Konkurrens förbättrar

Igår fick jag ännu ett exempel på att konkurrens behövs. Den här gången gällde det inte apotek eller systembolag utan sjukvård. I en familj som vi lärt känna genom föräldragruppen är mamman från Belgien. Liksom alla andra småbarnsföräldrar har de haft behov av att besöka sjukvården med jämna och ojämna mellanrum. Eftersom de varit mycket i Belgien har de hunnit få erfarenhet nog från både svensk och belgisk sjukvård för att kunna göra en bra jämförelse.

I Belgien kostar sjukvården lika mycket för alla precis som i Sverige, det är alltså inte vård efter förmåga att betala, men där finns det både offentliga och privata sjukhus och vårdcentraler som får utföra vården. Mamman uttryckte det ungefär så här: Varför ska det vara så mycket köer här i Sverige när det inte behöver vara det i Belgien? Och frågan är minst sagt relevant.

Jag hörde för ett tag sedan att Sverige har flest antal läkare per invånare i hela Europa, följaktligen alltså fler än i Belgien. Är det mer köer och väntetid här för att svenskar är sjukare? Jag vet inte, men varför skulle vi i Sverige vara sjukare än belgarna? Är det mer köer och väntetid här för att svenskar söker sjukvård oftare fastän vi inte är sjukare? Kan vara så, men varför skulle det och i så fall, vad ska vi göra åt att svenskar i så fall överutnyttjar vården? (Det skulle kunna vara att belgarna underutnyttjar sin sjukvård, men det är inte speciellt troligt.)

Är det mer köer och väntetid här för att fler läkare jobbar mindre än sina belgiska kollegor? Möjligt, men de läkare som vi träffat (bodde i nästan två månader på Karolinska Sjukhuset i samband med att vår son Erik föddes med ett allvarligt fel på sin matstrupe) jobbar verkligen hårt. Det kan dock vara så att några svenska läkare möter många patienter medan en hel del andra läkare nästan inte möter patienter alls.

Är det mer köer och väntetid här för att svensk sjukvård är sämre organiserad? Troligt. Svensk sjukvård är en hierarkisk organisation enligt känd offentlig modell a la ordspråket byråkrati framför allt. Jag tror att konkurrens gör att en organisation, sjukvård eller annat, måste gå genom hur man jobbar och hitta alla förbättringsmöjligheter för effektivitet och lönsamhet. Detta är inte gjort i svensk sjukvård trots alla omorganisationer som slitit så hårt på personalen.

Konkurrens i sjukvården skulle ge mindre köer och kortare väntetider, gladare patienter och lägre kostnader men också nöjdare personal. Jag tror nämligen att man som anställd trivs bättre med sitt jobb om man får mer positiv respons från sina kunder och i det här fallet patienter. Färre som klagar gör arbetsmiljön bättre. Dessutom tror jag att det ger mer tillfredsställelse att springa rätt än att springa fort. Idag känns det som om sjukvårdens personal snarare springer fort än rätt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Konkurrens förbättrar

 1. Johan,

  Du har helt rätt i att konkurrens skulle göra sjukvården i Sverige bättre. Det är tragikomiskt att höra alla dessa landstingspolitiker – och regeringsföreträdare – som talar om problem, och ett och annat framsteg inom vårdorganisationen. Efter alla dessa år med problem är det väl knappast någon som tror att politikerna någonsin skall kunna lösa sjukvårdsproblematiken på detaljnivå. Ju mer komplicerad sjukvården blir, desto sämre blir politikens möjligheter på detta område.

  När det talas om att lägga ner landstingen så är det i första hand politikens handlingsförlamning inom sjukvården som kritiseras. Idén med regionalt självstyre i sig är helt utmärkt. Men politiker klarar inte att sköta en verksamhet som egentligen behöver konfronteras med marknadsdynamik för att kunna utvecklas.

  Låt skattebetalarna ta ansvar för att alla får en rimlig sjukvård. Släpp läkarna fria att utveckla vården på egen hand. – Så kan regionpolitikerna äntligen börja ägna sig åt regional utveckling!

 2. NeonJudge™ says:

  Jag skulle kunna tänka mig att kortsiktiga besparingar och tankefel i viss mån har bidragit till alla köer. Vilket ljushuvud var det som kom på idén (på vissa håll i landet) att skära ner på läkarsekreterarna och låta läkarna själva administrera det hela? Snacka om resursförstöring…..

