Vem tror sossarna att de lurar?

Jag kan inte låta bli att blogga om en reservation som socialdemokraterna i civilutskottet gjort (tillsammans med v och mp). Det handlar om förändringar i namnlagen. Kan tyckas vara en liten fråga, men för de som drabbas av att inte få heta vad de vill så är det en allvarlig inskränkning i deras frihet. Jag har också motionerat i frågan.

Sossarna slår verkligen knut på sig själv och det gör mig lite bekymrad att de verkligen tror att de kan lura folk så enkelt. Tror socialdemokraterna inte att svenska folket vet vem som hade regeringsmakten fram till oktober 2006?

I reservationen skriver de: “Riksdagens första tillkännagivande gjordes redan våren 2001. Regeringen har nu aviserat att direktiv till en utredning kommer att beslutas under 2008, dvs. sju år efter det första tillkännagivandet. Vi anser att det är synnerligen anmärkningsvärt att regeringen, trots lagutskottets och regeringens tidigare uttalanden samt ständigt återkommande motioner med krav på att ett översynsarbete kommer till stånd, ännu inte tillsatt någon utredning.”

Sedan våren 2001 hade s-regeringen 5,5 år på sig att tillsätta en utredning utan att lyckas. Nu har alliansen haft regeringsmakten i 1 år och 4 månader och då är det “synnerligen anmärkningsvärt” att vi inte tillsatt någon utredning. Det är pinsamt. Skäms de verkligen inte?

Längre ner i reservation försöker de försvara sig mot att det inte blev någon utredning på deras 5,5 år, “den tidigare regeringen redan hösten 2005 initierat åtgärder för att förbereda direktiv till en utredning”.

Wow! 4,5 år efter riksdagens tillkännagivande så INITIERADE s-regeringen åtgärder för att FÖRBEREDA direktiv. Med andra ord orkade de inte tillsätta någon utredning, de klarade inte av att skriva direktiv till någon utredning och de lyckades inte ens med att göra förberedelserna till direktivet, utan vad de gjorde var att initiera åtgärder för att förbereda direktiven till en utredning.

Det är denna fullkomligt skamlösa sortens “politik” som nu har stöd av ca 45 % av svenska folket enligt opinionsmätningarna. Det kanske är jag som tror för mycket om svenska folkets förmåga att sätta sig in i politiken. Är det så att sossarnas oförskämt låga nivå är den som går hem? Hujadamig brukade Lina säga om Emil….

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

8 Responses to Vem tror sossarna att de lurar?

 1. Erik says:

  Jag tror du ska tyda sossarnas 45%-iga stöd som ett missnöje med nuvarande regering, snarare än som sympati för socialdemokraternas politik. Dessutom försvarar sig Alliansen hela tiden genom att säga att ni inte kommunicerat er politik tillräckligt bra, istället för att erkänna att det finns saker i er politik som människor är missnöjda med och ta reda på vad som är fel.

  Nu är ju inte visserligen inte sossarna bättre. T.ex. när nya EU-fördraget röstades ner i Frankrike och Nederländerna gjorde sossarna precis samma sak och sa att politiken inte kommunicerats tillräckligt bra.

  Ur ett demokratiskt perspektiv är det ju förstås vedervärdigt med politiker som hela tiden jobbar på att övertyga oss om att vi vill ha det så som de vill ha det, istället för att politikerna lyssnar på folket.

 2. site admin says:

  Hur stor andel av svenska folket tror du vet att inkomstklyftorna i landet minskat sedan valet 2006? Sossarnas slagord om alliansens orättvisa politik som gynnar de rika har fastnat och media hänger på. Så nog handlar det även om hur politiken kommuniceras, att svenska folket får en rättvisande bild av vad som genomförs.

  Sedan är det självklart att det finns människor som är missnöjda med saker som alliansen genomfört. Hur skulle en politik se ut som ingen är missnöjd med?

 3. Erik says:

  Jag tror stödet har fallit pga att människor inte sett en så positiv förändring i sina egna liv som utlovades före valet. Alliansen pratar om hur duktiga ni varit på att genomföra vallöften. Människor klagar t.ex. på skattehöjningar som överhuvudtaget inte nämndes innan valet, men då slår ni dövörat till.

  Du behöver ju inte lyssna på mig, men ska ni ha någon chans att vinna nästa val så är det dags att ni börjar lyssna på vad folk vill ha, och vad de är besvikna på. Sluta skylla allt på att ni inte kommunicerat er politik tillräckligt bra, att folk inte har förstått hur bra er politik är osv. Det visar ju bara att ni inte har något tilltro till folket och det lär ju knappast hjälpa er att få mer stöd.

  Opinionsundersökningarna talar sitt tydliga språk. Ändå ser jag väldigt lite självkritik hos alliansen. Ingen skulle bli gladare än jag om ni faktiskt blir lite lyhörda. Lyssna på folket istället för att berätta för dem hur bra allt är. Fortsätter ni som ni gjort så kommer nog de flesta som bytte till att stödja alliansen i förra valet gå tillbaka till röda laget och många borgerliga väljare stanna på soffan 2010.

