Statsministerns svar förvånar

Jag är den första att förstå att en politiker aldrig kan kunna alla frågor, inte ens om han är statsminister och heter Fredrik Reinfeldt. Igår fick statsministern en fråga från en TT-journalist:

– Ska enskilda få fortsätta ladda ned illegalt i liten skala?

Då svarade statsministern:

– Det är det vi ska försöka fånga med vår lagstiftning, att bejaka ett modernt sätt att använda teknik, där säkert den möjligheten kommer att finnas för enskilda.

Jag tror inte riktigt att han hörde eller förstod frågan. För att det ska vara lagstiftningsmässigt möjligt att ladda ner illegalt är per definition omöjligt, då är det inte illegalt längre. Men det är ändå intressant att statsministern visar förståelse för att många människor fildelar, även om det är olagligt. Längre ner i intervjun håller han också fast vid det som han sa i valrörelsen om att vanliga ungdomar med stort musik- och filmintresse inte ska jagas, “framför allt rikta in oss på de delar av närmast industriell, illegal fildelning i stort format” (konstig mening men man förstår vad han menar).

Självklart underlättar statsministerns uttalande för vår linje i samordningen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Statsministerns svar förvånar

 1. ctail says:

  Att jaga “närmast industriell, illegal fildelning i stort format” blir inte lätt – sådan finns väl knappast. Statsministern verkar inte ha förstått vad delning i fildelning innebär.

 2. site admin says:

  Jag skulle tro att han menar de som t.ex. knäcker kopieringsskydd som DN skrev om häromdagen.

 3. JörgenL says:

  Jamen, det är ju också en myt till stora delar.

  Releasegrupperna består ju också mest av finniga tonåringar. Möjligen med lite låg social kompetens eftersom de har tid med att sitta och göra releaser av DVD’erna, och lägga på text, men knappast någon industriell skala där heller.

  Det finns liksom inga förutsättningar för nåt sånt, filmerna letar sig ju ut på nätet på några dagar ändå, så varför skulle nån betala stora pengar för dem till någon. Finns det nån marknad för försäljning av piratkopior i sverige idag? Nej, och det beror på att ingen skulle betala för att få en undermånligt inspelad skiva i dåligt fodral.

  Problemet för dem som resonerar om industriell skala är att de inte kan föreställa sig att nån gör något bara för att de tycker det är intressant eller kul eller “just for the hell of it”.

  Bergsbestigning är nog den företeelse jag närmast kommer på som liknar det releasegrupperna håller på med…

  Det som driver fildelningen är just de “vanliga undomar” som inte ska jagas, även om de kanske börjar bli lite äldre vid det här laget.

  Hittade intervjun på för den som vill kolla själv.

 4. Erik says:

  Det finns ingen enskild som sysslar med “närmast industriell, illegal fildelning av stort format”. Fildelningen har liksom dödat fenomenet med piratkopiering av stort/industriellt/kommersiellt format av enskilda organisationer eller individer. Idag består den av många små bidrag av många enskilda individer. Ska statsministern jaga fildelning av stort format måste han alltså jaga de 1 miljon+ fildelare som finns i Sverige. Han har nog inte förstått det.

  Kopieringsskydd MÅSTE knäckas, det är en förutsättning för att man ska kunna göra säkerhetskopior eller spela upp en film i Linux osv, sånt där som borde vara självklart att man ska kunna göra om man har köpt en film eller ett album. Koperingsskydd är ju ett sätt att hindra kunder från att få tillgång till det de betalt för!

  Tittar man sedan på t.ex. de filmer som kommer ut på internet väldigt tidigt så är de normalt antingen förhandsvisningsexemplar eller “for award considerations”. Problemet är alltså insiders i branschen, inte fildelande ungdomer, och inte heller ett problem som man löser genom censur eller övervakning av internet. Liknande gäller för andra branscher.

  Tänk också på att den branschen som borde vara mest drabbad av fildelning, datorspelsbranschen, inte alls lika aktivt jagar fildelare som film- och musikbranschen. Eftersom den branschen i mycket högre utsträckning består av människor som förstår datorer och internet har de också kunnat hitta lösningar på problemet.

 5. steelneck says:

  Kan bara instämma fullständigt i Eriks kommentar. Jag kan inte alls se hur statsministerns svar är till någon hjälp eftersom det i sverige inte existerar något pirateri i industriellt format. Alla eventuella tidigare tendenser till något sådant är utkonkurrerat genom Internet. Det är i mindre IT-mogna länder man hittar piratprodukter framställda i närmast industriell skala.

