Intressant avhandling

En Maria Eriksson vid Örebro universitet har disputerat med en intressant avhandling, “Defining Rape: Emerging Obligations for States under International Law“. Särskilt att: “Mänskliga rättigheter pekar snarare på krav att fokusera på bristande samtycke eftersom detta inkluderar andra former av tvång än våld och därför närmare upprätthåller individens sexuella självbestämmande.” Något som jag har tagit upp vid många tillfällen i riksdagen, men t.ex. Thomas Bodström är motståndare till.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Intressant avhandling

 1. frekar06 says:

  Bra Johan. Tack för tipset. Riktigt intressant avhandling det där. Har skumläst lite i den och ska definitivt läsa vidare. Frekar06

 2. frekar06 says:

  Ursäkta denna off-topic kommentar, men vad sysslar Beatrice Ask med egentligen? Justitieminister Beatrice Ask har idag i Tv4 gjort ett utspel om att hon vill utan vidare rättslig prövning låta polis och åklagare döma ut straff även för tyngre brott som kan ge fängelse om den som är misstänkt erkänner.

  Detta är ett mycket effektivt sätt att montera ner rättssäkerheten i det här landet. Det är andra gången nu på kort tid som hon visar att hon inte förstår grundläggande principer i en rättsstat. Förra gången var det de gredelina kuverten till misstänkta sexköpare. Jag ställer mig helt bakom Piratpartiets pressmeddelande idag där de kräver att Beatrice Ask med omedelbar verkan avgår.

  http://www.piratpartiet.se/nyheter/pressmeddelande_beatrice_ask_trampar_annu_en_gang_i_det_juridiska_klaveret
  http://go.tv4.se/go/e/col_1_12;siteId=205/http://www.nyhetskanalen.se/1.1672716/2010/06/10/ask_vill_ge_straff_utan_domstol

 3. Jag har varit i Norge idag och inte följt vad Ask har sagt i detalj, men det är helt otänkbart att polis eller åklagare skulle “döma ut” fängelsestraff och det tror jag inte heller att hon menar. Men att strafföreläggande ges är inget konstigt, det har vi redan. Jag skulle säga att vi i Sverige internationellt sett tar väldigt många enkla fall till domstol. I de flesta länder så kan den misstänkte och åklagaren komma överens om strafföreläggande även vid något grövre brott, men som fortfarande ger böter.

 4. frekar06 says:

  Johan, glömde som vanligt länk. Här kan du höra Beatrice Asks uttalande: http://www.nyhetskanalen.se/1.1672716/2010/06/10/ask_vill_ge_straff_utan_domstol. Det är nog tyvärr ingen tvekan om att det var precis det jag skrev som hon menade. Hennes uttalande i TV4 är glasklart.

  Frekar06

 5. frekar06 says:

  Det som dock har varit ännu mera intressant de senaste dagarna som jag ser det är Ylva Thörns (Kommunals tidigare ordförande) fallskärmsavtal som faller ut nu när hon avgått.

  Hon kommer få många miljoner utbetalda de närmsta åren. Det är hyckleri på hög nivå att först säga sig värna om de lågavlönade och i media ta starkt avstånd från bonusar och fallskärmsavtal i näringslivet och sedan själv ha ett fallskärmsavtal på flera miljoner kronor. Kommunals medlemmar är inte glada, vilket är fullt förståeligt. Det avslöjandet var nog inte den start på valrörelsen som sossarna och LO ville ha. /Frekar06.

 6. z999 says:

  @Frekar06:
  “Kommunals medlemmar är inte glada, vilket är fullt förståeligt. Det avslöjandet var nog inte den start på valrörelsen som sossarna och LO ville ha.”

  Nu leder ju de rödgröna i alla fall så det spelar nog ingen större roll. Dessutom var det tydligen något krismöte om att kd och centern är på väg att åka ur riksdagen.

 7. frekar06 says:

  Z999, om du syftar på SCB:s stora undersökning så är den inte relevant för fem öre. Intervjuerna till denna genomfördes innan oppositionen riktigt presenterat sin politik och definitivt innan raset kom för oppositionen. Vi får väl se om SCB trots det jag nyss nämnt prickat in något som är korrekt. Det lär visa sig i kommande undersökningar. Visst, det är inget bra läge för C och KD. Det har det inte varit på flera år och är egentligen inget nytt. Själv tror jag trots allt att C klarar sig, men att KD kommer att trilla ur. Vi har ju en allmän trend i samhället åt att skilja religion från politik.

