Liberal framgångsvåg

Val både i Polen och på Åland idag. Kanske lite skillnad på de båda valens betydelse för övriga Europa, men likheten består i att den europeiska liberala framgångsvågen fortsätter.

Åland är det delvis beklagligt eftersom mina partivänner i åländska Centerpartiet verkar förlora lagrådsposten (regeringschef) trots egen valframgång. Centerpartiet på Åland är inte längre största parti, utan det är numera Liberalerna. Tillsammans har de dock en betryggande majoritet. Socialdemokraterna halverades och är nu nere på runt 10 %.

I Polen verkar tvillingbröderna Kaczynskis populistiska parti förlorat makten till liberala Medborgarplattformen (PO). PO:s ledare Donald Tusk är en helt annan sorts politiker än Jaroslaw Kaczynski, han är en modern europé och jag är övertygad om att övriga europeiska statsministrar är tacksamma för det polska folkets val. Samtidigt ska man inte glömma bort att i det katolska Polen är alla politiker oavsett parti (och folket såklart) säkerligen mer konservativa än vad svenska kristdemokrater är.

Även i Schweiz har det varit val, men valen där kan man inte jämföra med Sverige eller övriga Europa. Detta märkliga land har samma regering oavsett valresultat. Trots detta är det beklagligt att ett främlingsfientligt parti, SVP, verkar bli största parti med nästan 30 % av rösterna. Men vilket parti i Schweiz är inte mer eller mindre främlingsfientligt? Det är lite svårt att följa schweizisk politik eftersom svenska medier skriver mycket lite om den, men vad jag förstått så har t.ex. inget parti drivit EU-medlemskap i valrörelsen. Även i Schweiz gick socialisterna tillbaka kraftigt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.