Det går lika bra med Seskarö

Läste att en Robinsondeltagare hade 300 myggbett efter första natten på den filippinska ön. Varför åka så långt? Det går lika bra med Seskarö utanför Haparanda. Efter en natt i en liten stuga precis före midsommar 1997 hade jag 200 myggbett bara på ryggen. Orkade inte räkna hela kroppen. Kompisen som också sov i stugan hade ett på hela kroppen, inte rättvist.

Det var så fruktansvärt mycket mygg inne i stugan att det kändes som färre ute när jag vid ett uppgivet natttligt men soligt ögonblick gick ut och satte mig på stugtrappan. Jag blev så dålig av alla myggbett att jag inte kunde köra bil när vi dagen därpå skulle ta oss ner till Kallax utanför Luleå för att flyga hem till Skåne.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

15 Responses to Det går lika bra med Seskarö

 1. Hans J says:

  Troligen var även myggorna motståndare till FRA. De gjorde vad de kunde men i likhet med den mänskliga populasen i sydligare delar av Sverige så påverkar det en hårdhudad politiker bara marginellt. 🙂

 2. Kanske myggen har bättre argument… Åtminstone skulle det vara imponerade om de reagerat på FRA ur ett integritetsperspektiv 1997, det är det ingen annan som gjorde.

 3. Hans J says:

  “Argument” och “argument”…

  De kände sig nog så maktlösa och frustrerade så de gick över till rena handgripligheter eller åtminstone gjorde de bruk av sugsnabeln (hoppas de överlevde…)

  Vi får hoppas att de medborgare som är kritiska mot FRA ska lyckas genomtränga ett kompakt motstånd hos politiker med sina, som de hos “FRA-kramare” utmålas, “usla argument” – det är ju “bara integritet” det handlar om…

  Jag delar din uppfattning om att det hade varit bättre att integritetsperspektivet hade framförts mer kraftfullt 1997. Tyvärr hade vi då “bara” politiker att förlita oss på.

 4. Anonymous says:

  Kul att till och med ett inlägg om myggbett kan landa i FRA-debatten.
  Jag som också var på Centerpartiets stämma i Haparande 1997 kan intyga att det var fruktansvärt mycket mygg.

 5. Kul och kul, jag tycker nästan att det blir patetiskt att allting kan landa i FRA eller IPRED.

 6. AH says:

  Har en viss misstanke om att du(med många andra) nog kommer att få leva med FRA och IPRED genom resten av den politiska karriären.

 7. Det finns många frågor som påverkar debatten under lång tid och som man givetvis “lever med”. Men det betyder inte att allting kan kopplas till dessa frågor. Det finns många, många andra politiska frågor som är otroligt viktiga för andra människor och då ska dessa inte förminskas.

 8. AH says:

  @Johan

  Stämmer så väl så att det finns andra viktiga frågor som absolut inte bör förminskas. Men jag tror du underskattar många människors besvikelse och överskattar ditt och många av dina kollegors förtroendekapital. Det är inte bara skadat, det är förintat. Därav att FRA och IPRED kommer att tjatas till slutet av era karriärer.

  Tråkigt kanske, men sant.

  Och som sagt, det gäller inte bara dig, utan många av dina kollegor med. Vill poängtera att jag varken ställer mig för eller emot den attityden, jag konstaterar bara fakta.

 9. Då betyder alltså att andra frågor inte ska diskuteras i samma utsträckning. För det blir givetvis följden av att vissa personer tar upp äldre frågor i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det förminskar utrymmet för andra viktiga frågor som behöver diskuteras i t.ex. ett öppet forum som detta. Jag tycker att det är beklagligt.

 10. AH says:

  @Johan

  Att andra frågor inte “ska” diskuteras i samma utsträckning är enligt mig fel. Finns gott om frågor som absolut bör tas ett par varv. Men som sagt, att FRA och IPRED kommer att dyka upp och du, med andra, kommer att få spendera mycket tid och energi på att ta den diskussionen vid tid och otid, ja, så kommer det nog att se ut. Som sagt, förbrukat förtroendekapital(och nog en hel del frustration vid det här laget).

  Beklagligt? Kanske det. Oväntat? Nej. Nåt man kan göra åt det? Det låter jag visare personer än mig svara på, för det vet jag ärligt talat inte.

 11. Hans J says:

  @Johan:

  Nu försökte jag att skoja till det lite om myggorna och FRA. Du menade att myggorna kanske hade bättre argument än FRA-kritikerna. Jag antar att du också då skojade men grundfrågan är allvarlig.

  Du skriver att “vissa personer tar upp äldre frågor i alla möjliga och omöjliga sammanhang”. Vad menar du? “äldre frågor”? Har FRA och en icke representativ riksdag frångått den totala avlyssningen av all utlandstrafik?

  Integritetsbrottet sker i och med att FRA ges tillgång till ALL teletrafik! Detta har väl inte ändrats? Detta tillhör inga “äldre frågor”! Detta införs JUST NU och ska vara avslutat senast nu i september! Utan att vi vet hur lagen slutgiltigt ska se ut. Vi vet att lagen är ohållbar som den ser ut nu men inte vad det blir av den. Ändå var det panik att genomdriva den?!? Skäms aldrig politiker?

  Ett antal riksdagsmän som till slut “övertygats” (en del med hugg, en del med slag) om att rösta för lagen då de lovats förändringar i skrivningen av den har liksom resten av Sverige ännu inte sett färgen av några förändringar.

  Riksdagen som röstade igenom lagen var inte representativ för åsikterna i breda lager i folket.

  Du skriver att FRA-frågan tillhör “äldre frågor”. Jag hävdar att frågan är lika aktuell nu som någonsin! Att FRA har tillgång till kablarna kränker vår integritet! Så länge integritetskränkningen fortsätter så är frågan högaktuell!

  – Vi måste riva upp lagen och koppla bort kablarna från FRA!

 12. AH, mitt dygn har också 24 timmar. Lägger jag mer tid på att diskutera FRA och IPRED här på bloggen så blir det mindre tid för annat. Ofta när jag går in på bloggen så är det så att jag antingen hinner med att göra ett nytt inlägg eller svara på kommentarer. Och finns det många kommentarer om t.ex. FRA så blir det inga fler inlägg.

  Hans J, äldre frågor på den här bloggen. Myggorna på Seskarö har som sagt ingenting med FRA att göra.

 13. Hans J says:

  Johan,

  Man får prioritera.

  FRA är som jag skrev tidigare “bara” en fråga om integritet och övervakning – kanske inte så viktig…

  “Frågan vinner nog på om debatten lägger sig”

  Du tycker kanske att myggor är viktigare att diskutera än FRA men jag tycker tvärtom. En fråga om prioritering alltså…

 14. Om jag bara skulle skriva om FRA så skulle den här bloggen bli så tråkig att jag inte själv skulle orka läsa den och knappast någon annan normal människa heller.

  Jag kommer med andra ord att fortsätta skriva om det som faller mig in, oavsett om det handlar om vad jag ska göra, småsaker, bokrecensioner eller politik. Det är valfritt att läsa precis vad man vill.

 15. Hans J says:

  Du ska självfallet skriva om det som intresserar dig! Det är ju DIN blogg!

  Lycka till i Murmansk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.