  //Frekar06

 8. frekar06 says:

  Vill bara kort förtydliga att det jag syftar på är sekulariseringen i min tidigare kommentar.

 9. z999 says:

  @Frekar06:
  “Vill bara kort förtydliga att det jag syftar på är sekulariseringen i min tidigare kommentar.”

  Jag tycker att vi är på väg åt andra hållet. FN hade för en tid sedan ett förslag om att kritik av religion (hädelse) skulle förbjudas utan någon svensk reaktion. När Lars Vilks hade sin föreläsning om konst och yttradefrihet/hädelse så blev han först stoppad trots en massiv polisinsats och återigen ingen reaktion från styret i Sverige. Reaktionen var ungefär som vid våldtäkter, om offret har provocerat får det skylla sig själv.

  Gert Wilders i Holland är ställd inför rätta för hädelse, även det ses som ok i resten av Europa, även Sverige alltså. Sekulariserade tidningar som DN skriver rubriker om islamfientlighet när PVV gör ett storval. I moderaternas vallåt för i år så uppmuntras moskebyggen.

  Jag är så gammal att jag var med på den tiden då det ansågs kontroversiellt när Hasse Alfredsson gjorde sketchen om pastor Jansson, rätten att häda är ingen självklarhet och den handlar om bra mycket mer än att reta upp religiösa människor. Hädelse handlar om rätten att ifrågasätta värderingar och normer, eller om icke-religiösa ska tassa på tårna och visa en falsk respekt. Åke Green utnyttjade religionsfriheten i sitt beryktade tal om homosexualitetens utbredning i samhället, några år tidigare hade han kanske blivit fälld för den predikan men med en ny praxis av religionsfriheten anpassad till islam så klarade han sig. Religionsfriheten idag ses ju som rätten för religiösa att vara en pine in the ass för ickereligiösa. Ecce homo är väl inget bra exempel på hädelse eftersom den var en alldeles för tillrättalagd protest som inte ställde några följdfrågor. Men ändå, ecce homos rätt att få finnas som utställning ifrågasattes också, om än i mycket milda former gentemot Lars Vilks. Filmen Life of Brian förbjöds i det religiösa Norge på sin tid utan någon svensk reaktion heller.

  Jag hävdar att den främsta orsaken att det ser ut som det gör i utvecklingsstörda teokratiska diktaturer i mellanöstern är för att religionens normer inte får ifrågasättas och alla människors tystnad när den väl gör det. Det finns folk i modern tid i Europa som har dött för rätten att ifrågasätta religiösa, Theo van Gogh är ett exempel på det.

 10. frekar06 says:

  Jo, fast tittar du rent vetenskapligt så är det helt klart att vi går mot ett allt mer sekulariserat samhälle.
  Detta råkar jag veta därför att jag för närvarande läser Religionsvetenskap på högskolan. Sen kan det vara så att det finns exempel på motsatsen. //Frekar06

 11. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jo, fast tittar du rent vetenskapligt så är det helt klart att vi går mot ett allt mer sekulariserat samhälle.”

  Fast jag tycker att ateisterna i samhället är mycket troende och fortsätter att vara det och förvånansvärt många människor anser att åsikter grundade på religion ska ha en särställning. Många människor anser sig vara sekulariserade om man frågar dom en solig dag, väldigt många tror på vad som helst om man släpper dom ensamma på en kyrkogård klockan tolv på natten.

  Vårat domstolsväsende präglas enormt av ett perverterat kristet tänkande. “Hellre fria än fälla” och “hämnd är primitivt och fult” med flera exempel är knappast grundat på ett sekulariserat tänkande och inte heller sprungna ur ett humant tänkande.

  “Detta råkar jag veta därför att jag för närvarande läser Religionsvetenskap på högskolan.”

  Intressant. Jag är troende själv och intresserad av det mesta som rör religion men har inte läst någon religionsvetenskap alls, om du inte räknar in populärvetenskap.

