Irriterande försök till utpressning

Företrädare för svenska katolska kyrkan och Pingströrelsen försöker i DN idag hota alliansen i allmänhet och kristdemokraterna i synnerhet för att ett abortförslag ska dras tillbaka. Det är ett mycket märkligt beteende. Uttalandet “Vi kan tvingas uppmana kristna väljare att inte rösta på alliansen i valet 2010” kräver lite eftertanke.

För det första, skulle “kristna väljare” vara en enhet som röstar på ett visst sätt? Jag är övertygad om att “kristna väljare” röstar från höger till vänster.

För det andra, vilket parti ska katolska kyrkan och Pingströrelsen uppmana “kristna väljare” att rösta på? Ska de kristdemokratiska väljarna byta parti så måste det rimligtvis vara till ett parti som ligger närmre de åsikter som Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin står för, och inte längre ifrån. Jag kan bara tänka mig ett parti som är mer värdekonservativt än kristdemokraterna, det är Sverigedemokraterna. Är det dit katolska kyrkan och Pingströrelsen vill uppmana “kristna väljare” att vända sig?

För det tredje, är medlemmarna i katolska kyrkan och Pingströrelsen så “lydiga” sina ledare att ledarna verkligen tror att de kan tala för sina medlemmar vad gäller politisk åskådning? Att de kan tala för sina medlemmar i religiösa frågor kan jag förstå, men knappast i fråga om hur medlemmarna ska lägga sina röstsedlar på valdagen.

Sedan kan man givetvis diskutera frågan i sak och vilken människosyn som Arborelius och Hedin har, men jag nöjer mig med att beklaga deras val av ordet “abortparadis”. Tror de någonsin att det är ett “paradis” för en kvinna att utföra en abort så har de en något annorlunda “kristen” bild av paradiset…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Irriterande försök till utpressning

 1. Mange says:

  Om pingstpastorer kan övertyga sina församlingsmedlemmar att man ska hata människor bara för att de har en annan sexuell läggning än de själva, kan det nog oxå ligga nära till hands att de har en avgörande makt att påverka hur de lägger sin röst i ett val. Sådan ser faktiskt maktsituationen ut i församlingarna i många frikyrkor. Pastor=Gud…(nästan…)

 2. Max Hobstig says:

  Kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund, reagerar starkt mot de båda kyrkoledarna Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedins hot på DN Debatt att försöka fälla alliansregeringen om den genomför en ny abortlagstiftning.

  Ibland gör kloka människor som Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin korkade uttalanden. Sånt händer även på drakarnas ledarsidor. Väldigt sällan gör kloka människor som Arborelius och Hedin riktiga hårda fadäser. Sånt händer också. Men aldrig tidigare har kloka människor som ovanstående tagit till sådana maffiametoder som nu skett. Det enda jag kan säga om Anders och Sten-Gunnar i det här fallet. Har ni fått hjärnsläpp?

 3. site admin says:

  Max, bra att du skriver att de egentligen är kloka människor. Jag känner inte till Hedin men har lyssnat på en predikan av Arborelius (vid riksdagens öppnande i Storkyrkan), och den var mycket bra, en av de bästa jag hört.

Leave a Reply

Your email address will not be published.