Riksdagsveckobrev v. 14-16

Hej, här kommer ytterligare ett ”treveckorsveckobrev”, men den här gången får jag skylla på påsken. En skön och nödvändig påskledighet även om vädret hemma i Veberöd inte var vad man hade hoppats på. Men det var åtminstone tillräckligt varmt och uppehåll så att Erik kunde få sina första ”fotbollslektioner” på farmor och farfars gräsmatta. Eftersom han ska ta sm-guld med Malmö FF om ca 20 år så gäller det att börja i tid…

Motioner på propositioner

Veckan före påsk bestod mestadels av ett intensivt arbete med att skriva motioner på alla de propositioner som regeringen lagt. Våra handläggare har verkligen haft hur mycket som helst att göra och gjort ett väldigt bra arbete. Som tur var hade vi fått förlängd motionstid på några av de ”största” propositionerna, som buggningen, preventiva tvångsmedel och vårdnadsregler, annars tror jag inte att vi som är ett ganska litet parti med små resurser på kansliet hade klarat av att skriva de motioner vi ville. Den otroliga ansamling av propositioner som regeringen lägger på en gång är därför ett hot mot demokratin. Alla motioner som jag själv varit med och skrivit under finns på min hemsida www.johanlinander.se, klicka på ”Riksdagsmotioner” till höger så kommer de upp utan att du behöver ta dig igenom allt annat som jag skrivit.

Stämmor och konferenser

Den första april hade vi en mycket välbesökt distriktsstämma i Lund. Det var ingen direkt dramatisk stämma, valberedningen fick genom sina förslag och några motionsdebatter var det inte heller. Temat för dagen var företagande och jobb. Bra att vi är pålästa på detta, tror att det blir en av valets viktigare frågor.

Helgen därpå var det Kandidatträff i Malmö. Vi var ca 50 kandidater till riksdag, region och kommun som under fredag-lördag drillades inför valrörelsen. Själv hade jag som uppgift att hålla i det ”viktiga” kvällspasset på fredagen, dvs det mindre seriösa. Hade en liten whiskyprovning och de flesta smakade åtminstone på de goda dropparna.

På söndagen, 9/4, var jag på Centerpartiets Högskoleförbunds förbundsstämma i Stockholm. Fick priset som årets centerparlamentariker 2006. Jag fick en trevlig tavla, en karikatyr på mig själv där jag iförd MFF-tröja jagar en boll på lundaslätten. En likadan hänger på riksdagskansliet, så har ni vägarna förbi är det bara att titta.

Nu i helgen är det dags för nästa kandidatträff, den här gången för hela landet. Vi ska vara här i riksdagshuset och på en konferensanläggning på Lidingö. Som kandidat ska jag givetvis deltaga men jag ska också hålla i två olika pass, ett på lördag och ett på söndag. Det på lördagen är tillsammans med Lars-Ivar och vi ska prata om personval. På söndag är det ”politikverkstäder” och jag håller i den som heter öppenhet.

Valtankar

Planeringen inför valet pågår. Det känns visserligen som att valdagen är ganska avlägsen fortfarande, men det är dags att beställa valmaterial. Inte så lätt. Jag har försökt få kommunkretsarna i min valkrets att säga vad de önskar av mig, men det verkar som att kretsarna inte kommit så långt i sin planering.

Idag har jag tittat på hur ett slags vykort skulle kunna se ut. Ett vykort som kan användas både för utdelning och för utskick. Bild, visst, men redan där är det svårt. En bild säger otroligt mycket och det gäller att den signalerar rätt saker. Text, självklart, men vad är tillräckligt kort men ändå något som får folk att läsa och tänka. Alla tips mottages tacksamt.

När det gäller affischer tycker jag att det är ännu svårare. Ärligt talat så tror jag att valaffischer i stort har väldigt liten påverkan på väljarna, och pratar man om affischer på lokala kandidater så är betydelsen ännu mindre. Möjligtvis har det en negativ inverkan om alla andra partier har affischer men inte vi. Så affischerna måste väl klistras i år också. Som det ser ut nu blir det inga jätteaffischer med mitt ansikte uppklistrade på stan, och det känner jag faktiskt viss lättnad över.

Gjort i övrigt

Som vanligt har det varit några debatter i kammaren, om straffrätt och trafikbrott. Dessa anföranden finns också på johanlinander.se.

