Ingen skillnad mellan Littorin och Österberg

I förmiddags var det särskild debatt i riksdagen om den s.k. Lavaldomen, dvs att Byggnads inte hade rätt att vidta de stridsåtgärder som de gjorde mot det lettiska företaget Laval vid skolbygget i Waxholm. Jag hann bara sitta i kammaren under första delen av debatten eftersom jag sedan skulle till EU-nämndens möte, men jag fick i vart fall lyssna på arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, socialdemokraternas Sven-Erik Österberg och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson.

Att lyssna på först Littorin och sedan Österberg var nästa som att få en repris uppläst. Det är klart att Österberg försökte ifrågasätta om Littorin verkligen menade vad han sa, men i grunden framförde de precis samma budskap. Arbetarpartiet moderaterna och Arbetarpartiet socialdemokraterna tycks ha samma syn på svensk arbetsmarknadspolitik. Det känns minst sagt ovant.

Den enda som stack ut i debatten (utöver vänsterpartiets Josefin Brink som bara var intresserad av att säga att EU är skit och att Sverige bör lämna EU) var Annika Qarlsson. Hon betonade att alla som arbetar i Sverige, oavsett om det är i ett svenskt eller utländska företag, som minst ska ha samma grundläggande rättigheter vad gäller minimilön, arbetstid, semester och arbetsmiljö. För denna “hårda kärna” i arbetsrätten sa EG-domstolen också att facken får vidta stridsåtgärder, men inte för ytterligare krav. Men utöver detta så var Annika den enda som talade om betydelsen av att Sverige är ett öppet land och att det i grunden är positivt att arbetstagare från andra länder har möjlighet att komma till Sverige. Det är bra för dem, för konkurrensen i Sverige och för konsumenter.

Jag tycker att Annika hade kunnat ta upp ännu tydligare att är det någonstans som det skulle behövas bättre konkurrens så är det i byggsektorn. Dessutom är det idag oerhört svårt att få tag på hantverkare. Vi behöver själva ganska snart lägga om taket på huset och har under hösten försökt få någon hantverkare att komma hit för att titta på det och lägga anbud. Inte en enda av de jag talat med har varit så intresserad att de ens kommit hit för att titta på det. Jag skulle bara vara glad för om det fanns fler hantverkare från Polen, Litauen och andra länder som söker sig till Sverige för att arbeta vitt. För att få någon som tar jobbet svart, det går alltid.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ingen skillnad mellan Littorin och Österberg

 1. Ola says:

  Det är ju inte förbjudet för folk från andra länder inom Eu att komma hit och jobba bara dom följer Svenska lagar och avtal. Eller har jag fel där???
  Att det är svårt att få tag på hantverkare beror nog mest på att det är så underbetalt jobb så ingen vill utbilda sig till det.

  Och varför M och S är eniga att man måste ändra vissa lagar beror på att annars måste alla fack omförhandla sina avtal. Och det skulle varken arbetstagare eller arbetsgivare vilja i nuläget.

 2. steelneck says:

  Få tag på hantverkare..

  Ja, det kan vara svårt. Anledningen står nog att finna i att det är en “mogen” branch med få “frilansare”. Hanteverkarna jobbar åt företag som i sin tur tar uppdrag åt större företag. Så, om du går till någon av kedjorna i stil med Byggtjänst så är det inga problem, men det blir dyyyrt eftersom det blir flera led av “overhead” som skall ha sin del i kakan.

  Det är ca. 10 år sedan jag lade om taket, och då kollade jag givetvis runt efter diverse lösningar o tjänster. Det slutade med att jag gjorde jobbet att riva det gamla och spika upp det nya shingeltaket själv, det enda jag hyrde in var en sopcontainer för bortforsling av de gamla takpannorna. Men hade man bara räknat på själva timkostnaden för en hantverkare som hjälpt mig med värsta jobbet, så hade det defenitivt lönat sig med lite övertid på mitt vanliga jobb “det kan jag ju”.. Fast jag misstänker att man ofta kan åstakomma betydligt bätre kvalite på egen hand om man läser på ordentligt och har gott om tid, för om det är något proffset är proffs på, så är det genvägarna och sas. “trade offs”.

 3. Bongo says:

  Jag har själv extraknäckt hos en takläggare som säger nej till 90% av jobben. Bolaget ägs av en svensk och en litauer och går strålande.

  Ska du bara lägga papp och pannor kan du ringa vilken grovarbetare som helst som kan hålla i en hammare men behöver du plåtarbete krävs kvalificerat folk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.