Fälldin – Olle Svenning

Boken är en av 22 böcker i serien “Sveriges statsministrar under 100 år”. Olle Svenning har skrivit om Fälldin medan andra har skrivit om övriga statsministrar från Karl Staaff till Fredrik Reinfeldt.

Jag är för ung för att minnas speciellt mycket av Thorbjörn Fälldin som Centerpartiets partiledare. Självklart har jag hört mycket om honom, men Svennings bok har verkligen gett mig mer kunskap och större förståelse för Fälldin som partiledare och statsminister. Kärnkraftsfrågan inkl. Harrisburg, U137 i Blekinge skärgård, regeringskriserna och avsättningen som partiledare är några av de frågor som Olle Svenning tar upp och ger en klargörande bild av.

Sedan tidigare hade jag en positiv bild av Fälldin, men Svenning har gett mig en ännu positivare men också mer nyanserad bild av honom. Den ideologiska ryggraden var oerhört stark, men samtidigt var Fälldin en lyhörd, kompromissvillig och praktisk politiker som visste att man måste nå resultat. Att ett steg framåt är bättre än att stå still och skrika att man borde ta två steg framåt.

Det är 111 intressanta sidor som varmt kan rekommenderas till de politiskt intresserade. Jag ska försöka läsa så många som möjligt av de 22 statsministerböckerna, men vissa känns hetare än andra (vad gjorde Felix Hamrin?).

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.