Dags att betala tillbaka pengarna

För ungefär ett år sedan gick Feministiskt Initiativ ut med att de inte längre var något parti. De gjorde det för att kunna få statligt folkbildningsbidrag. Enligt en gammal Aftonbladetnotis fick de 400 000 kr. Nu är det dags att betala tillbaka pengarna.

Redan då i februari 2007 skrev jag att jag inte trodde på att Gudrun Schyman skulle ge upp och att jag satte en liten peng på att FI skulle vara med i valet 2010. Det verkar som att jag får rätt. FI:s styrelse föreslår att de ska ställa upp såväl i parlamentsvalet 2009 som i riksdags-, landstings- och kommunvalet 2010. Som sagt, dags att betala tillbaka 400 000 kr!

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Dags att betala tillbaka pengarna

 1. Johan Folin says:

  Var inte kriteriet för bidraget att Fi inte skulle ställa upp i något val under det år de fick bidrag? Det villkoret var ju ganska lätt att tillgodose eftersom nästa val – som du ju skriver – inte är förrän 2009.

 2. Artikel 19 says:

  Fi borde givetvis betala tillbaka pengarna till skattebetalarna. Därtill borde ansvarig person på Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt ställas till svars med anledning av personens vantolkning av delegationens regelverk!

  http://artikel19.blogspot.com/2008/01/feministiskt-initiativs-bidragsfusk.html

 3. Du utgår från felaktiga uppgifter. Att de vidarebefordrats av media gör inte att de blir riktigare. Vi i Feministiskt initiativ har inte lovat att aldrig mer ställa upp i val. Vi fick ett bidrag 2007 som var villkorat till att vi inte under 2007 fattade beslut om att ställa upp i val. Något sådant beslut fattades heller inte under 2007, och pengarna har använts till det de var avsedda för: folkbildning och folkrörelse.

  Det är inte heller någon självklarhet att vi på årets kongress beslutar oss för att ställa upp i val. Styrelsen var inte enig i sitt beslut. Om vi nu i maj ändå beslutar om att ställa upp i kommande val så kommer vi självklart inte att kvittera ut något statsbidrag för kvinnors organisering för 2008, eftersom reglerna för det bidraget inte är förenliga med ett sådant beslut.

  Om du vill ha mer kunskapsunderlag i denna fråga rekommenderar jag att du läser vårt pressmeddelande och Frågor och svar från den 16 april förra året. (Välj pdf-filen under rubriken 16 april.)

 4. Du utgår från felaktiga fakta när du skriver att Feministiskt initiativ ska betala tillbaka pengarna. Läs min blogg, så får du fakta.

 5. site admin says:

  Birger, hör du inte själv hur ihåligt det låter? Skulle du tycka att det var okej användning av skattemedel om vi i Centerpartiet 2007 sagt att vi inte längre var ett parti som skulle ställa upp i val för att på det sättet få ut bidrag som inte kan sökas av politiska partier? För att sedan i början av 2008 annonsera att beslutet att inte ställa upp i något val endast gällde år 2007 då det inte var något val…

  Det skulle självklart vara förkastligt att utnyttja bidragsreglerna och därmed skattepengar på det sättet och det hade genast lyfts krav på att Centerpartiet skulle betala tillbaka pengarna. Eller tror du på allvar att alla andra partier och medborgarna i stort skulle tycka att det var juste gjort av Centerpartiet? Eller du kanske menar att FI inte ska behandlas som andra partier?

 6. Artikel 19 says:

  Uppgifterna om Fi:s bidragsmygel fick fd vänsterpartisten Östberg och partiets propagandaavdelning att omgående spamma bloggosfären med hans ovanstående inlägg. Oberoende av “delegationens” regelverk så borde Fi givetvis betala tillbaka pengarna man erhöll genom att falskeligen utge partiet för att vara en folkbildningsrörelse! I want my money back!

 7. Pingback: Anna Troberg » Mest av allt undrar jag varför FI har en rosa hemsida…

Leave a Reply

Your email address will not be published.