“Bröllop vore väl jättekul”

Så släcker man årets scoop! Alldeles lysande kommentar av kungen!

Expressen hade verkligen hittat en jättenyhet igår. UD:s yrkande om pengar för “beredskap för bröllop i kungahuset” för 2008 slog ner som en bomb. Till och med Aftonbladet tvingades att “plocka upp” Expressens nyhet, det händer inte varje dag. Journalisterna gav sig ut till Rågåstjärn där kungen och Carl Philip var på älgjakt för att få kommentarer till nyheten.

“Bröllop vore väl jättekul” var det bästa svar han kunde ge. När journalisterna fortsätter och frågar: “Vilket av kungabarnen står närmast i begrepp att gifta sig?” så ger kungen nästa lysande svar: “Det kan väl inte JAG svara på, ni får väl fråga dem.” Men Carl Philip hade gått och satt sig på ett pass.

Den UD-chef som godkänt äskandet måste vara totalt okunnig på nyhetsvärdering. Handlingarna blir offentliga och självklart skulle någon hitta (eller tipsa, som förmodligen är fallet) formuleringen om beredskap för bröllop i kungahuset. Alternativet är att UD ville få publicitet på det här sättet, men varför kan man verkligen fråga sig. Om det nu är så att UD vill förbereda sig för bröllop i kungahuset, som ju med all sannolikhet kommer inom några år, så hade de väl kunnat gömma äskandet under någon mindre iögonfallande text.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to “Bröllop vore väl jättekul”

 1. Patrik says:

  och ännu mer jättekul är att fotbollslaget i din valkrets har klarat kontraktet ytterligare ett år i allsvenskan…..

 2. site admin says:

  Håller verkligen med om det!

 3. Menar du verkligen att “Nyhetsvärdering” ska styra äskningar? Antingen anser man väl att resurser behövs eller så anser man inte att de behövs?

  (Hurtillvida äskning, rent behovsmässigt, vart motiverad har jag ingen som helst uppfattning om.)

  Vad menar du förresten med att “gömma undan”? Förtar inte det lite andemeningen med offentliga handlingar?

 4. site admin says:

  För det första tycker jag inte att departementen ska äska pengar på spekulation om något av kungabarnen kommer att gifta sig under 2008, och om det nu skulle vara relevant att ta höjd i budgeten för en sådan sak så är det verkligen inte UD:s roll att sätta igång spekulationer kring bröllop i kungahuset. En nyhet som spridit sig i media långt utanför Sveriges gränser. Jag har full förståelse för att hovet är upprörda över UD:s hantering.

  Jag förstår invändningen om offentlighetsprincipen, men i en budget uttrycks långt ifrån alla detaljer kring hur pengar ska användas. Så varför skulle just den budgetposten beskriva i detalj vad pengarna skulle användas till? “Beredskap för bröllop i kungahuset” är en ovanligt detaljerad budgetpost. Om nu inte äskandet skulle gömas i övriga oförutsedda utgifter så hade det väl räckt att skriva oförutsedda utgifter kungahuset eller liknande.

  Men jag är övertygad om att den på UD som godkände rubriken för äskandet inte insåg, pga dålig kunskap om nyhetsvärdering, vilken uppståndelse det skulle bli.

 5. Nej, rent spontant tycker jag nog inte heller att ärendet i sig är något för UD att lägga pengar på. Min poäng är snarare att jag inte förstår varför “nyhetsvärdering” skulle vara ett hänsynstagande vid äskning.

  Förstår att man i en budgett av naturlig skäl måste vara kortfattad. Det är dock, åtminstone rent motivsmässigt, en rätt stor skillnad på att inte utveckla något och på att avsiktligt placera något i skymundan. När du använder order “gömma” så antyder det nästan att det skulle röra sig om det sistnämnda.

 6. site admin says:

  Vad jag menar är att det inte finns någon anledning för UD att skapa spekulationer kring eventuellt bröllop i kungafamiljen och att jag därmed förstår hovets irritation.

Leave a Reply

Your email address will not be published.