Jimmie Åkesson trampar rakt i fällan

SR:s Kaliber har nu börjat sända de redan välkända “avlyssningarna” av Sverigedemokraternas möten. Vad som var nytt, åtminstone för mig, var att de hade haft tre reportrar som blivit medlemmar och varit på möten med dolda mikrofoner, i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Första avsnittet, av tre, innehöll avslöjanden om vilka främlingsfientliga och i vissa fall rent rasistiska uttalanden som sker på Sverigedemokraternas möten. Inte är det tillfälligheter heller, i en tredjedel av de möten som reportrarna var med på fälldes uttalanden av det slaget.

Att inte Jimmie Åkesson tycker att det är något större problem att förtroendevalda och medlemmar sitter och uttrycker sig främlingsfientligt är tydligt. Efter att ha hört t.ex:

“Titta på somalierna, de har redan tio ungar. Och alla de här ungarna ska också ha tio, tolv ungar. Fy fan! Pojken hemma försökte komma in med en sån där som går på skolan. Hade vi inte pratat om detta här så…Det var på en rast. Det här är gränsen. Den får under inga omständigheter betrampas innanför av såna här, va.”

“Visste ni att invandrare från länder som Afghanistan och Afrika kan ha 2.000 sorters parasiter i kroppen. Kan ni tänka er? Inte ens hundar har det, men hundar får sitta i karantän!”

så säger Jimmie Åkesson “vi har inget problem med den typen av jargong i vårt parti”. Visst! Men det är väl ett försök att förminska skandalen. Detsamma gäller uttalanden som att det bara skulle vara perifera medlemmar som uttryckt sig så. Kommunpolitiker, kandidat till Europaparlamentet och nämndemän… Men det kanske bara Åkesson själv och hans inre kärna som inte är perifera enligt hans definition.

Skulle det sluta vid det som nu kommit fram så tror jag inte att Sverigedemokraterna kommer att förlora så mycket i varken EP-valet eller i nästa års val. Men, så blir det inte. Kalibers redaktion har garanterat lagt upp de tre programmen taktiskt för att få fram så många ursäkter som möjligt efter första programmet som sedan slås i bitar av de kommande programmen. T.ex. hörde jag Åkesson i en intervju igår där han trampar rakt i fällan. Jag tror det var på Rapport och intervjun gick ungefär så här:

Reportern: Är det viktigt att förtroendevalda säger ifrån om medlemmar uttrycker sig främlingsfientligt på Sverigedemokraternas möten?

Åkesson: Det är mycket viktigt, vi ska inte ha sådana uttalanden som inte stämmer överens med vår värdegrund.

Reportern: Skulle du säga ifrån om det hände på ett möte som du är med på?

Åkesson: Självklart, det skulle jag göra.

Och så hade han trampat rakt i fällan. Jag vet absolut inte vad som kommer att sändas i följande två program, men jag skulle våga satsa en peng på att det kommer ett inslag där Jimmie Åkesson själv sitter med på ett möte där det fälls rasistiska uttalanden och han tillrättavisar inte dem. Eller ännu värre, han skrattar åt något rasistiskt skämt. Eller värst, han uttrycker själv rasistiska åsikter.

Visserligen är SD:s partiledning relativt oerfaren, men att gå ut så här hårt efter första programmet när de inte vet vad som kommer fram i de övriga två programmen är dumt. De borde åtminstone kunna räkna ut att Kaliber “stegrar” avslöjandena. Skulle de släppa allt det värsta i första programmet så skulle de övriga två bli tämligen ointressanta och så jobbar inte journalister.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

20 Responses to Jimmie Åkesson trampar rakt i fällan

 1. Antiism says:

  Rätt trevligt att man använder skattemedel till att motarbeta ett demokratiskt valt parti. Även att använda sig utav metoder som kan liknas vid hemliga poliser som infiltrerar och söker efter något som man kan använda för att störta ett helt parti, är beundransvärt. Daniel Poohl på eXpo känner inte till att man gjort något liknande emot ett annat parti i svensk politisk historia. Däremot så är detta väldigt lik de metoder som man använde sig emot politiska motståndare i fd Öst-staterna.

 2. z999 says:

  Linander, du sa i en tidigare diskussion här på bloggen att det var lagligt och ok att tycka illa om islam och muslimer. När en sverigedemokrat i kalibers reportage häcklar islam så påstår dom att det är främlingsfientligt/rasistsikt? Hur underdånig mot islam måste man vara för att det ska vara rumsrent (ni antirasister använder ju det ordet, ni har ju den där von oben attityden som du vet).

