Vad betyder Frankrikes nej?

Europa lider av “dagen efter”. Jag ska från början säga att jag är positiv till EU:s fördrag om en ny konstitution. Jag ser detta nya fördrag som ersätter de många gamla som en nödvändighet för att EU med 25 och förhoppningsvis fler medlemsstater ska kunna styras. Samtidigt kan jag inte låta bli att ha lite skadeglädje.

EU:s ledare och kanske framförallt medlemsstaternas regeringar har totalt glömt bort sitt folk. Det som kan kännas självklart för den politiker som är mitt uppe i smeten och känner sig alldeles nöjd med sitt framförhandlade förslag, kan kännas allt annat än självklart för Svensson, Smith eller Smicêr. Ska EU-samarbetet bli så framgångsrikt som det behöver bli för att vi ska kunna utveckla ett fredligt Europa med god tillväxt, så får det inte bara vara ett samarbete för Europas toppolitiker utan det måste vara ett samarbete för Europas folk.

Som jag ser det innebär Frankrikes nej att EU är tillbaka på ruta 1 i fråga om konstitutionen. Nya förhandlingar måste till oavsett vad alla våra andra länder säger, förhandlingar som ingen av förhandlarna vill ska ge resultat. För det är ju samma politiker som kommer att ha hand om de nya förhandlingarna som redan är nöjda med det befintliga förslaget. Förhandlingsresultatet måste därför bli synligt men helst inte märkbart. Detta kommer medlemsstaternas regeringschefer säkert klara av.

Men deras viktigaste uppgift borde istället vara att fundera på hur EU-samarbetet ska bli bättre förankrat. Europas folk måste känna att samarbetet ger ett mervärde, att det är nödvändigt och att de vill utveckla det.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Vad betyder Frankrikes nej?

 1. NeonJudge™ says:

  Jag tror också att Frankrikes nej kan förklaras med att avståndet mellan EU (och dess politiker) och den vanliga befolkningen är alldeles för stort. Detsamma kan mycket väl gälla här hemma i Sverige. Se bara på röstdeltagandet senast det begav sig. Om EU i långa loppet ska ha en chans så måste EU föras ner på gräsrotsnivå (för att använda en sliten klyscha).

 2. Marcus F says:

  Det behövs helt tydligt att politikerna i gemen slutar att sväva uppe i det egna blå skyarna och kollar in verkligheten.

  Du skall ha en eloge för den här bloggen, den är verkligen en kontakt med verkligheten för dig, och med dig för oss andra. Behöver jag säga att fler borde följa ditt föredöme och skriva lika personligt och rakt.

 3. Peter Bondra says:

  Att centralisera EU för att minska insynen för att upptäcka den koruption som genomsyrar hela EU & som det inte talas om alls, den som avslöjar blirt utfryst & dom avslöjade får högrebefattningar & man klappar varandra på ryggen och säger bättre lycka nästa gång.
  Det var det Fransmännen sa NEJ till inte som här där politiker inte ens vad man ska rösta om alls skandalöst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.