Frysta riksdagsarvoden

För en dryg vecka sedan, tror det var i tisdags eller onsdags i förra veckan, så var det ett centerpartistiskt kommunalråd som föreslog frysta löner för de anställda i kommunen, inklusive de förtroendevalda. Då började jag fundera på om inte vi i riksdagen också borde frysa våra arvoden för att vara goda föredömen. Jag gick och pratade med vår pressekreterare, men tillsammans kom vi fram till att det skulle kunna bli en negativ bild av ett sådant pressutspel. “Lätt för er att frysa lönerna som redan tjänar så bra…”.

Därför höll jag tankarna om frysta riksdagsarvoden för mig själv.

Idag har socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg gått ut med samma sak. Bakgrunden var dock inte den vanliga arvodeshöjningen som följer den statliga löneutvecklingen, utan att det skulle finnas något slags förslag om att vi skulle få en 20 %-ig arvodeshöjning med anledning av de höjda EU-lönerna.

Någon sådan jättehöjning är fullkomligt orimlig i den ekonomiska situation som vi befinner oss i (det hade i och för sig varit orimligt ändå) och skulle ge helt vansinnigt fel signaler. Tvärtom borde vi inte alls ha någon arvodeshöjning 2009 och 2010.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Frysta riksdagsarvoden

  1. Leffe says:

    Varför ska riksdagsledamöter ersättas på så godtyckliga grunder? Låt nämnden göra sitt jobb och undvik att lägga er i processen själva – det bör gälla åt båda hållen.

    För övrigt är det märkligt att ni tjänar mindre än statsråden eller domarna i de högsta domstolarna – men det kanske är talande för riksdagens begränsade betydelse i vårt land… 🙂

  2. Trevligt att du tycker att vi är värda högre lön, men i det läge som landets ekonomi befinner sig i så är det inte lämpligt att någon höjer sin lön. Annars har du som princip rätt i att om vi inte ska påverka vår lön uppåt så ska vi inte heller påverka den neråt.

    Statsråden har en mycket högre arbetsbelastning (i snitt) än vad riksdagsledamöterna har (i snitt). Domarlönerna är svåra att jämföra med, då skulle vi lika bra kunna fundera på varför riksdagsdirektören ska ha mer betalt än alla ledamöter i riksdagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.