Till Murmansk

Imorgon ska jag åka till Murmansk för en ungdomskonferens mellan nordiska och nordvästryska politiker. Sista chansen att vara ungdom är att samarbeta med ryssarna… Där är man ungdom tills man är 35 år, så jag klarar mig med ett par veckor…

Vi är fyra från Sverige och jag ska försöka hålla ihop vår lilla delegation. Ska även hålla ett anförande om hur vi arbetar demokratiskt i Norden med bl.a. Nordiska rådet samt vara moderator för ett miniseminarium. Det ska bli intressant. Av tidigare erfarenheter vet jag att det inte är alldeles lätt att diskutera demokrati och politik med ryssar, förhoppningsvis enklare med de yngre. Ska försöka lägga tyngdpunkten på miljö och klimat, där har vi gemensamma frågor som vi borde kunna komma framåt i.

Sedan ska det givetvis även bli intressant att få komma upp till den största staden i världen norr om polcirkeln. Murmansk har ju varit en stor militärstad med bas för den ryska ishavsflottan, men nu sägs det att atomubåtarna ligger och rostar i hamnen.

Färden går med flyg till Oslo och sedan norska Kirkenes. Därifrån ska vi köra bil. Bara det ska bli intressant. Kommer hem igen på lördag, så förmodligen blir det inget bloggande förrän på söndag.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Till Murmansk

  1. Muumina says:

    Knepig färdväg egentligen, gränspassagen mellan Ryssland och NATO-land kan nog vara i överkant petig, byråkratisk osv.. Att dessutom åka landsväg på tundran denna årstid kan också vara äventyrligt så det förslår om man har otur. Fast ni kan ju också få strålande solsken i det vita landskapet.. En trevligare väg hade nog varit genom Finland, kanske med tåg, något ryssarna är riktigt bra på. Ryssland är en järnvägsnation (ööhh, federation) av rätt stora mått.

  2. Johan Linander says:

    Tack för råden, inser att vi har haft tur. Gränspassagen gick smidigt, det är numera ett ganska stort utbyte och handel mellan norra Norge och Murmanskregionen.

    Själva bilfärden var lång och skumpig, men samtidigt vacker. Snö, snö, snö och strålande sol. Vissa avsnitt var som att köra i en snötunnel, 2-3 meters snövallar på båda sidor av vägen.

    Under förmiddagen har jag talat om det nordiska samarbetet. En av de som lyssnade var Svetlana Khorkina, dubbel OS-guldmedaljör i gymnastik. Men hon är såklart inte här som fd gymnast utan hon är numera ledamot i Duman och vice ordförande i Dumans kommItté för ungdomsfrågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.