Huliganerna får mig att må illa

Igår kväll såg jag bilderna på idioterna som förstör för fotbollen. Givetvis menar jag AIK-huliganerna som före matchen i Göteborg anföll GAIS:are. Det var inte en eller två utan det var många AIK:are som sprang från sin läktarsektion till GAIS-klacken för att slåss.

Visst är det för jävligt när s.k. supportergrupper gör upp om plats någonstans långt från arenan för att slåss, men det här är oerhört mycket värre. På bilderna kunde man se hur föräldrar försökte skydda sina barn med sina egna kroppar samtidigt som huliganerna slogs precis bakom dem. Hur ska dessa föräldrar våga ta med sina barn på fotboll igen? Vad får barnen för syn på fotboll och vilka mardrömmar får de inte efter att ha stått bara meter ifrån och sett när AIK-huliganerna anföll?

AIK:s tränare gjorde bort sig ordentligt när han uttalade sig i samband med matchen, men jag tycker ändå det är uppenbart på hans uttalande att han inte riktigt visste vad som hänt. Felet han gjorde var att uttala sig om något som han inte kände till. Men jag tycker ändå att media vinklar händelsen fel. Det stora problemet är inte tränare Norlings misstag utan hur AIK fortfarande kan ha en svans med huliganer efter sig. Jag trodde att klubben tagit problemet på allvar och tillsammans med polisen identifierat vilka supportrar som inte är supportrar utan huliganer. Sedan får man se till att dessa personer inte kommer in på matcherna, varken hemma i Stockholm på Råsunda eller på bortaplan. Ett ytterligare problem är att AIK:s officiella supporterförening Black Army inte tillräckligt tydligt tar avstånd från de huliganer som gömmer sig inom deras organisation.

För oss som älskar fotboll, som lever för att se vårt lag vinna är det här en tragedi. Fotbollen i Sverige har de senaste åren haft en enorm publiktillströmning. I år ser man en tillbakagång och huliganernas återkomst kommer bara att innebära att färre vågar gå på fotboll.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

3 Responses to Huliganerna får mig att må illa

 1. Hyter™ says:

  Jag håller med dig Johan. Våldet har tagit över på många fotbollsmatcher och i synnerhet när det gäller storstadslagen.
  Som fotbollsälskare (finns det andra sporter? ) gör det mig bedrövad att inte kunna gå på alla dom matcher jag vill (Derbyn t.ex) Risken att råka ut för provocerat våld är alltför stor. När jag ska ta med mina barn till matcher så gäller det oftast att välja så kallade lågriskmatcher där mitt lag (Ej AIK) möter t.ex Elfsborg och liknande lag.

  En god vän till mig och hans då 10-åriga dotter blev en gång jagad av ca. 20 st. AIK-supportrar genom solna. Dom tog sin tillflykt i en port. Det enda “fel” dom hade gjort var att befinna sig på “fel” plats vid “fel” tillfälle och framförallt med “fel” färger i AIK:arnas tycke.

  Nu finns ju dessa problem i flera andra lag också så jag vill inte peka uteslutande på AIK men det är det laget som har haft längst och störst problem med detta.

  Men jag har svårt att se hur detta kan vara tränarnas problem, deras uppgift är att träna och coacha laget. Möjligen ska ansvaret ligga i lagledningarna i övrigt men framförallt i supporterföreningarna. De är dom enda som dels kan identifiera och utesluta våldsverkarna och framförallt se till att dessa idioter inte får tillträde till arenorna.

  Till sist vill jag tacka för en bra blogg. Jag har smugit i kulisserna en tid. 🙂

 2. Ossian says:

  Jag tror det är du som inte vet bakgrunden till “läktarbråket”.

 3. site admin says:

  Hej Ossian, du har så rätt så. Jag vet inte bakgrunden till läktarbråket. Berätta gärna för mig. Men oavsett hur “bakgrunden” ser ut tycker jag att det som hände är för jävligt. Någon “bakgrund” som försvarar AIK-huliganernas finns inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.