Svensk lagstiftning ska vara generell

Sveriges muslimska förbund har föreslagit att Sverige ska införa speciell lagstiftning för muslimer. Leijonborg, Orback m.fl. har redan varit ute och sagt nej till förslaget och jag kan bara hålla med.

Lagstiftning ska vara generell. Att införa speciell lagstiftning för personer som säger sig tillhöra en viss religion är inte aktuellt i Sverige. Det finns i en del länder, t.ex. i Israel där familjelagstiftningen bygger på vilken religion man bekänner sig till. Men situationen i Israel är helt annorlunda den i Sverige. Att göra det svårare för en muslimsk kvinna att skilja sig än för en icke-muslimsk skulle vara diskriminering, och är det något vi ska ha så är det mindre diskriminering och inte mer.

Det finns dock några punkter i deras förslag som är värda att fundera lite mer på. T.ex. när det gäller simundervisning för barn och ungdomar som går i högstadiet eller gymnasiet. Kan tjejerna enligt sin religion absolut inte vara med på simundervisningen eftersom de inte får visa sin kropp för killarna så tycker jag att man ska ha respekt för det. Jag tror dock att de flesta skolor löser det praktiskt utan inblandning av någon lagstiftning. Det är viktigt att alla lär sig simma och då kan man inte stänga några ute pga dålig anpassningsförmåga till vissa elevers religiösa övertygelse.

Två dagars extra betald ledighet för att muslimer ska kunna fira sina muslimska högtider är inte heller något som jag kan ställa upp på. Varför skulle muslimer ha mer betald ledighet än andra? Däremot tycker jag att arbetsgivare i största möjliga mån ska vara flexibla när betalda ledighetsdagar ska tas ut. För de flesta borde det fungera att de anställda muslimerna jobbar t.ex. långfredag och annandag påsk för att istället vara lediga två andra dagar.

Samma resonemang tycker jag att man kan föra kring muslimska förbundets förslag om två timmars ledighet varje fredag för bönen. Det är uteslutet att muslimer ska få bättre villkor än andra, med däremot bör arbetstiden i största möjliga mån kunna läggas så flexibelt (för muslimer och andra) att de anställda muslimerna t.ex. jobbar nio timmar två dagar i veckan för att bara jobba sex timmar på fredagen.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

6 Responses to Svensk lagstiftning ska vara generell

 1. Wondering says:

  centerpartiet har på sin hemsida genom Lennart Petterson utryckt sin ståndpunkt…

  http://www.centerpartiet.se/templates/Page.aspx?id=27470

 2. Ola says:

  Håller med fullständigt Johan. Hörde precis på nyheterna på radion den första kommentaren från en imam, i Eskilstuna tror jag, och han var helt emot förslaget och sa att han inte kände någon annan muslim som ville ha det så heller. Det är tydligen helt utan förankring ibland de berörda.

  Muslimer är inte konstigare än andra. Man vill att alla ska bli behandlade lika. Även där finns det mer eller mindra extrema typer som vill ha särbehnadling. Positivt för egen del och negativt för de man inte gillar.

 3. Anonymous says:

  Maud Olofsson lyfte fram Ebtisam Aldebe och Bassem Nasr som expempel på att centern har riksdagskandidater med utländsk bakgrund. Ebtisam vill i islams namn försämra jämlikheten mellan könen i Sverige och Bassem bjuder in islamistiska och terrorstämplade Jihad till Malmö.

  Vart är centerpartiet på väg egentligen när centerpartiet måste gå ut och försvara sig mot sig själva? Bassem Nasr gör reklam för Hamas besök på sin blogg. Nasrs Palestinska Föreningen i Malmö är knuten till och har bidrag från ABF med socialdemokratisk inriktning. Nassem Basrs och Ebtisam Aldebes politik de för liknar helt en socialdemokratisk politik. Vad är det i Nassems och Ebtisams politik som är centerpartistiskt? Jag kan inte finna något. Använder de centerpartiet för att komma in i riksdagen och där kunna driva en politik som gynnar islamister? Bara för att det fattas politiker med invandrarbakgrund.