  Efter att ha läst artikeln i Jörgens länk så tycker jag snarare att han verkar agera springpojke åt IFPI och MPAA i deras “strategiomläggning” härom året där de sade sig vilja fokusera på de stora uppladdarna istället för nedladdarna (som om internet vore samma enkelriktade informations-basunerande som gammelmedia). Men jag hoppas samtidigt att vi kan ge honnom så pass mycket cred att vi bara kan kalla honom oinsatt och aningslös, för då finns ju i alla fall en chans..

  Min kommentar i din förra bloggning är också relaterad til detta.

 6. site admin says:

  Man kan välja att alltid vara negativ till allt, eller så kan man försöka att se positivt på saker och ting. Att statsministern uttrycker, om än luddigt, att lagstiftningen borde innebära att folk får ladda ner för enskilt bruk är onekligen bättre än att han sagt att alla fildelare ska jagas med blåslampa.

 7. JörgenL says:

  Apropos detta. Det sägs ju ibland att vi inte kan tillåta fildelning pga internationella avtal.

  Har via opassande upptäckt att Taiwan, som också har undertecknat WIPO-avtalet har en bestämmelse i sin copyright enligt:
  Article 55:The work of another person that has been publicly released may be publicly recited, publicly broadcast, publicly presented, or publicly performed in the course of an activity of non-profit nature, provided that no fee is directly or indirectly collected from the viewers or listeners, and no compensation is given to the performers.”

  Uppenbarligen finns det alltså utrymme till att lätta på upphovsrätten för ickekommersiell användning alltså även i förhållande till avtal alltså.

  Även om ovanstående inte explicit tillåter fildelning så bör det i vart fall tillåta streamad internetradio om det görs utan vinstsyfte.

 8. steelneck says:

  JörgenL: Streama vs ladda ned.

  Om jag säger något till dig, då vet du också om det, informationen har blivit duplicerad genom kommunikation. Detta helt oavsett om vi kommunicerar oralt, med telefon, fax, med radio, eller om vi använder Internet. Man kan helt enkelt inte ta del av något, utan att få del av det. Att kommunicera är att duplicera/sprida/mångfaldiga information.

  Information som når dig, den har nått dig, oavsett om programmet du använder har ett menyval som heter “Sprara som…” eller inte. Så, tror du att det är någon skillnad på att streama och ladda ned? Gissa vilka det är som tycker att vi alla skall tro att det är skillnad..

  I detta sammanhang bör man också tänka på digital-TV, vi har ju faktiskt inte analog TV någe mer. All TV sänds idag i ett dataformat som heter mpeg, din digitalbox är en sorts dator. Många använder tom. en riktig dator som digitalbox och sas. mediacenter i sitt hem. Varianter däremellan finns givetvis också, som t ex. såna där apparater som spelar in från TV på en hårddisk istället för VHS-band.

  Men om man nu går på propagandan att det skulle finnas en skillnad mellan att streama ned och ladda ned. Vad tror du då händer i framtiden när man ringer hem och ber sin respektive spela in programmet man kommer att missa, så att man kan se det senare? Jo, då kommer du att betraktas som en brottsling, en piratkopierare som tom. åklagare offentligt jämfört med tungt kriminella våldsverkare. Kul va?

 9. JörgenL says:

  Steelneck: Det vet jag väl (jag har jobbat med webbprogrammering i mer än ett decennium…), jag bara tog det som exempel på nåt man skulle kunna få igenom eftersom den teknikignoranta lagstiftningen faktiskt gör skillnad på filer som ligger i internetcachen och på andra ställen på disken. Har filosoferat lite över det här: Den specifika kopians borttynande

 10. steelneck says:

  JörgenL: OK, du vet. Men då borde du väl också inse faran i en sådan låtsasdistinktion? Det vara alltså den där låtsasdistinktionen jag reagerade på, och inget annat. Men annars har du givetvis rätt i det där med undantag. I många fall behövs nog inte ens undantag, utan bara en striktare tolkning till “att göra det tillgängligt för allmänheten”. Jag tror faktiskt inte att vi måste använda skohorn för att pressa in upphovsrätten i privat kommunikation, vilket P2P ofta är.

  Koncentrerar man sig på riktig piratkopiering som görs för ekonomisk vinning, då blir allt så mycket enklare. För då behöver vi vi inte skapa ett kommunikationens panopticon som rent ut skadar samhället. Då handlar det bara om klassiskt “follow the money” där misstänkta brottslingar kan övervakas efter en skälig misstakebeskrivning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.