  Sd kommer att öka i röster på det här. Dom har det övertaget att reportrarna på kaliber inte vet vad som “vanligt” folk anser vara ok att säga.

 3. z999 says:

  “Titta på somalierna, de har redan tio ungar. Och alla de här ungarna ska också ha tio, tolv ungar.”
  Somalier som jag känner råkar ha just den familjeplaneringen, 8 barn och en inkomst som en svensk inte frivilligt skaffar barn på.
  Somalier har av någon anledning utmärkt sig i Sverige-
  Somalier i göteborgsposten

  “Visste ni att invandrare från länder som Afghanistan och Afrika kan ha 2.000 sorters parasiter i kroppen.”

  Det stämmer nästan (c:a 2400). Men över hälften är nödvändiga för mag och tarmfunktionen. Svenskar har inte lika många men det är inte antalet som ger problem, det är att en nykommen turist/invandrare har en annan bakterieflora i kroppen.

  “Kan ni tänka er? Inte ens hundar har det, men hundar får sitta i karantän!””

  🙂
  Det var ju en kul jämförelse som delvis stämmer. Värre än parasiter är väl att invandringen har ökat HIV och tuberkulos i så fall. Testas invandrare för HIV förresten?

 4. z999 says:

  Linander:
  “Men det kanske bara Åkesson själv och hans inre kärna som inte är perifera enligt hans definition.”

  Öh, det där var ju väldigt pricksäkert. Kände du till att det finns mycket kritik för toppstyrning inom Sd?

 5. z999 says:

  Antiism:
  “Däremot så är detta väldigt lik de metoder som man använde sig emot politiska motståndare i fd Öst-staterna.”

  Det har aldrig förekommit i Sverige vad jag vet. Richard Nixon gjorde något liknande 1972 (watergateskandalen). På den tiden så räknades demokrati som något viktigt och Nixon fick avgå. Fackföreningen solidaritet blev utsatta för infiltration i syfte att skada föreningen av Polens kommunistparti.

 6. z999 says:

  Det är ju inte bara Sd som har problem med rasister inom partiet, moderaterna har ju en del ökända fall också.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article433456.ab

  Men skillnaden är att Sd har antirasistisk image som inte moderaterna har.

 7. Antiism, visst har även vi andra råkat ut för wallraffande journalister, valstugereportaget 2002 är ett av de mest kända fallen. Dock inte under så lång tidsperiod. Sedan är det självklart stor skillnad mellan när journalister utför det och om staten eller andra partier skulle göra det.

  Z999, det är klart att det ska vara lagligt att uttrycka att man inte tycker om muslimer, men det betyder inte att det inte är främlingsfientligt. Det vore väl bättre om Sverigedemokraterna stod för att de tycker så som det uttrycktes i Kaliber om de nu vinner röster på det? Det är förnekelsen av de främlingsfientliga och rasistiska åsikterna som gör det intressant för SR att granska SD.

  Det är ingen kul jämförelse att jämföra människor med hundar. Att göra det tyder på en rasistisk grunduppfattning.

  Det är inte så länge sedan som media uppmärksammade SD:s hårda kärna och att alla andra åsikter hålls kort, tror att det var i samband med att Jan Guillou följde Jimmie Åkesson under en tid.

 8. Erik Eriksson says:

  BROTTEN MOT ´GRUNDLAGARARNA ÄR ENORMA I SVERIGE

  Du och alla andra tyckare borde slå upp ordet rasism och titta på vad det betyder….
  Olika förmåner och medborgliga rättigheter av och mellan olika människoraser som grundar sig på en idelogi om olika biologiska medfödda egenskaper.
  Där den ena männskorasen ska vara mer utvecklad än den andra och då har då rätt att styra.

  De kommetarer som har publicerats är säkert ryckta av och ur sitt smanhang VÅR FOLKVÄGDA RADIO OCH I SIN FÖRLÄNGNING AVTALSBUNDEN TILL AVTALET MELLAN SR/SVT OCH FOLKET. Och som har sin verklighet i enorma problem!!!

  Asyllagstifning och EN asylkontroll som är obefintlig.
  Vi pumpar in med utrotade sjukdomar i Sverige utan provtagning och kontroll vilket är ett brott mot statens avtal med medborgarna! Det är också brott mot en av EU-grundpelarre och skyddet för medborgarna inom unionen.
  Uläningskontollen är obefintlig där nya indentiteter delas ut på löpande band. Enorma brott mot statens avtal med medborgarna och skydd för medborgarna inom riket OCH EU GRUNDPELARE.
  Listan kunde göras hur lång som helst…..