  “Sen kan det vara så att det finns exempel på motsatsen.”

  Jag misstänker att du utgår från vetenskapliga belägg under ett större tidspann än vad jag jämför med och inte bara från spektakulära händelser.

 12. frekar06 says:

  Jag kan inte själv direkt påstå att jag är troende. Men jag tycker att religion är relativt intressant. Jag läser själv religion inom ramen för lärarutbildningen. Jo, jag utgår från ett längre tidsperspektiv.

 13. z999 says:

  @Frekar06:
  Fast ändå Frekar06, statsministern själv promotar religiös slakt och det har ingen statsminister gjort innan i historien.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-finns-pengar-att-tjana_1649355.svd

  Han kompromissar med svenskt djurskydd, fast det är förståss fler muslimer än djurrättsaktivister i landet (=fler röster). Själv tycker jag att slakt är en kompromiss mellan lönsamhet och djurens bästa (så smärtfri slakt som möjligt), lägger man då till ett religiöst moment så tycker jag att man helt har tagit avstånd från djurens bästa.

 14. frekar06 says:

  Jo men ser man det på lite längre sikt så har vi ett minskande inflytande för religion i samhället. Sen tycker inte jag att vi ska kompromissa om djurskyddet i Sverige som ska vara väldigt starkt. Frekar06.

 15. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jo men ser man det på lite längre sikt så har vi ett minskande inflytande för religion i samhället.”

  Kanske det. Men det var inte längesen som centern hade en representant som ville införa sharialagar i Sverige. Även om han var ensam om det (i centern alltså) så tycker jag det tyder på en tendens att vi är på väg tillbaka till medeltiden. Men jag antar att ni diskuterar det i skolan?

  “Sen tycker inte jag att vi ska kompromissa om djurskyddet i Sverige som ska vara väldigt starkt.”

  Inte jag heller, men alliansen tycker annorlunda.

 16. z999 says:

  Undrar om ledningen för lisebergs nöjespark håller med om att religionens inflytande i samhället minskar?
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/liseberg-sydde-sloja-till-muslim-1.710868

  I framtiden kan vi nog glömma det där med ett sekulariserat samhälle.

 17. frekar06 says:

  Z999,

  Jag såg det där det Centern. Den representanten fick väl snabbt avgå om jag inte minns helt fel. Visst, det finns en tendens åt att vi är på väg tillbaka till medeltidens samhälle. Samtidigt kan man väl säga att den tendensen är svagare än sekulariseringen för tillfället. Nej, den tendensen mot medeltidens samhälle tas inte upp särskilt mycket.

  Vi måste ju så att säga hålla oss till den “vetenskapliga sanningen”. Lite flummigt men du förstår säkert vad jag menar. När det gäller djurskyddet är vi helt överens.

  Tyvärr verkar den svenska regeringen inte förstå vad djurskydd betyder. Carlgren (Miljöminister) stod ju till exempel i EU och förklarade att Sverige nu står bakom kommersiell jakt på val, hur man kan lyckas med ett sådant uttalande överskrider dock mitt förstånd då det borde råda absolut nolltolerans mot valjakt!

 18. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jag såg det där det Centern. Den representanten fick väl snabbt avgå om jag inte minns helt fel.”

  Nåt åt det hållet. Han påstod att han avgick självmant och kallade centern för islamofober (ett uttryck skapat av extrema islamister i England).

  “Visst, det finns en tendens åt att vi är på väg tillbaka till medeltidens samhälle. Samtidigt kan man väl säga att den tendensen är svagare än sekulariseringen för tillfället. Nej, den tendensen mot medeltidens samhälle tas inte upp särskilt mycket.”

  Men ändå. Väldigt många människor anser att det ger uttryck för hela min människosyn om jag är negativ till islam och inte vill ha en utbredning av deras normer i Sverige. Det känns inte speciellt sekulariserat.

  “Vi måste ju så att säga hålla oss till den “vetenskapliga sanningen”. Lite flummigt men du förstår säkert vad jag menar.”

  Kanske, men tänk på att jag inte är speciellt påläst inom religionsvetenskap. Vår sekularisering började väl annars redan med Gustav Vasa när han avskaffade latinet inom kyrkan för att minska kyrkans makt.

