Gärna barnfria zoner för mig

Läste att Fritidsresor erbjuder sina kunder att betala ett extra tillägg för barnfri zon. Som småbarnsförälder till tre barn som alla kan skrika och busa på olika sätt så var min spontana reaktion bara positiv. Som småbarnsförälder finns det inget värre än att ha sura gubbar och kärringar bredvid som inte förstår att småbarn inte sitter still och är totalt tysta i timme efter timme. Perfekt om det finns en barnfri zon, då kan man lätt ge tillbaka om de gnäller: “Varför valde ni inte den barnfria zonen om ni inte förstår att barn skriker om de får ont i öronen vid start och landning?”

Med andra ord så ser jag Fritidsresors erbjudande som positivt både för de som vill slippa barnskrik (jag kan definitivt vara en sådan när jag flyger tidigt på morgonen och bara vill sova) och för barnfamiljer.

Men sedan läste jag artikeln och då är inriktningen att det skulle vara något negativt att ett företag breddar sitt utbud efter vilken efterfrågan som finns. En folklivsforskare och etnolog på Stockholms universitet säger: “Barnfria zoner blir semantiskt något som liknar rökfria zoner eller hundfria. Barn kopplas semantiskt ihop med ohyra. Det är provocerande mot vårt sätt att hantera barn.”

Min gissning är att han inte själv är småbarnsförälder. Och om han är det så har han inte gjort någon långflygning med en sur gubbe bredvid som inte har förståelse för barn.

För övrigt, och med tanke på barn och passagerare på flyg, så såg jag och min fru nyheter på TV för några dagar sedan. Det handlade om Forsmark och en man från SKI blev intervjuad. Plötsligt säger min fru: “Han var underbart snäll när vi flög till USA.” Det visade sig att min fru satt bredvid SKI-tjänstemannen när hon och vår son Erik flög till USA i somras (hennes släkt bor i USA och mormorn fyllde 90 år, jag var upptagen med valrörelsen). Erik hade ramlat och slagit sig på en bagagevagn på Arlanda och blödde fruktansvärt mycket även efter de gått på planet (senare vid mellanlandningen på Island blev han sydd). Självklart var det mycket skrik, men SKI-tjm hjälpte till och torkade blod, tröstade och var ett stort stöd. Så vi hoppas att SKI inte väljer att betala extra för barnfria zoner, men för alla andra är det fritt fram…:-)

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Gärna barnfria zoner för mig

  1. Pingback: Travelaid.se - Resbloggen » bloggarkiv » Uppföljning: Fritidsresor och barnskriken

  2. site admin says:

    Idag ringde P1 Morgon och ville ha med mig på en debatt om barnfria zoner. Jag avstod, men det hade varit intressant att vara med som privatperson och inte som politiker. Centerpartiet har givetvis ingen uppfattning i frågan och den är inte politisk som jag ser det, så det hade kunnat bli ett mediaframträdande utanför politikerrollen. Men det är så förskräckligt tidigt och tvillingarnas nattliga pigghet inbjuder inte till tidiga morgondiskussioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.