En del gör allt för att vara “rebell”

Dick Erixon, som ibland säger sig vara centerpartist, har angripit mig på sin blogg. Av någon anledning tillåter inte Dick Erixon att man kommenterar på hans blogg och därför får jag väl svara på hans felaktigheter här på min egen blogg istället.

Erixon skriver: “CENTERPARTISTISK PENISFÖRLÄNGARE. Jag avskyr dem som använder lagstiftningen för billiga politiskt korrekta utspel. Det senaste exemplet står riksdagsman Johan Linander (c) för i sin rättspolitiska rapport. Till DN säger han: ”Den som köper sex av någon som uppenbart tvingas att sälja sig ska dömas till ett långt fängelsestraff.”

Lagstiftningsmakten bör man handskas varligt med och inte använda som politisk penisförlängare, om uttrycket tillåts. I en rättsstat måste det finnas vissa proportioner mellan brott och straff. Riksdagsledamöterna lyfter inte ett finger för att stoppa den ökande brottsligheten som drabbar hundratusentals medborgare i vardagen. Men vifta med långa fängelsestraff när det gäller sexköp går bra. Linander borde veta att grov misshandel som regel ger några få månaders fängelse. Ett överenskommet samlag ska allså straffas hårdare än att halvt slå ihjäl någon på gatan. Den moraliska paniken i Roks anda har tydligen blåst ut allt sunt förnuft, inte bara från Rosenbad utan också från partikanslierna.”

För det första tycker jag det är tråkigt att Erixon måste använda kränkningar för att få uppmärksamhet. För att en man är engagerad för att stoppa sexslavhandel behöver knappast betyda att det är “politisk penisförlängare”. Jag förstår att Dick Erixon inte tycker att det är så viktigt att män engagerar sig i denna fråga och jag förstår också att han inte bryr sig speciellt mycket om att kvinnor kidnappas och säljs över hela världen som tvångsprostituerade. Det är tråkigt och jag har svårt att förstå hur en sådan människa kan tillhöra samma parti som jag själv. Och Erixon, uttrycket tillåts ej.

För det andra så tycker jag det är tråkigt att Erixon avskyr mig. Jag avskyr inte honom. Det är överhuvudtaget få människor som jag avskyr och jag skulle vara lite försiktigare med sådana uttryck än vad tydligen Dick Erixon är.

För det tredje är den rapport som vi presenterade i måndags inte en rättspolitisk rapport utan en rapport om människohandel för sexuella ändamål, eller “Stoppa sexslavhandeln” som vi döpt den till. Inom kort kommer Rikspolisstyrelsen att presentera en rapport om sexslavhandel, får se om Erixon även beskyller rikspolischef Stefan Strömberg för “penisförlängning”.

För det fjärde så tycker jag det är minst sagt anmärkningsvärt att Erixon kritiserar mig för att inte ha proportion mellan brott och straff. Idag döms en sexköpare till dagsböter även om han vetat om att kvinnan som han betalt för att utnyttja inte varit där frivilligt. Är dagsbot för detta övergrepp ett proportionellt straff? Tydligen tycker Erixon det, eller så har han inte förstått ett dugg om det som han skriver om. Jag menar att det är våldtäkt om sexköparen vetat om att kvinnan, eller mannen, inte varit där av egen fri vilja. För våldtäkt döms man till långa fängelsestraff.

För det femte verkar Erixon tycka att straffen för våldtäkt är för långa. Jag håller inte med. 2004 dömdes 116 personer för våldtäkt och de fick i snitt 30,7 månaders fängelse.

För det sjätte har Erixon fel vad gäller straffen för grov misshandel. Han hävdar att grov misshandel som regel ger några få månaders fängelse. Sanningen är att snittfängelsetiden för de 519 personer som 2004 dömdes för grov misshandel var 17,8 månader, dvs ca 1,5 års fängelse. Jag tycker att detta är i kortaste lagen, men att hävda att det är några få månader är att ljuga.

För det sjunde så påstår Erixon att jag och andra riksdagsledamöter inte lyfter ett finger för att stoppa den brottslighet som drabbar hundratusentals medborgare i vardagen. Hade Erixon varit lite bättre påläst så hade han inte behövt skämma ut sig så. Av alla de förslag som jag och Centerpartiet lagt i riksdagen, men som vänstersidan ständigt röstar ner, kan nämnas mer resurser för fler poliser, att New Yorks arbetssätt med en nollvision mot all brottslighet ska användas även i Sverige (efter svenska förutsättningar) och att ny teknik ska kunna användas för att klara upp större del av brottsligheten.