  Tidigare hade centerpartiet Sven-Olle Olsson från Sjöbo. Jag undrar egentligen om centerpartiets väljare står närmst Sven-Olle Olsson från Sjöbo eller Bassem Nasr och Ebtisam Aldebe? Vilken landsortspolitik för centerpartiet idag? Är det traktorpolitik bland betorna eller Ghazaremsans odlingslandskap? Jag känner inte igen centerpartiet längre, för det verkar vara djupt splittrat. Kanske är det dags för nya tider med ett Islamiskt Centerparti. Det är det ni håller på att införa. Hur många lantbrukare i väljarkåren är för Jihad i Centerpartiet?

 4. Marcus F says:

  Tänker bara på en bekant som jobbar på den lokala livsmedelsaffären, och fungerar som ett litet solljus i folks tråkiga grå vardag.

  Jag har mycket svårt att föreställa mig att hon skulle vilja ha särlagstiftning för muslimer – trots shoufa.

  Hon är så härligt, ymnigt jordbunden att alla ler efter att ha träffat henne. Bättre medel mot förutfattade meningar om muslimer i allmänhet finns inte än att höra henne komma med något glatt tillrop eller vänligt ord på klingande göteborgska.

 5. site admin says:

  Du som är anonym, du har nog missat något. Speciellt att det finns mellanting mellan Sven-Olle Olsson (som för övrigt blev utesluten ur Centerpartiet) och “jihad”. För övrigt har inte Bassem bjudit in “jihad”. Palestinska Föreningen i Malmö har bjudit in en person ur Hamas ledning som först ska besöka Norge och bl.a. träffa norska UD-tjänstemän. Om dialog eller isolering har vi debatterat tidigare, så det hoppar jag över just nu. Intressant är även Jan Eliassons inställning och att det faktiskt finns tecken på att Hamas går åt rätt håll.

  Nästa felaktighet är liknelsen till socialdemokratisk politik. (Inte för att försvara sossarna, men…) Orback var så sent som igår ute och kritiserade förslaget om särlagstiftning för muslimer. Att en organisation får studieförbundspengar från ABF betyder knappast att de är sossar. Du skulle bara veta hur många kurser som Studieförbundet Vuxenskolan har, alla är knappast centerpartister.

  När man sedan kommer till det mer intressanta, sakfrågan:

  Jag sitter med i Centerpartiets mångfaldsgrupp och vår ordförande har idag pratat med Ebtisam Aldebe. Varken hon eller hennes man (som är ordförande för Muslimska förbundet) vill ha muslimsk särlagstiftning. T.ex. när det gäller skilsmässor så finns det en fullt begriplig anledning till varför de vill att även en imam ska finnas med vid skilsmässor. Annars får nämligen inte kvinnan gifta om sig trots den “svenska skilsmässan”. Så vad de vill är inte att en imam ska kunna stoppa en skilsmässa utan att det finns rutiner vid skilsmässor med muslimer så att en imam också kan godkänna den enligt muslimsk sed.

  Kan det hjälpa muslimska kvinnor så är jag inte främmande för det.

  Men en sak som jag inte kan förstå är synen på arv. Att söner ska ärva dubbelt så mycket som döttrar “eftersom män har försörjningsansvar”. Något sådant kan vi givetvis inte ställa upp på i svensk lagstiftning.

  Men om alla parter vill så finns det självklart inget som hindrar att en dotter ger en tredjedel av det hon ärvt till sin bror. Gåvoskatten är borta så det finns inga hinder för sådana frivilliga gåvor om muslimer vill det enligt sina traditioner.

 6. Anonymous says:

  Hur firar Muslimer påsk?

Leave a Reply

Your email address will not be published.