Det blev 3,5 års fängelse

Jag har tidigare skrivit om den f.d. pojkvännen som misshandlade sin f.d. flickvän genom att hetsa hennes pitbullterrier mot henne. Idag dömde tingsrätten honom till 3,5 års fängelse. Jag tycker inte att det är för hårt straff men kan konstatera att det är ett ovanligt långt fängelsestraff för misshandel.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

7 Responses to Det blev 3,5 års fängelse

 1. Nisse Nilsson says:

  Löljigt lågt när maxstraffet för grov misshandel är 10 års fängelse. Vad krävs för att någon ska få 10 år? Är det öht möjligt utan att det blir fråga om något annat brott? Såg för ett tag sedan en dom där en kroppsbyggare i 25 årsålder fick 1 år och tre månader för att ha misshandlat en 75 årig gubbe som fick men för livet. Det mest skrämmande var ändå att höra Lars Ohly i valrörelsen som tyckte att straffen för misshandel var för hårda.

  Apropå straffmätning, varför ska det vara en förmildrande omständighet att man är yrkeschaufför när man gör sig skyldig till trafikbrott, i rimlighetens namn borde det vara en försvårande omständighet. Visst man kanske riskerar jobbet men det är ju bara bra att få bort den typen av bildårar som engelsmännen kalla “White van man” från vägarna.

 2. Bongoman says:

  Man SKA ha rejäla straff om man tar ett vapen (hunden) och använder det mot en kvinna. Sedan kan man undra huruvida kvinnan har visst ansvar för sin egen hund.

  Med tanke på att man snart kan få 4 års fängelse för lite fildelning kanske det dras uppåt i straffskalan för att folk inte ska tycka att misshandlare får mycket kortare straff än fildelare. (Ja jag vet det är fånigt och argumentet haltar)

 3. Mange says:

  Lite fildelning…? Vilken sjuk bild folk verkar ha om detta. Detta är, får man inte glömma, ett superstort dilemma för alla oss som faktiskt är beroende av att folk betalar för sig när det gäller musik eller foton eller vad det nu kan vara. Tycker man verkligen det är ok och schysst att vi ska jobba häcken av oss för 0 kronor? Tror inte man tänker så om sig själv och sitt eget arbete. “Jag jobbar gärna 10-12 timmar om dagen utan betalning, det är helt ok…”

  När det gäller straffet för pojkvännens hundhets, tycker jag det var bra att det blev lite längre än vad brukligt är för misshandel. Däremot gör det inte mig nåt om misshandels-strafftiden ökar generellt.

 4. site admin says:

  Jag kan bara hålla med om att straffskalan för grov misshandel används för dåligt. Jag har motionerat om en översyn av straffen eftersom det känns väldigt snett när en ekonomisk brottsling döms till tre-fyra gånger längre straff än en person som nästan misshandlat ett barn till döds. En sådan utredning leds nu av Riksåklagare Fredrik Wersäll.

  Vad som krävs för att få tio år. Bobbys mamma och styvpappa dömdes till tio års fängelse för grov misshandel (och grovt vållande till annans död).

  Den som blir av med sitt jobb anses få ytterligare straff och det kan föranleda domstolen att mildra sin dom. Detsamma gäller för t.ex. poliser som blir uppsagda pga brott i tjänsten.

  Nu får vi ändå ta det lite lugnt i jämförelserna. Ingen i Sverige har dömts till fängelse för fildelning.

 5. Nan says:

  Inget fel med den strafftiden, men…

  Problemet är att i de flesta fall blir straffen för låga.

  Ett fall som jag väl känner är när en skolkamrats pappa blev utsatt, vid Jakobsbergs pendeltågsstation, för ett gäng (efter en kommentar från hans fru), och en person jagade honom med köttyxa, och ordet “döda” förekom. Det sista hugget (innan folk omkring ingrep) träffade i trappsteget ovanför hans huvud när han halvlåg nerknuffad i en trappa. Hugget slog ut en rejäl flisa i trappan.

  Det visade sig att denna person hade gjort flera andra saker senaste två åren som man inte brytt sig om att åtala för, och innan dess aldrig fått någon behandling eller kännbart straff för vad han gjort. Helt enkelt, han borde inte varit utan uppsikt i detta tillständ vid den här tdpunkten.

  Om man läser lagboken borde det gå att väcka åtal för mordförsök med indirekt uppsåt, alla går liksom inte omkring med köttyxor på sig. Åklagaren valde dock att åtala för försök till grov misshandel (han ville säkert inte riskera att delvis misslyckas och få sämre statistik). 10 månader (totalt inklusive de andra sakerna han gjort), och ute efter knappt 7 månader trots en rymning under avtjänandetiden. I detta fall så verkar dessbättre personen själv inte blivit hämdlysten, men medan han satt inne råkade familjen på oförklarlig beskjutning av troligen soft airguns på rutorna och fann det lämpligt att flytta.

  Tyvärr är denna historia långt mer representativ än vad som kommer i pressen.

 6. site admin says:

  Jag har motionerat om att upprepad brottslighet ska innebära större straffpåslag. Jag vill ha större skillnad mellan den som begår brott för första gången och den som döms om och om igen, eller som döms för mängder av brott på en gång.

  Det bör också vara större skillnad i avtjänandetid beroende på om man sköter sig eller inte i fängelset. Den som försökt rymma bör i princip avtjäna hela den utdömda strafftiden.

  När det gäller åklagarens åtal så kan han åtala för både mordförsök och försök till grov misshandel, så åklagarens val av åtal beror säkert inte på “statistikjakt”.

 7. Nan says:

  Jo, någon form av lag som precis som “Three strikes”-lagen straffar kriminellt leverna vore bra. Men man skulle ju kunna göra det mer smakligt genom att dubbla straffet varje gång man åker fast för samma sak, borde ge ungefär samma nettoresultat. Och antagligen mycket lättare att få genomslag på i domstolarna än en justering av praxis för straffskalorna.

  Det som mänga debattörer verkar ha missat med “Three strikes”-lagen är att dess syfte är att bestraffa livsstilen och inte brottet som sådant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.