  På sjuttiotalet fick man som svensk både göra lungröntgen och även ibland gulsotkontroll för att få en antällning inom alla svenska kommuner.
  Man beräknar att det finns mer än 2000 tusen efterlysta krigsförbrytare (alla mördare eller lemlästare) i Sverige vilket FN och EU har påpekat ett flertal gånger utan åtgärd från Sverige.
  T.O.M. har offer känt igen sina bödlar och tortyrmästare på stan och inget har hänt.
  När det gäller andra förbrytare som mördare, gerillataktikter, attentatsmän och tortyrmästare från delar utanför Europa som har fått ny indentitet i Sverige. Så rör det sig om 30000-100000.
  Redan i slutet av 80-talet slog SÅPO larm om att 30000 tusen från krigsområden i mellanöstern hade fått ny identitet i Sverige och att man ville ha alla dessa under säkerhetsbevakning med möjlighet till att ge alla tillfälliga uppehållstilstånd med främlingspass. Tills identiteten var löst,OCH I SIN FÖRLÄNGNING UTVISNING! De nämnde då att ett stort antal som hade deltagit i massakerna i Libanon. Shabra och Shatila befanns sig i Sverige och fått asyl med nya falska identiteter.
  Att sen utläningar som har fått asyl här ska få tillgång till vårt socailförsäkringsystem är ett oerhört brott mot grundlagarna och svenska folket.
  Det ska ju precis som i alla andra länder vara kopplat till medborgarskap och all försörjning av asylanter ska bekostas av biståndet som det också är i andra länder.
  Jag hoppas verkligen SD blir enormt stora så detta kaos och vanstyre och de enorma brotten mot Folket som pågår får en ände.

  Och till denna bloggs ägare Johan Linander så förstår jag din kommentar eftersom du verkar ovetande om de enorma problem Sverige har och de brott som pågår där ni i rikdagen är de ansvariga som har satt alla avtal mellan Folket och riksdagen ur spel.
  Sverige är det enda landet i världen som “kallar” sig en demokrati och inte har en opolitisk polisiär Författningsdomstol. Då skulle vanstyret stoppas omdelbart och 100-tals i offentlig förvaltning och riksdag skulle bli åtalade för korruption.
  1000 tals med tjänstemän skulle bli åtalde för otaliga brott och ställas till personligt ansvar där de har skrivit under upphålltilstånd till tuentals värdetranportrånare, våltäksmän, barnvåldtäksmän, som tex Sandra mannen från Irak som våltog mer en 50 flickor genom kontakt på internet. VEM SKREV UNDER HANS UPPHÅLLSTILLSTÅND OCH GJORDE PERSONKONTROLL???
  I USA, England m.m. är detta praxis där tjänstemän har fått långa fängelstraff för brott mot medborgarna, bristande kontroll och brott mot rikets säkerhet och skydd för medborgarna enligt avtalet mellan folket och staten.
  Nej en Författningsdomstol behövs akut och tusentals bör ställas till personligt ansvar för sina brott mot folket som folkets representant och förtroende enligt Grundlagarna.

  Läs denna bok Johan Linander. Den borde alla i riksdagen läsa. Skriven av proffesorer
  Exit Folkhemssverige
  _________________________________________
  En samhällsmodells sönderfall

  Ingrid Björkman
  Jan Elfverson
  Jonathan Friedman
  Åke Wedin

  http://exitsverige.blogspot.com/2007/04/inledning.html

  Mvh
  Erik Eriksson
  FOLKHEMSSOSSE

 9. Erik, så många fel har jag inte läst i en text på länge. Allt från att många skulle få nya identiteter (det är ovanligt) till att Sverige skulle vara det enda landet i världen som kallar sig demokratiskt som inte har en opolitisk polisiär författningsdomstol! Vilket trams! Orkar inte ens kommentera allt.

 10. z999 says:

  Linander:
  “Z999, det är klart att det ska vara lagligt att uttrycka att man inte tycker om muslimer, men det betyder inte att det inte är främlingsfientligt.”

  Det är klart med den breda definitionen som det nysvenska ordet “främlingfientlighet” har så är det väl ganska mycket som är främlingsfientligt. Eftersom det används även om muslimer så anser jag att ordet saknar betydelse för mig. Sen anser jag inte att muslimer är så speciellt främmande men man kanske tycker annorlunda om man har suttit insnöad på rosenbad.

  “Det vore väl bättre om Sverigedemokraterna stod för att de tycker så som det uttrycktes i Kaliber om de nu vinner röster på det?”

