemsstater tyvärr inte visar särskilt mycket av.

  Risken för social oro i Europa är uppenbar nu när olika länders besparingsprogram presenteras. Här handlar det om att rädda det som räddas kan. Sen är det hyckleri av EU-kommissionen att kraftigt utvidga utgifterna inom EU samtidigt som man uppmanar länder att spara pengar.

 7. Ola, du är nog ganska ensam om att hävda att alliansen inte sänkt någon skatt. En normalinkomsttagare har genom jobbskatteavdragen fått 1500-1700 kr mer kvar i plånboken per månad.

  Ungefär lika sant som att alliansen inte har sänkt någon skatt är ditt påstående om alliansens bidragspolitik. Du tycks också ha missat att världen gått in i en finanskris och lågkonjunktur under den här mandatperioden. Jfr gärna Sverige med andra läner så upptäcker du att vi har klarat krisen bäst av alla.

  Frekar, vilken sida fungerar inte?

  Självklart får ni argumentera för att Sverige ska lämna EU, men glöm inte bort alla de företag och därmed arbetsplatser som samtidigt skulle lämna landet.

 8. frekar06 says:

  Följande sida fungerar/finns inte:
  http://politik.centerpartiet.net/var-politik-a-j/grundlag-samhallsutveckling/

  Det som händer när man klickar sig in på den är att det på webbsidan kommer upp “404 Sidan kunde ej hittas”. /Frekar06

 9. z999 says:

  @Linander:
  “En normalinkomsttagare har genom jobbskatteavdragen fått 1500-1700 kr mer kvar i plånboken per månad.”

  Jag har märkt vissa skillnader, även om jag tycker att skatten är alldeles för hög fortfarande. Jag anser också att det är alldeles för bökigt och omständigt om man vill starta något eget i Sverige. Det måste vara långsiktigt och välplanerat. OK, det beror väl delvis på bankerna, men dom anpassar sig till hur staten ser på företagande. Jag vet två tjejer i Israel som kom på att det inte fanns något dagis där de bodde. Då var det bara att starta upp ett, tillfälligt medans det bodde små barn i området. Dom höll väl på i ett och ett halvt år, utan att åka på snytingar från staten.

 10. frekar, jag vet inte var du har hittat den där centerpartiet.net-sidan (centerpartiet.net är centerrörelsens öppna mötesplats på nätet), vår hemsida är centerpartiet.se. På http://www.centerpartiet.se/Var-politik/Politik-A-O/ kan du söka dig fram i vår politik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.