Hoppas Sverige får stryk

Som stor sportälskare skulle jag direkt koppla rubriken till idrott och fundera på om den här Linander tappat förståndet, men nu handlar det inte om sport utan om juridik.

På tisdag ska EU-domstolen avgöra om Sveriges apoteksmonopol är förenligt med gemenskapsrätten och då hoppas jag att Sverige åker på stryk och tvingas slopa monopolet. I dagens Agenda på SVT så debatterade vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson och moderaten Kristina Axén Olin (varför tar de dit en lokalpolitiker från Stockholm och inte en borgerlig riksdagspolitiker från socialutskottet?) och Ylva Johansson var ute och reste.

Hur kan man påstå att konkurrens ökar priset i jämförelse med monopol och att tillgängligheten på svenska apotek är hög. Man skulle kunna Ylva Johansson inte har haft några barn själv och därför inte behövt hämta medicin på apoteket speciellt ofta, men faktum är att hon har tre egna och tre styvbarn. Jag skulle i vart fall kunna berätta för henne att tillgängligheten är allt annat än god. Vår son Erik har fötts med en ovanlig missbildning på matstrupen (den var i två delar) som heter esofagusatresi och det har inneburit väldigt mycket sjukhusbesök och väldigt mycket mediciner.

Jag har väntat och väntat på apotek i Lund, Gustavsberg, Mölnvik, vid Karolinska sjukhuset och inte minst på jourapoteket vid centralstationen i Stockholm. När Ylva Johansson påstår att tillgängligheten är god blir jag sugen på att maila henne och fråga om hon kan stå i kö för mig i en timme nästa gång jag måste hämta ut medicin på jourapoteket vid centralen i Stockholm. Det finns efterfrågan på mycket mer öppethållande än vad apoteken har idag, men eftersom Apoteket AB är ett statligt företag med monopol så har de inga som helst anledningar att öka utbudet. Som Ylva Johansson uttryckte det, “vinst ska inte vara en styrkraft”. Men vinst som styrkraft ger service och uppfyllande av kundernas önskemål som drivkraft och det är något som apoteken inte direkt kan skryta med.

Min mamma sa medan vi såg Agenda-diskussionen, “tycker ni inte att de arbetar väldigt långsamt, de gör saker långsamt, de till och med går långsamt”. Och så rätt hon har. Jag är övertygad om att anställda på apoteken gör ett bra jobb, men det verkar faktiskt inte som om de tänker att nu måste vi skynda oss så att våra kunder slipper vänta så länge.

För ett par månader sedan hade jag en fredag i Lund då jag besökte fyra olika “affärer” och verkligen upplevde skillnaden mellan monopol och fungerande marknadsekonomi. Jag var och handlade på fyra ställen, bensin på bensinmacken, vin på Systembolaget, medicin på Apoteket och fastlagsbullar på konditoriet. I två av affärerna var det långa köer, på de andra två ställena var det lite kö men det gick snabbt att få betala. Gissa i vilka det var kö…

Ingen svensk missar i den frågetävlingen, alla vet att det är på Apoteket och på systemet som det är kö. Varför? Är det egentligen svårare att sälja vin och medicin än bensin och bakelser? Visst kan man säga att medicinen behöver mer kontroll, men med en fungerande konkurrens är jag övertygad om att det hade funnits tillräckligt med kassor öppna för att kön inte skulle bli timmeslång. För då hade vi valt att gå till ett annat apotek.

Hoppas att Sverige får stryk på tisdag!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Hoppas Sverige får stryk

 1. John says:

  Nu vet jag inte riktigt om jag håller med.

  Apoteket behövs – vi behöver kontrollen på läkemedel. Jag vill att de som jobbar där läkemedel säljs ska kunna sina saker. Kanske finns det de som vill köpa sin medicin på bensinmacken – jag vill det inte.

 2. Visst kan det behövas kontroll, men är långa köer och dålig service verkligen nödvändiga för att den ska finnas?

  Hur kommer det sig att andra länder har en fungerande läkemedelshantering utan monopol?

