Väntat besked från Datainspektionen

Jag tycker att det var ett ganska väntat besked från Datainspektion, Antipiratbyrån bröt mot personuppgiftslagen när de samlade in IP-adresser. Datainspektionen säger att IP-nummer är en personuppgift och konstaterar också att det är förbjudet för andra än myndigheter att registrera och spara brottsuppgifter.

Trots detta tycks Antipiratbyrån tolka Datainspektionen som att det finns öppningar för att få fortsätta verksamheten. Något märkligt. Antipiratbyrån är och ska verkligen inte vara någon myndighet och alltså ska de inte få registrera och spara brottsuppgifter.

Det är inte alldeles enkelt för de som fått sina IP-adresser registrerade att begära skadestånd och därför tycker jag att det är bra att Jens Nylander startar en förening för grupptalan mot Antipiratbyrån. Jag tycker inte att det är bra av det skälet att “Antipiratbyrån ska sättas dit” utan helt enkelt för att jag tycker det ska vara praktiskt möjligt för de som kan ha rätt till skadestånd att få ut pengarna. Dessutom underlättar en grupptalan för rättsväsendet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Väntat besked från Datainspektionen

 1. Hasse says:

  Jag tycker det är ett helt rätt och riktigt beslut av datainspektionen. Men om nu en grupptalan förs så borde rimligen ersättningen (antipiratbyrån säger själva att det rör sig om 400 000 utskickade brev och man har kunnat läsa på Piratbyrån att rimliga skadestånd för brott mot PuL kan ligga på upp till 10 000 kr. Vad dom nu baserar den uppgiften på…) gå till att ersätta/kompensera konsumenterna för den kommande höjningen av priset på lagringsmedia.

 2. NeonJudge™ says:

  Johan:
  Tyvärr så lever hr Pontén och Antipiratbyrån i någon skum villfarelse om att de ÄR en myndighet, så det är inte alls förvånande att han ser öppningar för att kunna fortsätta. Det senaste utspelet är nu när Symantecs säkerhetsrådgivare Joakim von Braun har klivit ner i sandlådan och tillsammans med Henrik Pontén påpekat att Datainspektionens beslut innebär att det blir förbjudet med brandväggar.

  Enligt samma resonemang så skulle nog Henrik Pontén kunna arrestera fildelare själv om han bara lackar om sin tjänstebil så att den har samma blå och vita färg som polisbilarna i Sverige. De som åker i sådana bilar får ju arrestera folk, så då borde väl Henrik få göra det.

 3. Peter Bondra says:

  Att man sen skickar hotbrev till personer som inte ens har ADSL uppkoppling utan endast ett gammlt 33600 moden med texten att man ska passa sig för att ladda hemfilmer som man gör enligt dom är stt göra bort sig totallt. Nä lägg ner ta det omvänt om en privatperson hade gjort samma sak så hade det blivit ett jävla liv i luckan, ta den energin och jaga alla barnporrare istället Antipiratbyrån eller är ni rädda för att avslöja någon makthavare el kanske sig själva?

Leave a Reply

Your email address will not be published.