Jag har varit på tre seminarier, om lokal ekonomi, DNA-tekniken i brottsutredningar och ett lunchseminarium med Skånes Nykterhetsförbund. Alla intressanta, men på väldigt olika sätt.

Jag och Lars-Ivar Ericson besökte Kustbevakningen i Simrishamn i förra veckan. Det var spännande och intressant. Vi var ute med deras stora båt i Östersjön och fick lära oss mer om vad de gör och hur. Vi fick också ta en runda med den mindre och snabbare båten som de använder för att borda fartyg. 30-35 knop över vågorna, det gällde verkligen att hålla i sig. För säkerhets skull hade de satt på oss räddningsdräkter, men lyckligtvis behövdes de inte. Det var ett sådant häftigt studiebesök som man minns länge.

I tisdags var jag med i P1:s Studio Ett och diskuterade manlig prostitution och sexköpslagen. Det blev inte någon höjdardiskussion, men det är alltid bra att vara med och höras och synas.

Kommande

På måndag nästa vecka ska jag vara stand-in för Maud vid två tillfällen. Först vid en interpellationsdebatt med Thomas Bodström och sedan vid en partiledardebatt på Polisförbundets dag på Münchenbryggeriet i Stockholm. Även där ska Bodström vara med. Tror att det är första gången som jag ska debattera mot flera partiledare. Kul.

Vidare är det riksdagsdebatter på onsdag och fredag och på torsdag ska jag på Unga Tankar i Trelleborg. Jag var med och startade Unga Tankar när jag var politisk sekreterare i Region Skåne och nu tror jag att denna dialogkonferens mellan ungdomar och politiker ska hållas för 12:e gången. Känns personligen bra att det vi startade för 6-7 år sedan fortfarande hålls vid liv och faktiskt fått fler och fler deltagare.

Hej, här kommer ytterligare ett ”treveckorsveckobrev”, men den här gången får jag skylla på påsken. En skön och nödvändig påskledighet även om vädret hemma i Veberöd inte var vad man hade hoppats på. Men det var åtminstone tillräckligt varmt och uppehåll så att Erik kunde få sina första ”fotbollslektioner” på farmor och farfars gräsmatta. Eftersom han ska ta sm-guld med Malmö FF om ca 20 år så gäller det att börja i tid…

Motioner på propositioner

Veckan före påsk bestod mestadels av ett intensivt arbete med att skriva motioner på alla de propositioner som regeringen lagt. Våra handläggare har verkligen haft hur mycket som helst att göra och gjort ett väldigt bra arbete. Som tur var hade vi fått förlängd motionstid på några av de ”största” propositionerna, som buggningen, preventiva tvångsmedel och vårdnadsregler, annars tror jag inte att vi som är ett ganska litet parti med små resurser på kansliet hade klarat av att skriva de motioner vi ville. Den otroliga ansamling av propositioner som regeringen lägger på en gång är därför ett hot mot demokratin. Alla motioner som jag själv varit med och skrivit under finns på min hemsida www.johanlinander.se, klicka på ”Riksdagsmotioner” till höger så kommer de upp utan att du behöver ta dig igenom allt annat som jag skrivit.

Stämmor och konferenser

Den första april hade vi en mycket välbesökt distriktsstämma i Lund. Det var ingen direkt dramatisk stämma, valberedningen fick genom sina förslag och några motionsdebatter var det inte heller. Temat för dagen var företagande och jobb. Bra att vi är pålästa på detta, tror att det blir en av valets viktigare frågor.

Helgen därpå var det Kandidatträff i Malmö. Vi var ca 50 kandidater till riksdag, region och kommun som under fredag-lördag drillades inför valrörelsen. Själv hade jag som uppgift att hålla i det ”viktiga” kvällspasset på fredagen, dvs det mindre seriösa. Hade en liten whiskyprovning och de flesta smakade åtminstone på de goda dropparna.

På söndagen, 9/4, var jag på Centerpartiets Högskoleförbunds förbundsstämma i Stockholm. Fick priset som årets centerparlamentariker 2006. Jag fick en trevlig tavla, en karikatyr på mig själv där jag iförd MFF-tröja jagar en boll på lundaslätten. En likadan hänger på riksdagskansliet, så har ni vägarna förbi är det bara att titta.