  Jag anser också att det skulle vara nolltolerans mot valjakt.

 19. frekar06 says:

  Det hette åtminstone utåt att han avgick själv. Kan dock tänka mig att han fick sparken, men det talar man tyst om utåt.

  Sen är det fullständigt otroligt att man fortfarande kan bli kallad rasist när man kritiserar Islam eller arabernas agerande, särskilt när det gäller konflikten i mellanöstern, och att man blir kallad antisemit så fort man kritiserar Judendomen eller Israel.

  Vi har både yttrande- och tryckfrihet i det här landet. Det innebär att man har rätt att kritisera Judendomen eller Islam utan att bli anklagad för att vara rasist eller antisemit. Har du sett det här klippet på¨Youtube förresten? Det är Per Garthon och SVD:s ledarskribent som diskuterar antisemitism i Sverige. Per Garthon flippar ur fullständigt!

  http://www.youtube.com/watch?v=Q21fx0-ZN0U

 20. z999 says:

  @Frekar06:
  “Det hette åtminstone utåt att han avgick själv. Kan dock tänka mig att han fick sparken, men det talar man tyst om utåt.”

  Jag är ganska säker på att du har rätt. Men du skulle ha sett hur uteslutningar gick till inom BSS på 80-talet i slutet när BSS stod på randen till upplösning. Personen som skulle uteslutas fick oftast inte reda på orsaken och blev i princip vuxenmobbad och hur avgörandet skulle fällas fanns inga bestämda regler för.

  Jag anser att sverigedemokraterna till viss del har haft kvar en del av den andan en bit in på 2000-talet. Folk som på extremt lösa grunder har avslöjats av expo har fått avgå om de har ansetts vara besvärliga av toppen inom partiet. Uteslutningen av Jimmy Windeskog är ett exempel. Man har utnyttjat nazi-misstankarna i media för att få det hela att se naturligt ut. Idag tycker jag att det sköts bättre. Sen, iofs så hade partiets existens varit omöjligt utan hårda tag från partitoppen.

  “Sen är det fullständigt otroligt att man fortfarande kan bli kallad rasist när man kritiserar Islam eller arabernas agerande,”

  Jo. Fast det går relativt bra att diskutera med muslimer, enligt min erfarenhet i alla fall. Ordet rasist dyker oftast upp när det är svenskar med i debatten. Muslimer i Södertälje har haft relativt sakliga debatter (nåja) med ND (“höger” om SD). Jag skulle vilja räkna in även persers (Iran, dom är egentligen arier och inte araber) agerande också. Jag tror att en del av felet är att mellanöstern inte diskuteras i fredstid utan bara i krigstid. Man diskuterar alltså med en massa krigshändelser i bakgrunden. Jag tror att man skulle ha haft aktivare fredsförhandlingar även under de lugnare perioderna i mellanöstern.

  “särskilt när det gäller konflikten i mellanöstern, och att man blir kallad antisemit så fort man kritiserar Judendomen eller Israel.”

  Ja, det har ju blivit så. Kritiserar man israelisk nationalism (sionism) så får man vara väldigt tydlig för att inte bli kallad antisemit och det ger väldigt krångliga diskussioner, även för den som vill försvara Israels agerande egentligen.

  “Vi har både yttrande- och tryckfrihet i det här landet. Det innebär att man har rätt att kritisera Judendomen eller Islam utan att bli anklagad för att vara rasist eller antisemit.”

  Ja, det borde inte vara så. Sen är jag trött på det där synsättet att det bara är fundamentalistiska muslimer som ställer till bråk. Årligen åker tusentals fundamentalistiska muslimer på pilgrimsfärd till Mecka och väldigt få av dom är problemmänniskor för folk med andra religioner. Usama bin Laden är, tvärtemot vad många tror, inte speciellt fundamentalistisk i sin tro, han kompromissar både med fastan och bönen på ett sätt som inte är tillåtet om man ska vara troende muslim. Lyssnar man på vad han säger så är inte hans krav enbart grundade på religion även om han använder religionen som argument för att moraliskt berättiga sina handlingar.

  Det var ett väldigt aggressivt och stökigt youtube-klipp 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.