Miljöpartiets strategi: Ta väljare från Centerpartiet

Det har blivit allt tydligare de senaste veckorna. Det gäller i uttalanden vid så många tillfällen och av så många olika miljöpartister att det inte kan vara någon slump. Det är uppenbart att miljöpartiets strateger pekat ut Centerpartiet som måltavla. Deras bedömning är med all sannolikhet att det finns centerpartistiska väljare med stort miljöengagemang och med lös förankring i allianssamarbetet som skulle kunna tänka sig att gå över till miljöpartiet.

Därför inriktade Peter Eriksson stora delar av sitt inledningstal vid deras Kommun & Landstingsdagar i Göteborg till att kritisera Centerpartiets ministrar. Därför letar mp så ivrigt efter angreppspunkter på Centerpartiet att de skickar pressmeddelanden om att det är skamligt att Maud Olofsson inte vill ändra minerallagen (retroaktivt!) för att förhindra ett tillstånd att leta mineral som gavs förra året. Därför kritiserar mp:s Per Bolund Centerpartiet när Lars Leijonborg berättar att Vetenskapsrådet ska få fyra miljoner kronor till forskning om säkrare kärnkraftverk och effektivare användning av bränslet.

Är detta då ett problem för oss i Centerpartiet? Tvärtom! Det är alldeles utmärkt att vi får mer uppmärksamhet i miljö- och klimatfrågor. Varje gång miljöpartiet kritiserar så får vi medialt utrymme för att berätta hur det verkligen är. I valrörelsen 2006 så valde LO att göra Centerpartiet till “arbetarnas fiendeparti” (och visst, vi vill gå längst i förändrad arbetsrätt för att få en större, och nödvändig, rörlighet på arbetsmarknaden). Detta gynnade helt klart oss och jag är övertygad om att miljöpartiets försök också är till vår fördel.

Det är inte alls omöjligt att de kan lyckas ta några av våra gamla väljare. Kanske framförallt ur den kategorin som kom med i 70- och 80-talets kärnkraftsmarscher och som tycker att ett samarbete med socialdemokraterna skulle vara bättre än alliansen. Jag har dock en känsla av att denna kategori inte är så väldigt stor längre. Dessutom tror jag att denna lilla eventuellt förlorade väljarskara är mindre än de nya väljare som ökat mediautrymme i allmänhet ger. Som parti får man aldrig vara rädd för att “byta ut” väljare, dvs att vissa äldre försvinner och (förhoppningsvis) fler nya tillkommer. Det parti som bara ägnar sig åt att inte bli av med gamla väljare går ofrånkomligen nedåt i väljarstöd. Detta borde inte minst kristdemokraterna tänka på.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Miljöpartiets strategi: Ta väljare från Centerpartiet

 1. Mange says:

  Du har säkert rätt i mycket av det du skriver, men din inställning inför era väljare känns inte riktigt sund i mina ögon. Lite som ett långvarigt förhållande med sitt försäkringsbolag. Man ska inte tro att man gynnas av lojalitet, utan man ska med fördel helst hoppa runt till nya bolag varje år för att tjäna så mycket på det som möjligt. Det må väl vara hänt i det fallet men när det gäller ledningen av en nation, känns det som att leka lite väl mycket med ansvaret. Jag önskar att ni politiker kunde fokusera mer på politisk ideologi och sakfrågor istället för att så utstuderat tämja media för att fiska väljare.

  När det gäller kärnkraftsfrågan och att man satsar 4 miljoner på att göra den mer säker, tycker jag nästan du borde hålla tyst om det istället. Jag menar, 4 miljoner…finns väl ingen vettig människa som kan tycka det är en summa att skryta med? Jämfört med vilka summor ni lägger på annat (i förhållande till viktighetsgraden) dravel, kan man ju bara konstatera att det är peanuts. Det finns inget på denna planet som kan vara en större lögn än den om att kärnkraften är en ren energiform! Den är hyfsat ren(men bara hyfsat) så länge inga olyckor sker. Men är olyckan framme, vilket händer titt som tätt i olika stor omfattning, är det gonatt för oss alla. Då känns 4 miljoner ovärdigt…

 2. site admin says:

  Vad jag skriver är att alla partier måste kunna följa med i tiden, modernisera sig och inte enbart hålla fast vid det gamla trygga. Vi var väldigt “trygga” under lång tid och det är lätt att se hur väljarstödet sjönk val efter val från 1976 till 1998.

  Om några väljare inte hänger med i moderniseringen så må det faktiskt vara hänt, det går inte att stå kvar på samma fläck till sista man är med på att ta nästa steg, då kommer man aldrig någonstans.

  När det gäller fyra miljoner kronor så ska det jämföras med att miljöpartiet vill ha noll kronor och att noll kronor är just det belopp som satsats sedan 1980 på nämnda område. I den jämförelsen är fyra miljoner ett stort steg.

  Jag tycker inte heller att kärnkraften är framtidens energikälla, men jag är angelägen att den ska vara så säker som möjligt tills den är helt avvecklad. Tydligen tycker inte miljöpartiet det.

 3. Mange says:

  Och, i så fall, hur många miljoner statsar ni på att utveckla alternativa energikällor? Borde logiskt sett vara ofantligt mer än de 4 miljonerna…hoppas jag.

 4. site admin says:

  Visst satsas det mycket mer på forskning på alternativa energikällor. Har dock ingen summa i huvudet. Befinner mig i Litauen så jag kan inte kolla upp det just nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.