  Då får dom skriva om partiprogrammet. Det är i alla fall et stort steg framåt att Jimmie Åkesson inte rakt av accepterade journalisternas definition av rasism. Så har det inte alltid varit.

  “Det är förnekelsen av de främlingsfientliga och rasistiska åsikterna som gör det intressant för SR att granska SD.”

  Som sagt, ordet främlingsfientlig ser jag bara som trams, ungefär som när obetänksamma barn kallar varandra för CP. Det är tyvärr så att man talar förbi varandra här eftersom sveriges radio anser att i princip all kritik av invandringspolitiken är rasistisk.

  “Det är ingen kul jämförelse att jämföra människor med hundar. Att göra det tyder på en rasistisk grunduppfattning.”

  Beror väl på hur det sägs och vem som säger det.

  “Det är inte så länge sedan som media uppmärksammade SD:s hårda kärna och att alla andra åsikter hålls kort, tror att det var i samband med att Jan Guillou följde Jimmie Åkesson under en tid.”

  Ja, ok, det stämmer. Jag tillhör dom som anser att det är lite för mycket toppstyrning och alldeles för mycket rädsla för att vara den regimtrogna median till lags. Jag skulle hellre se att de höll en mer europeisk profil, som dansk folkeparti, bnp i England och övriga. Men jag tycker att Jimmie drar åt rätt håll i alla fall.

 11. z999, du skriver “Sveriges radio anser att i princip all kritik av invandringspolitiken är rasistisk”.

  Menar du att det som Kaliber sände var kritik av invandringspolitiken? Det tror jag knappast. Det handlade om nervärderande omdömen om människor från andra länder och kulturer, det handlade inte det minsta om själva invandringspolitiken.

  För i så fall får du berätta hur “Fy fan, aldrig en somalier innanför min dörr” är en kritik mot invandringspolitiken.

  Det visar bara på en främlingsfientlig inställning till somalierna som människor och den synen finns uppenbarligen inom SD.

 12. z999 says:

  Linander:
  “Menar du att det som Kaliber sände var kritik av invandringspolitiken?”

  Nej, det var ganska privata samtal som avlyssnades.
  Du vet själv att Sd’s kritik av invandringen ligger på en mycket högre nivå.

  “Det handlade om nervärderande omdömen om människor från andra länder och kulturer, det handlade inte det minsta om själva invandringspolitiken.”

  Inte uttalandet om islam, dom uttalandena tyckte jag var ok. Före islams extrema utbredning i Sverige så ansågs det att vuxna människor fick sköta sin religion själva och att dom fick acceptera att deras religion ifrågasattes i offentlig debatt. Vet inte om du är tillräckligt gammal för att ha hört Hasse Alfredssons “Pastor Jansson” eller om du sett monty python gängets “life of brian”?

  “För i så fall får du berätta hur “Fy fan, aldrig en somalier innanför min dörr” är en kritik mot invandringspolitiken.”

  Nä, det där var på så låg nivå att jag verkligen undrar vem som sagt det. Jag upplever det mer som att Sd’s väljare och politiker ser hudfärg och etniskt ursprung som lyxproblem. Sd’s väljare upplever mer en frustration över att arbetslösheten ökar samtidigt som samtliga riksdagspartier snackar om arbetskraftsinvandring + en massa andra problem som direkt påverkar deras vardag.

  “Det visar bara på en främlingsfientlig inställning till somalierna som människor och den synen finns uppenbarligen inom SD.”

  Främlingsfientlig? Du menar väl rasistisk i det här fallet?

 13. Sverigedemokraternas möten kallar inte jag för “ganska privata samtal”.

  Främlingsfientlig eller rasist är bara ord, det verkliga problemet är att de sverigedemokrater som uttalar sig dömer människor efter var de kommer ifrån eller vilken kultur de har, inte för vem de är som enskilda individer.

 14. z999 says:

  Linander:
  “Sverigedemokraternas möten kallar inte jag för “ganska privata samtal”.”

  Det var interna möten det handlade om, därav “ganska privat”.

  “Främlingsfientlig eller rasist är bara ord, det verkliga problemet är att de sverigedemokrater som uttalar sig dömer människor efter var de kommer ifrån eller vilken kultur de har, inte för vem de är som enskilda individer.”

  Under större delen av min livstid så har det inte setts som rasistiskt att bedöma andra kulturer. Det har aldrig setts som att någon har blivit dömd. Det har ju gjorts en del filmer som driver med svensk kultur, sällskapsrese-filmerna med flera. Fast då handlar det förståss om svenska hårdingar och inte lättkränkta fjantar från mellanöstern. Skulle förresten ni inom alliansen reagera om någon av era företrädare sa något nedsättande om någon folkgrupp?

