Wanjas dubbelspel

LO-bossen Wanja Lundby-Wedin har varit en arg kritiker av bonuslöner och som ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott så har hon försökt klistra alla giriga direktörer på alliansregeringen. Nu när den senaste bonusskandalen dyker upp är det annat ljud i skällan.

LO är delägare av AMF Pension och Lundby-Wedin sitter själv i styrelsen. Där har hon varit med och infört bonussystem, system som även innebär bonus när AMF Pension gör storförluster. Nu förklarar hon besluten om bonussystem med att: “Tittar man på övriga marknaden är det så det ser ut.” Är det då sant? Visst finns det andra pensionsbolag som också har bonussystem, men det finns även sådana bolag som Handelsbanken Liv, SPP Liv och KPA som inte har bonusar.

I TV4 Nyheterna förklarade Lundby-Wedin med att det krävdes bonusar för att kunna rekrytera bra medarbetare. Precis samma argument som storföretagen använt för att försvara sina höga löner och bonusar.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

18 Responses to Wanjas dubbelspel

 1. Mange says:

  Håller med! Däremot skulle det lika gärna kunna vara en moderat, centerpartist eller miljöpartist som betedde sig så här dubbelt. Alla politiker verkar vara ute i det blå…sorry Johan…

 2. Uffe says:

  Men Johan, att du inte förstår….

  När WLW kritiserar de andra bolagen för deras bonusar gör hon det för att de är onda kapitalister som inte vill annat än suga ut sina kunder och anställda.

  När WLW sitter i en styrelse och själv delar ut bonusar är det ju för att belöna de anställda i ett socialistiskt projekt. Att projektet går med förlust spelar ju ingen roll, eftersom det bara handlar om andras pengar.

 3. Mange, du får gärna komma med exempel på det du påstår, det blir trovärdigare då.

  Uffe, hade det bara varit bonusar till alla anställda så hade din socialistiska teori kanske varit något hon hade kunnat använda i sitt försvar, men nu gällde det ju bara de redan välbetalda cheferna…

 4. Mange says:

  Nja…tror inte jag behöver det för att vara trovärdig. Finns väl hur många exempel som helst – över alla partigränser.

 5. Uffe says:

  Vadå “bara de redan välbetalda cheferna”? Självklart får ju de anställda också bonus. Det är bara det att deras bonus är noll kronor…

 6. Mange, om det nu finns så många exempel så kan du väl ge oss andra ett enda?

  Uffe, den typen av bonusar borde gälla för alla när företaget gör förlust.

 7. Uffe says:

  Men Johan…. Om cheferna inte varit så duktiga som de är hade ju företaget gjort ännu större förluster! Kanske till och med tvingats i konkurs! Så bra chefer måste man ta hand om…

  Det jag inte förstår är varför facket, som vet precis hur man driver företag och vad alla skall ha i lön, inte startar företag själva. De, om någon, borde ju ha alla förutsättningar för att starta företag som kan lyfta Sverige ur krisen, som kan se till att skapa jobb i nerläggningsdrabbade orter, som kan hindra avfolkningen i glesbygden och tryga välfärden för generationer framåt.

  Ett litet förtydligande: mina inlägg skall inte läsas bokstavligt…

 8. Ola says:

  Johan.. Är det inte Borg som nu står och ondgör sig över dom stora bonusar som delas ut.. Och samtidigt släppte Alliansen lös bonusregnet i dom statliga företagen i höstas.. Det är ju oxå dubbelmoral
  Så Mange har helt rätt.

 9. Uffe, jag förstår vad du menar. Och det var ändå en intressant teori om facken och företag.

  Ola, det stämmer att lagen ändrades, men det betyder inte att Borg beslutat om några bonusar på det sättet som Lundby-Wedin gjorde. Dessutom har Borg gjort en “pudel” och öppnar upp för att ändra lagen igen.

 10. Mange says:

  Det är ju det jag säger!! Ni gör pudlar hela tiden…om och om igen…

 11. Ola says:

  johan..

  Nja det var ju din partiledare som drev frågan om högre bonusar i dom statliga företagen. Och hon har inte ändrat uppfattning utan hon tycker fortfarande att det var rätt ändra reglerna i höstas.. Tvärt emot Borg

 12. Mange, vadå om och om igen? Om det nu skulle ha blivit fel är det väl dessutom bättre att erkänna det och göra rätt istället.

  Ola, Maud har sagt att hon inte vill ta bort alla rörliga lönedelar i de statliga företagen. Det finns situationer där prestationsbaserad lön är bra, oavsett om det är chefer eller andra anställda.

  Men om vi ska tillbaka till frågan det gällde så har Wanja Lundby-Wedin själv varit med och fattat beslut om AMF-chefernas bonusar, men varken Borg eller Olofsson har varit med och tagit några sådana beslut.

 13. Ola says:

  Johan..

  Ligger inte dom statliga företagen under näringsdepartementet??? Och är inte Maud näringminister??? Det kan ju inte ha varit
  styrelserna i företagen som ändrade reglerna i höstas.
  Nu kör du ju en Husman.. Hon påstår ju att hon inte har ansvaret för försäkringskassan. Klart att ministrarna har huvudansvaret över dom statliga verk dom är ministrar över..

 14. En del statliga företag ligger under Näringsdepartementet, men inte alla. Regeringen fastslår reglerna, men det är styrelserna som bestämmer hur lönesystemen ska se ut.

 15. Ola says:

  Och det är regeringen som utser styrelserna..
  Och det var regeringen som gjorde om reglerna
  för bonusar i höstas..Därav dom höga bonusarna.

 16. Om man exemplifierar med AP-fonderna (som för övrigt ligger under Finansdepartementet), som varit aktuellt just vad gäller bonusar, utser regeringen styrelse och sedan får de sköta sig relativt fritt från politisk styrning.

  Regeringen ändrade reglerna för bonusar i statliga företag, men det betydde inte att de ändrades för de statliga företagen utan det beslutet tog styrelsen för t.ex. tredje AP-fonden.

  Vem sitter då i styrelsen för tredje AP-fonden? Ordförande är en f.d. vice vd i Europeiska Investeringsbanken och f.d. ordförande i Nordiska Investeringsbanken (där jag nu sitter som svensk representant i kontrollkommittén). Utöver ordförande finns det en vice ordförande och sju ledamöter. Bland ledamöterna kan nämnas Dan Anderssson, chefsekonom på LO, den f.d. moderata riksdagsledamoten Ingela Gardner Sundström, Gunvor Engström, f.d. vd på Företagarna och Sonat Burman-Olsson som är vice vd på ICA.

  Alltså en stor blandning på personer med erfarenheter från olika delar av samhället.

 17. Ola says:

  ja nu hörs det som att reglerna ska göras om enligt Odell. Så vi får se hur det blir..För jag antar att både du som jag tycker det är stötande med fantasibonusar…

 18. Självklart. Det är stötande redan när bonusar betalas ut fastän bolaget går med förlust. Prestationsbaserade löner är inte fel i alla lägen, men det ska ju också krävas en prestation för att den rörliga lönedelen ska betalas ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.