  Sen har jag otroligt svårt att se det onda i att låta privat sjukvård konkurrera med den som landstinget bedriver. Varför ska inte privata sjukvårdsföretag få ge utdelning till sina ägare? Vid en jämförelse med friskolor så är dessa ofta välorganiserade och bedriver en god undervisning, men till en lägre kostnad. Givetvis så finns det här undantag, men jag skulle som svar på detta bara ifrågasätta om hela Sveriges “vanliga” skolor och sjukvård inte borde betraktas på samma vis. De är inte ett enda dyft bättre (i allmänhet) än de sämsta privata motsvarigheterna.

 3. Peter Bondra says:

  Att tro att Sverige har världens bästa sjukvård/skola osv, osv är att vara naiv, det har varit en myt som är skapad av det socialdemorkratiska partiet sen lång tid tillbaka. Svenskar har ingen politisk sed att demostrera sätta sig upp mot makten, svenskar har inte den seden i sig det är ett stelt kallt folkslag som bara protesterar när spriten går upp 🙂 tyvär.

  Du kan få dina tänder lagade lika bra i Polen som här i sverige till 1/3 av priset, du kan bli opererad i Tyskland för sådant som sägs vara utom medecinsk hjälp i Sverige.
  Det enda positiva man kan säga är att VI har världen bästa utbildade städpersonal som består av läkare , kirurger, ingenjörer, statsvetare, mm, mm, sånt som inte räknas om man inte är som jag som alla andra SVENSKAR.

  I dag har allt detta ändrats och andra värden gäller, snabbhet, lönsamhet, effektivitet, smarthet, storskalighet, kortsiktighet, egoistisk syn. Detta har gjort att många befinner sig i ett konstant stress och ekonomisk press. Många människor saknar en genuin kontakt med sig själva och sin omvärld, allt detta minskar deras förmåga att känna sig levande och att kunna gestalta sitt liv på en meningsfullt liv. Det moderna samhället har en inbyggd anonymitet som gör att vi glider förbi varandra utan att kunna se varandra. All detta bäddar för ohälsa, missbruk, kortsiktigt och egoistiskt tänkande och destruktiva beteenden.

  En tredje del av den arbetsföra befolkningen i Sverige kan inte arbeta pga. Psykiska, fysiska hinder, sjukskrivningarna ökar lavinartat och utskrivningar av lugnande och antidepressiva medel har flerfaldigats. Hur kan detta komma sig? Med alla dom resurser som finns till hands.

  Det som ingen råder över och som enbart drivs av konsumtion och förväntningar på kortsiktiga vinster heter med ett enda ord – marknaden – det är den som styr våra liv vare sig vi vill eller inte. Istället för att sätta människan i mitten har vi låtit marknaden ta över våra liv, våra makthavare har låtit detta ske på bekostnad av vår hälsa, leverne och välstånd. Varför kan vi inte åstadkomma något bättre med alla dessa resurser och välutbildade personer som står samhället tillförfogande, något måste ju vara fel?

  Allt handlar igentligen om att vidga våran syn, att lyfta fram våra förmågor och ta tillvara på det som är unikt och mänskligt- vår kreativa förmåga -, istället för att som nu drogas ner med diverse medicinerande produkter som finns till hands.

  Det gäller att se helheten av ett globalt problem, vår förmåga att planera, skapa goda relationer, bra produkter och en bättre mer balanserad värld. Det gäller också att sätta nya gränser och fokusera på ett nytt mål – människan – det handla om att införa värdet av att vara en medvetande människa som ser längre och vidare än sina egna problem.

 4. Hans K says:

  Hej Johan!
  Jag såg att centerpartisten Dick Erixon skriver på sin blogg (http://www.erixon.com/Kronikor/blog050619.htm#7) att ditt uttalande om långa fängelsestraff för folk som köper sex, bara är en billig penisförlängare . Vad är din kommentar till det?

 5. site admin says:

  Tack för att du berättade det, jag brukar inte läsa på Dick Erixons blogg. Men givetvis ska jag kommentera det.

  Det är möjligt att han missförstått mig, uttalandet handlade om att de som köper sex av tvångsprostituerade ska dömas för våldtäkt och då få långa fängelsestraff. Vi släppte en rapport om sexslavhandel i måndags. Sedan får Dick Erixon själv stå för sitt sätt att uttrycka sig, jag skulle inte uttryckt mig på samma sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.