För det åttonde skriver Erixon att jag viftar med långa fängelsestraff för sexköp och vill ha längre straff för överenskomna samlag än för att någon nästan slår ihjäl en annan på gatan. Det är verkligen pinsamt för Erixon att han kallar övergrepen på tvångsprostituerade kvinnor för överenskomna samlag. Det är en så fruktansvärd syn på dessa kvinnor att jag nästan skäms å Erixons vägnar om han inte har förstånd nog att skämmas själv. En kvinna som är inlåst, en man betalar pengar till hennes kidnappare för att utnyttja henne sexuellt och detta kallar Erixon för ett överenskommet samlag. Visst finns det en överenskommelse mellan mannen som betalar för det sexuella utnyttjandet och hennes kidnappare, men kvinnan Erixon. KVINNAN!!! Har du några som helst känslor för henne i ditt rebellhjärta? Är du centerpartist är du en skam för partiet.

För det nionde begär jag att Erixon ber mig om ursäkt och låter mig, på hans blogg, förklara vad Centerpartiet står för och hur fel han har.

För det tionde begär jag att Erixon ber alla kvinnor som utsatts för sexslavhandel om ursäkt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to En del gör allt för att vara “rebell”

 1. cat says:

  applåder

 2. Hans J says:

  Du säger:

  “För det femte verkar Erixon tycka att straffen för våldtäkt är för långa. ”

  Vad finner du för täckning för det i Erixons text?

  Vidare:

  “För våldtäkt döms man till långa fängelsestraff.”

  Enligt dina egna uppgifter är en genomsnittlig våldtäktsdom ca. 30 månader (Minimistraffet är 2 år). Med den bisarra regeln om 2/3-delsfrigivning blir det sålunda 20 månader inkl. häktningstid och frigång.

  Inte mycket till straff sett till vilket vidrigt brott det är fråga om.

  Du är sålunda bara ännu en riksdagsman med en beklämmande låg uppfattning om brottsoffrens värde.

 3. Marcus says:

  A=A. En våldäkt är en våldäkt.

  Det var väl inte så svårt?

 4. site admin says:

  Till Hans:

  Okej, jag var lite upprörd när skrev inlägget. Jag har inte belägg för att Erixon tycker att straffen för våldtäkt är för långa. Jag skrev visserligen att Erixon verkar tycka, men jag är inte en sämre människa än att jag nu kan säga att jag inte riktigt har täckning.

  När det gäller din kommentar om att jag tycker att våldtäkt ger långa straff så är den meningen en jämförelse med straffet för sexköp, dvs dagsböter. Generellt tycker jag som du att de utdömda straffen för våldtäkt ofta är i kortaste laget. Detta har jag debatterat om många gånger.

  Uppgifterna som jag skriver är inte mina egna, utan BRÅ:s officiella statistik. Tryck på länken så får du fram allt. Dessutom är det faktiskt fel i det här sammanhanget att säga att minimistraffet är två års fängelse eftersom i samma statistik ingår de som dömts för “mindre allvarlig våldtäkt” enligt andra stycket BrB 6:1. För det brottet är det stipulerat fängelse i max fyra år. I statistiken ser du också att en person dömts till mellan en och två månaders fängelse, för “mindre allvarlig våldtäkt”. Nu har vi dock antagit en ny sexualbrottslag som började gälla den 1 april och samma brott heter nu “mindre grov våldtäkt”.

  Jag yrkade på att det inte ska finnas något brott som heter “mindre grov våldtäkt” eftersom jag tycker det närmast är ett hån mot offret (tänk er att få höra att den våldtäkt du blivit utsatt för var “mindre grov”). Jag blev nedröstad, men intressant är att Ulla Hoffmann och någon till vänsterpartist röstade med mig och Centerpartiet.

  Så Hans, du kan ta tillbaka att jag är “ännu en riksdagsman med en beklämmande låg uppfattning om brottsoffrens värde”.

 5. Hans J says:

  “Så Hans, du kan ta tillbaka att jag är ‘ännu en riksdagsman med en beklämmande låg uppfattning om brottsoffrens värde’.”

  Då gör jag det. Och lycka till med arbetet för en bättre lagstiftning.

  Hans J

 6. Det är kul att se Dick hicka till, särskilt när han själv gärna hotar med rättslig åtgärd. Att han ens har permalänkar numera är jag i alla fall glad att se – det torde vara ett absolut minimum för att få betraktas som blogg.

  Dick kan ju som synes inte läsa innantill och saknar andra direkta talanger (utom att han har en sjuhelvetes förmåga att locka till skratt när man ser hans stela uppsyn ovanför den lilla propellerflugan).

  Jag är personligen för en avkriminalisering av frivillig prostitution, men konsekvensen av det ställningstagandet är också att jag verkligen är för mycket hårda nypor mot påtvingad sådan.

  Att Dick slår bakut så fort nån nämner “kriminalisering” och “prostitution” i samma mening kan nog ha sin enkla förklaring. Vissa saker gör folk inte frivilligt, hur bra man ens betalar dem…

Leave a Reply

Your email address will not be published.