Har Göran Persson ett fortsatt inflytande?

Jag kan inte låta bli att spekulera lite. I tisdags förmiddag, vid kl. 9:30, mötte jag Göran Persson utanför riksdagen. Han kom från ett av riksdagens hus i Gamla Stan, Cephalus, där socialdemokraterna har sitt riksdagskansli. Jag funderade inte så mycket mer över det, även om jag tyckte att det var lite anmärkningsvärt att “konsulten” Persson har tidigt morgonmöte med någon eller några i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Jag tänkte dock mest på det ur aspekten att en f.d. ledare inte ska lägga sig i hur efterträdaren arbetar (fråga Göran Hägglund hur jobbigt det måste vara att ha Alf Svensson hängande över axeln).

När jag nu såg nyheten, eller ryktet, om att Mona Sahlin ska storstäda i s-toppen så kan jag inte låta bli att koppla det till Göran Perssons besök två dagar tidigare. Visserligen sägs det att flera av Göran Perssons gamla favoriter, Nuder, Ulvskog och Morgan Johansson, ska petas, men nu när Persson själv blivit konsultsosse så är det inte svårt att tro att han vill ha en mer marknadsliberal socialdemokrati och Ulvskog och Johansson är två av de mest inflytelserika vänstersossarna.

Att Mona Sahlin vill forma sitt eget ledargäng inom partiet är fullt naturligt. Jag tror också att det skulle vara bra för partiets utveckling om hon fick bort bromsklossar som Nuder, Ulvskog och Johansson. Men samtidigt tror jag att Sahlin skulle få svårt att hantera vänsterfalangen inom socialdemokraterna om hon städar bort alla deras företrädare ur partiledningen. Det kan skapa intern splittring som hon inte är stark nog för att hantera.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Har Göran Persson ett fortsatt inflytande?

 1. JörgenL says:

  Har lite svårt att få ihop att Morgan skulle vara en av Perssons handgångne män och SAMTIDIGT vänstersosse. Det går liksom inte riktigt ihop om man säger….

  Om du inte vill karaktärisera Persson som vänstersosse.. 🙂

 2. site admin says:

  Det kan tyckas så, men Morgan Johansson plockades verkligen in i Perssons trygga famn. Först fick han något uppdrag på departementet och sedan när det var dags för regeringsombildning så fick Morgan Johansson bli folkhälsominister även om han var tämligen okänd. Vi som sett honom inom kommunalpolitiken i Lund var inte så imponerade och blev lite förvånade över att han helt plötsligt blev minister.

 3. Jo, det stämmer Jörgen L, att jag jobbade för Göran Persson i statsrådsberedningen 1997-98 – då framför allt med justitiedepartementets och inrikesdepartementets sakområden. Jag har alltid kommit bra överens med honom, och det kan ju bero på att han inte är så mycket “höger” som du nog tror -och jag är f ö nog heller inte så mycket “vänster” som du tror. Verkligheten är ju som du vet alltid mer nyansrik än etiketterna.

  Och Johan. Att du inte var imponerad av mig i lundapolitiken för drygt 10 år sedan får jag väl leva med. För övrigt minns jag inte dig överhuvudtaget från den tiden.

 4. site admin says:

  Vad trevligt Morgan att du hittat till min blogg. Du är så välkommen även om du inte minns mig från lundapolitiken. Jag förstår dig, jag var en ung CUF:are då utan några mer anmärkninsvärda uppdrag. Satt inte i fullmäktige på den tiden (min syster tog upp Linanderkvoten). Jag var nog inte den enda som var överraskad över ministerutnämningen, det var den allmänna bilden i media om jag minns rätt. Med det inte sagt att du inte gjorde ett bra jobb, åtminstone bättre än många av dina kollegor.

  Skulle dock vara mer intressant att höra din kommentar på huvudfrågan huruvida Göran Persson fortfarande har inflytande i det socialdemokratiska partiet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.