 15. z999 says:

  Min fråga blev lite fel. Jag menade “Hur skulle ni i alliansen reagera om någon av era företrädare yttrade sig nedsättande om någon folkgrupp?”

 16. Partimöten är inte privata sammankomster oavsett om det är interna partimöten eller inte.

  Du blandar ihop korten, eller i vart fall orden. Stor skillnad mellan att bedöma och att döma. Jämförelsen mellan sällskapsresan och att säga “Fy fan” åt att somalier i snitt får fler barn och att de inte ska få komma innanför tröskeln är häpnadsväckande dålig för att komma ifrån dig z999.

  Och svaret på din fråga är ja, men det ska aldrig vara aktuellt. Jag har varit på många, många interna partimöten de senaste 15 åren och jag har aldrig någonsin hört något som ens är i närheten av det som yttrades på SD-mötena.

 17. z999 says:

  Linander:
  “Du blandar ihop korten, eller i vart fall orden. Stor skillnad mellan att bedöma och att döma.”

  OK, men jag dömer/fördömer också när det gäller andra kulturer. Om jag säger att svenskar på semester utmärker sig genom att supa väligt mycket så är väl det ganska fördömande? Sen anser jag att kultur är självvalt och inte genetiskt. Jag tycker alltså inte att det är rasistiskt att döma ut vissa kulturer genom att till exempel peka på deras huvuddrag.

  “Jämförelsen mellan sällskapsresan och att säga “Fy fan” åt att somalier i snitt får fler barn och att de inte ska få komma innanför tröskeln är häpnadsväckande dålig för att komma ifrån dig z999.”

  Det var ingen jämförelse. Även jag anser att det är totalt oacceptabelt att yttra sig på det sättet i det sammanhanget.

  “Och svaret på din fråga är ja, men det ska aldrig vara aktuellt. Jag har varit på många, många interna partimöten de senaste 15 åren och jag har aldrig någonsin hört något som ens är i närheten av det som yttrades på SD-mötena.”

  OK, här kommer en länk till en artikel i DN där statsministern kallar tidigare svenska generationer för barbarer
  http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-det-ursvenska-ar-blott-barbari-1.702742

  Dom han rackar ner på tillhör en generation som strejkade för 8 timmars arbetsdag och tog strid för kvinnlig rösträtt (som moderaterna var emot) bland annat. Detta var långt innan landet översvämmades av religiösa extremister som inte klarar av att kompromissa med slöj/turban bärande med mera.

  Se gärna Jimmie Åkesson kommentera det hela i TV4.
  http://www.youtube.com/watch?v=dQiMghopvxE
  Det roliga är när han ber henne från kaliber att nämna något rasistiskt utöver det som nämnts i programmet eftersom hon påstår att detta var något frekvent återkommande. Hon nämner då först något som redan har spelats upp vilket Jimmie Åkesson påpekar. Sedan nämner hon ett till som Jimmie också påpekar redan har sänts. Och något annat kommer hon inte på.

  Väldigt magert material under ett så långt tidsspann.

 18. z999 says:

  En annan sak som har hänt nu är att två yngre kvinnor från SDU känner obehag eftersom de inet vet om de smygfilmats i sin hytt av kalibers reporter inte helt påklädda. Detta har då besvarats med att kaliber följer de etiska riktlinjer som sveriges radio har. Man får väl hoppas att redigeringsteamet blundar när de redigerar delar av materialet så.

 19. MathiasW says:

  Som jag förstått det så är en demografisk transition av människor ifrån så kallade u-länder till västvärlden en nödvändighet för att vi skall kunna ta hand om våra äldre, de goa hederliga gubbarna och gummorna som byggde Sverige, det är helt enkelt nödvändigt att ta in och utbilda utlänningarna, i framtiden kommer det tydligen bli än mer aktuellt, för vi vill ju inte att våra stackars mödrar och fädrar skall behöva jobba tills de blir åttio och stupar.

  Det har visst med befolkningsökningen som skett de senaste tvåhundra åren att göra.

 20. Anonymous says:

  Det är inget konstigt med att journalister kan infiltrera partier eller dylikt. Det är utredande journalistik och kan vara mycket viktigt för att få information vad gäller omständigheter som annars är svåra att få grepp om. Det var inte representanter från svenska staten som satt “undercover” på dessa möten. Därför är en jämförelse med fd kommunistregimer och deras aktiviteter absurd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.