  Självklart kommer några alltid vara missnöjda med den förda politiken, men varför är så många missnöjda nu? Ni kan fortsätta svara “dålig kommunikation” i 2,5 år till, men det är att lämna walk-over till Socialdemokraterna.

 4. site admin says:

  Självklart ska jag och alla andra förtroendevalda lyssna på medborgarna, men det betyder inte att jag alltid håller med. T.ex. har jag svårt att tro att de som blivit upprörda över att alliansen höjt skatten på bensin och snus skulle gå över till vänstersidan som vill höja skatten på de produkterna lika mycket eller mer och dessutom höja de inkomstskatter som vi sänkt så att folk i snitt har en tusenlapp mer i plånboken per månad.

  Vad jag skulle vilja uppnå är att svenska folket jämför vänstersidans politik mot alliansens och därefter tar ställning till vilket alternativ som är bäst för Sverige i stort, svenska folket och dem själva. Idag tror jag att fler tar ställning för eller emot alliansen utan att egentligen ta ställning för sossarna.

 5. Erik says:

  Jag tror du tar väldigt fel här. Om folk trodde att Alliansen skulle höja dessa skatter mindre, eller rent av sänka dem, kan just det varit ett skäl att rösta på Alliensen för traditionella vänsterväljare. Genom att bedriva Socialdemokratisk/miljöpartistisk politik på dessa områden där de faktiskt inte verkar ha något stöd för sin politik, har ni således lyckats utplåna en viktig anledning för osäkra väljare att välja er.

  Alla har vi våra egna anledningar att vara missnöjda med landets styre. Själv noterar jag att innan valet fanns det fyra partier som röstade någorlunda integritetsvänligt i riksdagen, ni finns det bara två som gör det (v och mp). Jag kan helt enkelt konstatera att det blivet en mer liberal politik på det området om de röda hade vunnit valet. I mina ögon är det verkligen ett misslyckande för er.

  Om du verkligen vill lyssna på medborgarna, prata med människor och läs vad folk skriver om er. Skriv sedan självkritiskt om vad ni borde ha gjort, och driv de frågor du kommer fram till är viktiga. Det hade imponerat!

 6. site admin says:

  Tror du verkligen att Bodström skulle bedriva en mer liberal rättspolitik än vad alliansen gör? Då tar du säkerligen väldigt fel. Lyckades vänsterpartiet och miljöpartiet stoppa integritetskränkande förslag när de satt i majoritet i riksdagen? Svar nej.

  Om du tror att jag självkritiskt ska skriva att vi inte borde höja koldioxidskatten trots klimathotet så tror du också fel. Sedan är det självklart att det finns all anledning till självkritik vad gäller ministerskandaler m.m. Det finns anledning till självkritik vad gäller otydlighet i genomförandet av t.ex. fastighetsskatten. Det finns anledning till självkritik vad gäller hur vi lyckas kommunicera vår politik och vad vi genomför. Det finns anledning till självkritik i vissa frågor, t.ex. tycker jag att den egna möjligheten att försäkra upp sin sjukförsäkring borde finnas kvar. Men jag kan inte tycka att vi generellt ska vara självkritiska för att vi genomför precis det som vi gick till val på och det finns ännu mindre anledning att vara självkritiska till att vi faktiskt lyckas med vår politik och minskar utanförskapet.

 7. JörgenL says:

  Snuset har gått upp med 186%…
  Det kostar mig 4745:- per år rakt av.

  Inte för att det i och för sig nånsin skulle falla mig in att rösta borgerligt i vilket fall, men ändå…

 8. Erik says:

  “Lyckades vänsterpartiet och miljöpartiet stoppa integritetskränkande förslag när de satt i majoritet i riksdagen?”

  Nej, men de tvingade sossarna att ta hjälp av oppositionen. För det ska de ha respekt.

  Jag ser inte riktigt poängen med att vi ska ha ännu högre bensinskatter här. Det leder till lägre priser på världsmarknaden och högre efterfrågan i lågskatteländer. Lyckas man få med USA på högskattetåget så förändras det givetvis, men högre bensinskatter i Sverige är i dagsläget verkligen ett slag i luften.

  När det gäller utanförskapet, är det inte så att det visserligen minskat, men att de som fortfarande är “utanför” har det ännu sämre idag? Det finns ju både något positivt och något negativt i det, och det är ju inte säkert att alla väger ihop det på samma sätt som du. Jag undrar också vad det kommer få för effekt i nästa lågkonjunktur att nära en halv miljon har lämnat a-kassan. Speciellt som jag tror att ni p.g.a. världsekonomin kommer få lämna över makten i en lågkonjunktur 2010.

  Ja, visst genomför ni det ni gick till val på. Jag tror dock att kritiken ligger mest i det ni genomför utöver det ni gick på val på. Bl.a. att de utlovade skattesänkingarna för många människor äts upp skattehöjningar som inte annonserades innan valet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.