  När jag ska hämta ut något receptbelagt läkemedel på Apoteket har jag aldrig känt att den person jag hämtar det av ger mig bättre information än om jag hade fått om jag istället hade hämtat pillerburken på närmaste bensinmack. Däremot får jag vänta betydligt längre, vilket i och för sig kanske gör att jag passar mig noga för att bli sjuk igen.

  Det finns ett fantastiskt citat från Krister Hanner som trotsade EUs monopol och sålde huvudvärkstabletter och nikotionplåster. Han beskriver mycket väl det paradoxala i Apotekets monopolställning.

  “Man kan köpa skadliga cigarretter fritt överallt men måste gå till ett apotek om man vill köpa ett receptfritt läkemedel för att sluta röka.”

 3. Fredrik says:

  John, det är inte frågan om att vem som helst ska kunna sälja receptbelagda mediciner, de flesta länder har vad jag förstår regleringar, men det är inte samma sak som statligt monopol. Säg tex att man som i norge måste ha legitimerade farmaceuter som säljer receptbelagd medicin, medan man kan köpa näsdroppar på ica eller coop. Vari ligger risken med det?

 4. site admin says:

  I “den sista Sovjetstaten” Norge har apoteket avmonopoliserats och det har bara givit fördelar. Tillgängligheten är mycket bättre efter det blev konkurrens och det har inte blivit fler “fel”. Givetvis ska det krävas att det är farmaceuter som jobbar även i privata apotek. Så är det även det i Norge.

 5. Martina says:

  Ja, det där din mamma sa var rätt!! Helt klart!! Jag stod och väntade i kön på Apoteket härom dagen och visst! De GÅR till och med sakta! De GÖR det! Varför? Kan man fråga sig!

 6. Realist says:

  …på apoteket

  Gick in och tog vad jag skulle ha och gick fram till kassan. Vid ingången satt det några personer som jag antog väntade på att få sina recept expedierade. Kvinnan i kassan frågade om det var min tur, jag svarade att jag inte visste men antog det eftersom det inte stod någon i kö. Kvinnan i kassan frågade om jag bara skulle betala, jag svarade ja. Jag öppnade plånboken men hann inte betala förrän helvetet brakade löst. Från stolarna vid ingången rusar en tant upp och fullkomligen skriker att det är hennes tur och att jag skall vänta på min tur?!

  Chockad tog jag ett steg tillbaka och stirrar på den galna tanten. Jag borde givetvis ha givit tanten en lektion i hyfs, men ödmjuk som jag är stod jag bara still och smälte galningens verbala attack. Första frågan som dök upp i mitt huvud var: Hur kan hon tilltala en människa hon inte känner på det viset? Andra frågan: Varför står hon inte i kö om hon ska betala något? (jag tog självklart förgivet att hon hade recept eftersom hon uppenbarligen suttit ner vid ingången).

  Tanten tog god tid på sig i kassan och vände sig om mot mig och hånlog?! Jag stirrade på henne och sedan började ilskan att bubbla lagom tills det var min tur att gå fram till kassan. På väg till kassan sa jag högt och tydligt att det brukar vara kö (med nummerlapp) för att få recept expedierade på apotek men att de som ska betala något från butiken brukar stå i kö vid kassan. Tyvärr fick den stackars kvinnan i kassan all min ilska.

  Att vara ödmjuk och snäll i dagens samhälle är detsamma som att vara mesig och lovligt byte för andras frustration över diverse misslyckade livsöden.

  Tanten på apoteket och alla hennes likar, borde SKÄMMAS! Samt besvara frågan: Har du aldrig lärt dig hur man tilltalar människor man inte känner? Detta givetvis med reservation för att tanten kanske uppvisade ett sjukligt beteende.

  Från en fd ödmjuk människa som numera ser som sitt uppdrag att uppfostra vuxna människor i hyfs!

Leave a Reply

Your email address will not be published.