Dagens energipolitiska beslut

Idag handlar det mesta om kvällens votering om bland annat att ta bort stopplagen för kärnkraft och ökat skadeståndsansvar för kärnkraftsbolagen.

Överenskommelsen innebär kortfattat:
– Ett tydligare ekonomiskt ansvar för den som driver kärnkraftverk.
– Försäkringsansvaret fyrdubblas och det införs därutöver ett obegränsat skadeståndsansvar för kärnkraftsindustrin.
– Överenskommelsen innebär att inte en enda skattekrona kommer att satsas, direkt eller indirekt på kärnkraft.
– Lagen begränsar antalet reaktorer till tio, lika många som vi har i drift i dag. Ska en ny reaktor byggas måste en gammal stängas av permanent.
– En ny reaktor får endast placeras på någon av de tre platser där vi har reaktorer i drift i dag – Ringhals, Oskarshamn eller Forsmark. Samtidigt har de berörda kommunerna möjlighet att säga nej till en nybyggnation.

Bakgrunden till kärnkraftsbeslutet är den klimat- och energiuppgörelse som gjordes förra året, med en historisk satsning på de förnybara energikällorna. Vi sätter upp höga mål och har åtgärder för att nå våra mål. Det är den stora skillnaden mot Miljöpartiet som också sätter upp höga mål, men som inte föreslår åtgärder för att nå målen.

Miljöminister Andreas Carlgren förklarar vårt ställningstagande på ett förträffligt sätt här. Många andra har också skrivit och bloggat om detta idag.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Dagens energipolitiska beslut

 1. frekar06 says:

  Det är bara att gratulera till att ni har skrivit in er i historieböckerna med dagens historiska beslut. Med dagens beslut i riksdagen så är en trettio år lång konflikt inom borgerligheten över. Ni har åter visat att ni kan lösa de allra svåraste politiska problemen gemensamt. Bra jobbat!

  Oppositionen däremot som röstade nej till propositionen är illa ute. De har i riksdagen idag genom sitt nej till propositionen visat upp en oansvarighet som saknar motstycke i Svensk politisk historia.

  De har sagt nej till en historisk satsning på förnybar energi och de har med sitt beslut att rösta nej visat arbetarna i svensk basindustri att de med en Röd-Grön regering inte kan vara säkra på att få behålla sina jobb pga. att vi inte har tillräckligt med el för att svensk basindustri ska kunna fungera ordentligt.

  De Röd-Gröna har idag lyckats med bedriften att själva bevisa att de inte kommer ta ansvar för de som har jobb idag, för de som inte har jobb idag och för en fungerande arbetsmarknad. De har bevisat att deras arbetsmarknadspolitik är helt oseriös och att den utgör ett allvarligt hot mot jobben i Sverige. Det blir inte lätt att förklara bort det här.

  //Frekar06

 2. Mange says:

  …och ändå svårare blir det att förklara för våra barn när olyckan är framme hur vi (ni!) kunde vara så trångsynta. Det är riktigt läskigt hur ni lyckats hjärntvätta varandra…och igår kväll sålde Centern sin själ. Jag brukar inte önska någon eller något olycka men den här gången måste jag säga att jag innerligt hoppas C åker ur i september.

 3. Mange, om vi nu tar den närmsta mandatperioden som exempel (eftersom du inte vill att C ska bli invalda i riksdagen för den kommande mandatperioden) och funderar på vad Centerpartiet står för och vad Mp och de rödgröna står för vad gäller antalet reaktorer i Sverige.

  Centerpartiet och alliansen har satt upp höga mål för energiomställningen i Sverige. Vi har också beslutat om åtgärder för att nå våra mål. Ny kärnkraft finns inte med för att nå målen och hur du än vrider och vänder på det så kommer det inte att byggas några nya kärnkraftverk de närmsta fyra åren eller för den del de närmsta tio åren. Med all sannolikhet byggs det aldrig några nya reaktorer utan statliga subventioner, som vi har sagt nej till i riksdagsbeslutet. Vi har även föreslagit hårdare krav för befintliga kärnkraftverk med bl.a. högre krav på försäkringsbelopp och ett obegränsat skadeståndsansvar.

  Mp och de rödgröna har kommit överens om att INTE stänga någon reaktor under den kommande mandatperioden. Det betyder alltså att det kommer att finnas tio reaktorer i Sverige under den kommande mandatperioden även med en rödgrön regering. Hur förklarar du för dina barn om olyckan är framme att Mp inte varit med om några energiuppgörelser som har inneburit stängning av reaktorer i Sverige?

  Jag kan förklara för mina barn att Centerpartiet har varit med och stängt båda Barsebäcks reaktorer.

  Det är en sak att snacka om vad man vill, men det är en helt annan sak att genomföra!

 4. frekar06 says:

  Jaså. Det var en överraskning för mig att de Röd-Gröna hade kommit överens om att inte stänga någon reaktor under nästa mandatperiod. Det är ju helt emot det som står i Miljöpartiets program och det dom fattade beslut om på sin kongress. //Frekar06

 5. Förlåt, jag drog slutsatsen att det var en rödgrön överenskommelse, men det är det kanske inte. Det var Sahlin och Ohly som i partiledardebatten sa att ingen reaktor ska stängas under den kommande mandatperioden, men Mp har inte sagt det. Så det är fortfarande en kvarvarande rödgrön konflikt.

 6. frekar06 says:

  Tack för förtydligandet Johan. Så här står det på Miljöpartiets hemsida: “Kärnkraften i Sverige ska avvecklas snabbt med början omedelbart.” Så visst, det låter som att konflikten finns kvar inom det Röd-Gröna samarbetet.

  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=176621

Leave a Reply

Your email address will not be published.