Kontrollerar ni om företaget har kollektivavtal?

Bara en fråga (jag förklarar mer senare):

Om ni anlitar ett företag för att utföra någon tjänst; rörmokare, städfirma, hårfrisörska, elektriker, snickare, servitören på restaurangen eller någon annan, frågar ni då om företaget har kollektivavtal? Eller ställer ni frågor om var personen som utför tjänsten kommer ifrån, hur familjeförhållandena ser ut, om han trivs med sitt jobb och är nöjd med sina anställningsavtal?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Kontrollerar ni om företaget har kollektivavtal?

 1. Ola says:

  Om det gäller jobb i mitt eget hem så kollar jag om dom har kollektivavtal men det är ju mycket för att skydda mig själv.

 2. Nan says:

  Det har jag aldrig haft tid och ork att kolla upp när det är aktuellt. (Sedan är det ganska poänglöst när det är enmansfirmor…) Speciellt som situationen normalt är att det kan vara problem att hitta någon öht. som kan göra jobbet med den kvalité man önskar.

  Fast om man tänker efter skulle det egentligen antagligen spara en massa problem, för det ligger en hel del i att företag som inte bryr sig om sina anställda bryr sig inte heller om sina kunder (och vice versa). Därmed inte sagt att företag utan kollektivavtal inte kan bry sig om sina anställda.

  Om du tänker på att köpare kollar upp att företag har kollektivavtal för att på det sättet upprätthålla kollektivavtal som garant för balansen på arbetsmarkande, tror inte det. När inte ens LO själva kan hålla koll så…

 3. Tanja says:

  I mesta möjliga mån gör jag det! Jag försöker att hålla koll på de butiker jag handlar i och resturanger jag äter på, måste dock erkänna att det inte är lätt att veta. Dock ett jätte bra initiativ ifrån hotell och resturang facket att ha schysta listan, där kollar jag ofta! Och komunal har svarta listan där de varnar för oseriösa företag, det är också jättebra!

 4. Anna says:

  Hej.
  Jag kollar ganska ofta om det finns avtal dit jag vänder mig, oavsett om det är för att äta eller om man ska ut för att göra annat. Försöker också få till krav på kollektivavtal vid upphandling inom bostadsrättsföreningen jag är med i. Det finns klart företag som är jättebra som inte har avtal och vice versa. Men för mig är det som en sorts garanti att de som lagat min mat eller kommer och utför arbete som jag på något sätt betalar till, har det bra och är garanterad viss lön, OB, förmåner, pension, är trygga om de skulle råka ut för en olycka på jobbet osv. Kollektivavtal ger en kraftigt ökad trygghet på arbetsmarknaden.

 5. Ingen har ännu svarat på om man även ska fråga den som utför tjänsten om personliga förhållanden. Det låter som en dum fråga, men jag fick den idag av en journalist. Han tyckte att jag skulle ta reda på om de som utför tjänsten kommer från något annat land, om de har barn hemma i annat land och bara är kvar i Sverige en tid för att jobba osv.

  Mitt svar är att jag inte frågar om personliga saker, varför skulle hon eller han vilja berätta sådant för mig?

  Grunden för journalisten var att ta reda på om jag (och andra riksdagsledamöter) använder hushållsnära tjänster. Visst, jag har gjort avdrag för plåtslagning, städning, målning och barnpassning (det är offentlig handling så det hade han inte behövt fråga om). Jag har inte frågat varken plåtslagarfirman, städfirman, målerifirman eller barnpassningsfirman om de har kollektivavtal (däremot kollar jag efter referenser på olika siter inklusive deras egna hemsidor, städfirman har t.ex. funnits i 20 år och har ca 150 anställda, tyder på att det är ett bra och seriöst företag) och jag har inte frågat någon av de som har utfört tjänsterna om de kommer från något annat land eller andra privata frågor.

  Jag tror inte att jag är speciellt unik.

  Det var också intressant att journalisten var ointresserad av plåtslagarna men ville fråga hur mycket som helst om de som städar. När jag frågade varför så var det för att det skulle vara fler kvinnor inom städ och att de i högre grad kommer från andra länder.

  Skulle det vara sämre att personer från andra länder får jobb?

  Dessutom tror jag att han har fel. Inom hantverkaryrkena, inte minst bygg, plåtslagare och måleri, så är det mycket vanligt att det kommer män från exvis Polen och Litauen och jobbar i Sverige. De målare som vi hade, från ett etablerat, seriöst företag, pratade jag med vid något tillfälle och de pratade svenska med tydlig finsk brytning, men jag frågade inte om de bor i Finland eller om de bor i Sverige.

 6. z999 says:

  “Eller ställer ni frågor om var personen som utför tjänsten kommer ifrån, hur familjeförhållandena ser ut, om han trivs med sitt jobb och är nöjd med sina anställningsavtal?”

  Jag gör inte det. Jag undviker företag som behandlar personalen illa men utöver det så blir det inte så mycket koll.

  Fast Johan, du är förtroendevald och då tycker jag att det förpliktar lite mer än bland vanligt folk. Det är inte samma sak om jag anlitar svart städhjälp som om du gör det. Men jag tycker du har helt rätt i ditt ifrågasättande av journalistens mystiska frågor.

  Sen, det är dynamiken i arbetsmarknaden som gör att folk inte fastnar i att kvinnor ska ha vissa jobb och invandrare vissa. Och den skapas bäst genom att tröskeln mellan att vara anställd och egen företagare inte är så hög.

 7. Svart städhjälp eller annan svart arbetskraft har vi aldrig använt. Framförallt för att det är principiellt fel att gynna den svarta marknaden men också för att det skulle vara ovanligt dumt att som politiker, som ständigt granskas på alla sätt, ta sådana risker.

  Fast, som jag skrivit tidigare, egentligen borde jag och alla andra gardera sig med att vi inte köpt svart arbetskraft medvetet. När jag betalar för frisörens tjänster, betalar korven i gatuköket eller taxin när jag är utomlands, så vet jag inte alltid om de pengarna kommer att redovisas på ett korrekt sätt.

  Idag pratade jag också med en kollega som hade blivit utsatt för Uppdrag Gransknings frågor, hon hade också fått frågan om den som anlitats för RUT-tjänster hade barn hemma i sitt hemland. Hon hade också svarat att hon aldrig skulle ställa så privata frågor. Skönt, det är inte bara jag som känner så.

Leave a Reply

Your email address will not be published.