Två duktiga socialdemokrater

Idag tänkte jag faktiskt skriva om två duktiga socialdemokrater i riksdagen, Maryam Yazdanfar och Hillevi Larsson. Detta hör inte till vanligheterna här på min blogg så varför gör jag då det?

De representerar, som jag ser det, två helt olika stilar av politiker och är därför intressanta. Vid dagens kammardebatt om sexualbrott så var båda med och med sina inlägg visade de sina olika stilar på ett tydligt sätt.

Hillevi Larsson, kommer från Malmö och är en rutinerad politiker vid det här laget. Hon är en alldeles utmärkt politiker på att beskriva hur människors situation ser ut och vilka problem som finns. Det är mycket sällan som hon går att angripa i en debatt eftersom hon inte säger något kontroversiellt. Hon är väl påläst och jag är övertygad om att hon träffar väldigt många människor som ger henne intryck och synpunkter inför debatterna. Men Hillevi Larsson kommer mycket sällan med några förslag för att lösa de problem som hon beskriver. Jag skulle vilja kalla hennes politikertyp som den som iakttar och beskriver.

Maryam Yazdanfar, kommer från Stockholm och trots att hon är ny i riksdagen så tar hon verkligen för sig. Hon är inte lika påläst, hon påstår ganska övergripande att något är på ett visst sätt och sedan kommer hon med konkreta förslag. Hon är mycket enklare att debattera mot eftersom det oftast finns något som man inte håller med om. Men hon är duktig på att försvara sina synpunkter och blir sällan eller aldrig överkörd i debatten. Hennes politikertyp vill jag kalla idésprutan och förslagsställaren (om hon är en genomförare också vet jag inte, har ingen aning om hon varit i en genomföranderoll som förtroendevald i kommun eller landsting).

Givetvis generaliserar jag och jag har ingen aning om de uppskattar vad jag skriver om dem eller inte (och det är ju egentligen inget som jag bekymrar mig över). Jag har dock inte skrivit detta för att vara elak på något sätt, utan för att beskriva olika sorters politiker.

När de båda satt bredvid varandra i kammaren snett framför mig så kunde jag inte låta bli att tänka: Prata med varandra. Med Larssons iakttagande och beskrivning kombinerat med Yazdanfars idér och förslag så skulle de bli riktigt farliga och definitivt ministerkandidater i en kommande socialdemokratisk regering (inte ens jag tror på evigt borgerligt regeringsinnehav).

Personligen gillar jag Yazdanfars rakare och tydligare stil bättre. Förmodligen för att jag själv är mer lik henne. Visst behövs det personer som kan lyssna, iaktta och beskriva människors verklighet, men det måste också komma förslag på hur vi som förtroendevalda kan lösa problem och uppfylla de krav och önskemål som medborgarna har.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.