Riksdagsveckobrev v. 19-20

Hej! Man blir sjuk av att börja motionera på ett sätt som kroppen inte är van vid. Det är ingen direkt vetenskaplig undersökning som ligger bakom påståendet. I själva verket är det bara en kropp som jag undersökt på det här sättet. Nämligen jag själv. I pingsthelgen bestämde jag mig för att min kondition måste bli bättre och började springa. Det blev två tuffa rundor på tre dagar och sedan dess har jag en fruktansvärd förkylning som vägrar ge med sig. Hade jag varit lite förnuftigare och inte så envis hade jag kanske känt efter att min kropp inte ville ha den andra rundan. Kanske finns det inget samband, men det känns bra att skylla på för hård träning.

Över till något viktigare. Nu har justitieminister Thomas Bodström äntligen insett att Sverige inte kan stå utan polisbefogenheter och verktyg som andra länder har. Nu har han äntligen förstått att polis och åklagare i Sverige måste få använda buggning för att komma åt riktigt grova brottslingar. Detta har vi i Centerpartiet tagit upp vid många olika tillfällen. Vi i Centerpartiet Skåne hade till exempel med buggning som vårt första krav vid ett uttalande vid distriktsstämman 2003. Intressant är att många av de krav som vi då hade med i vårt 21-punktsprogram mot organiserad brottslighet diskuterades i ett Aktuellt-inslag om nätpedofiler som just tog slut. Såg ni inslaget så öppna den bifogade filen med vårt uttalande från 2003 så lovar jag att ni känner igen det som Bodström pratade om. Han är bara två år efter Centerpartiet i Skåne.

Sedan senaste veckobrevet har det varit bolags- och föreningsstämma i Skånska Dagbladet. Det gick som det brukar, inga överraskningar. Tidningen har haft ett bra år ekonomiskt, vinsten ökade från 15 mkr till 22 mkr. Tyvärr minskar upplagan något, det är ett problem som många dagstidningar har. Ska jag ha ett önskemål för vår tidning det kommande året så är det att stora delar av tidningen ska komma i en Internet-upplaga. I Stockholm, där jag ju måste vara en hel del, får vi tidningen dagen efter utgivningsdagen och det hade verkligen underlättat att hitta de viktigaste SkD-artiklarna, debattartiklar och insändare på nätet samma dag som det finns i tidningen.

I förra veckan var det polisens årliga Polisdagar på Polishögskolan, Sörentorp, i Solna. Tyvärr hade jag inte tid att vara med på så mycket men jag var med i en debatt om polisutbildning och forskning. Jag har länge tyckt att polisutbildningen ska bli en riktig högskoleutbildning precis som så många andra praktiska utbildningar. Detta driver även Polisförbundet. Socialdemokraten från justitieutskottet som var med i samma debatt vågade inte säga att hon tycker att de bör bli en högskoleutbildning eftersom regeringen inte tagit ställning för det. Dagen därpå fick vi se vilken dålig internkommunikation det är mellan socialdemokraterna på Rosenbad och de i riksdagen för då gick Bodström ut och sa just att han tycker polisutbildningen ska bli en högskoleutbildning med forskningsmöjligheter.

Idag har jag varit på ett intressant möte på Folketinget i Köpenhamn. Öresundsinstitutet, en svensk riksdagsledamot och en dansk folketingsledamot hade tagit initiativ till ett möte mellan parlamentariker på Christiansborg. Alla skånska riksdagsledamöter och de själländska folketingsledamöterna var inbjudna. Tyvärr var vi bara borgerliga riksdagsledamöter men på den danska sidan var det både borgerliga och socialdemokrater på plats. Vi bildade ett nätverk som ska träffas ca två gånger per år för att få mer kunskap om Öresundssamarbetet och vi ska försöka lyfta frågor som måste avgöras i respektive parlament. Jag tror det är första gången som ett gränsöverskridande nätverk med parlamentariker bildas på eget initiativ utan byråkrati. Vi gör helt enkelt detta för att vi är överens om att Öresundsintegrationen måste utvecklas.

I torsdags tog jag upp en viktig fråga för integrationen, nämligen språkförståelsen. Jag skrev en skriftlig fråga till skolminister Ibrahim Baylan om danskundervisning i skånska skolor och redan samma eftermiddag blev jag intervjuad av Radio Malmöhus. Kl. 16 var det också dagens fråga i Skåne Direkt och lyssnarna fick ringa in och tycka till. Jag kunde inte lyssna på det eftersom jag var i Stockholm och Radio Malmöhus inte finns på nätet, men jag förstod att det var ungefär delat mellan de som tycker och inte tycker att danska ska vara obligatoriskt i skånska grundskolor. Det är första gången jag fått ett så bra utrymme i Radio Malmöhus.

Den kommande veckan är den stora händelsen debatten om upphovsrättslagen. På onsdag hoppas jag att ni får se något intressant i media…

På lördag är det nomineringsstämma i Börringe bygdegård och förhoppningsvis träffas några av oss där. Just nu är min Erik väldigt förkyld, men är han frisk på lördag så får han följa med till stämman och uppleva Centerpartiet i Skåne för första gången. Han har redan varit på riksdagen, men den enda partiledare han träffat är tyvärr inte Maud utan Göran Hägglund. Hoppas det inte är ett dåligt omen.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.