Nu i helgen är det dags för nästa kandidatträff, den här gången för hela landet. Vi ska vara här i riksdagshuset och på en konferensanläggning på Lidingö. Som kandidat ska jag givetvis deltaga men jag ska också hålla i två olika pass, ett på lördag och ett på söndag. Det på lördagen är tillsammans med Lars-Ivar och vi ska prata om personval. På söndag är det ”politikverkstäder” och jag håller i den som heter öppenhet.

Valtankar

Planeringen inför valet pågår. Det känns visserligen som att valdagen är ganska avlägsen fortfarande, men det är dags att beställa valmaterial. Inte så lätt. Jag har försökt få kommunkretsarna i min valkrets att säga vad de önskar av mig, men det verkar som att kretsarna inte kommit så långt i sin planering.

Idag har jag tittat på hur ett slags vykort skulle kunna se ut. Ett vykort som kan användas både för utdelning och för utskick. Bild, visst, men redan där är det svårt. En bild säger otroligt mycket och det gäller att den signalerar rätt saker. Text, självklart, men vad är tillräckligt kort men ändå något som får folk att läsa och tänka. Alla tips mottages tacksamt.

När det gäller affischer tycker jag att det är ännu svårare. Ärligt talat så tror jag att valaffischer i stort har väldigt liten påverkan på väljarna, och pratar man om affischer på lokala kandidater så är betydelsen ännu mindre. Möjligtvis har det en negativ inverkan om alla andra partier har affischer men inte vi. Så affischerna måste väl klistras i år också. Som det ser ut nu blir det inga jätteaffischer med mitt ansikte uppklistrade på stan, och det känner jag faktiskt viss lättnad över.

Gjort i övrigt

Som vanligt har det varit några debatter i kammaren, om straffrätt och trafikbrott. Dessa anföranden finns också på johanlinander.se.

Jag har varit på tre seminarier, om lokal ekonomi, DNA-tekniken i brottsutredningar och ett lunchseminarium med Skånes Nykterhetsförbund. Alla intressanta, men på väldigt olika sätt.

Jag och Lars-Ivar Ericson besökte Kustbevakningen i Simrishamn i förra veckan. Det var spännande och intressant. Vi var ute med deras stora båt i Östersjön och fick lära oss mer om vad de gör och hur. Vi fick också ta en runda med den mindre och snabbare båten som de använder för att borda fartyg. 30-35 knop över vågorna, det gällde verkligen att hålla i sig. För säkerhets skull hade de satt på oss räddningsdräkter, men lyckligtvis behövdes de inte. Det var ett sådant häftigt studiebesök som man minns länge.

I tisdags var jag med i P1:s Studio Ett och diskuterade manlig prostitution och sexköpslagen. Det blev inte någon höjdardiskussion, men det är alltid bra att vara med och höras och synas.

Kommande

På måndag nästa vecka ska jag vara stand-in för Maud vid två tillfällen. Först vid en interpellationsdebatt med Thomas Bodström och sedan vid en partiledardebatt på Polisförbundets dag på Münchenbryggeriet i Stockholm. Även där ska Bodström vara med. Tror att det är första gången som jag ska debattera mot flera partiledare. Kul.

Vidare är det riksdagsdebatter på onsdag och fredag och på torsdag ska jag på Unga Tankar i Trelleborg. Jag var med och startade Unga Tankar när jag var politisk sekreterare i Region Skåne och nu tror jag att denna dialogkonferens mellan ungdomar och politiker ska hållas för 12:e gången. Känns personligen bra att det vi startade för 6-7 år sedan fortfarande hålls vid liv och faktiskt fått fler och fler deltagare.

Kustbevakningen5 060410.JPGKustbevakningen3 060410.JPG This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

4 Responses to Riksdagsveckobrev v. 14-16

 1. Anonymous says:

  Fålcket har röstat att böga ska vara frit i landet.Då tecker ni inte på eids då bli det bara väre.stackas fåsckarn. Reker med påven. Kan ni täcka huvodtaget.

 2. site admin says:

  Jag kan rekommendera rättstavningsprogram….

 3. Anonymous says:

  När ni vil rösta bort kungen.Vad jör ni åm biladen setersej i kungen stol. När biladen har nestan fålck Hela Jorden.Om det hender så blir det dobelt söre en 11
  seteber.Så går inte beskiva.Vem får städa efter er.Tänk

 4. Jag brukar försöka låta bli att klaga på stavningen, men det är närmast oläsligt. Jag fick tänka en bra stund innan jag förstod vad/vem biladen är. För övrigt tycker jag att kommentaren är för löjlig för att kommentera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.