Riksdagsveckobrev v. 23-24

Hej! Sista veckobrevet före sommaren. Senaste veckan har handlat väldigt mycket om TV. TV är bra. Självklart är det oerhört viktigt att synas i tidningar och höras på radio, men flest kommentarer kommer det efter man varit med på TV. Hittills den här veckan har jag varit med på TV tre gånger och just nu sitter jag och väntar på att Rapport ska komma hit och intervjua mig. Mer om TV senare.

SCB

Igår kom den stora SCB-undersökningen. Den visar på 6,5 % för oss i Centerpartiet. Det är en liten nedgång från i november förra året, men en uppgång från förra valet och en uppgång i jämförelse med en hel del av de opinionsundersökningar som kommit de senaste månaderna. Vad gäller maktskifte ser det bra ut för Alliansen.

Idag kom undersökningen nedbruten till valkretsar. För Skånes del ser det lite bra och lite dåligt ut. Det bra är att vi går upp i södra och västra valkretsen, men dåligt att vi går ner i Malmö och norra och östra valkretsen. Det är få tillfrågade, från 131 personer i Malmö till 201 personer i södra valkretsen, så man får inte dra några snabba slutsatser. Tyvärr är nedgången i norra och östra valkretsen statistiskt säkerställd, men å andra sidan låg vi ovanligt högt där i novemberundersökningen. Bryter man ner procenttalen till antal personer så är det 8 personer i norra/östra och 7 personer vardera i södra och västra valkretsarna som svarat Centerpartiet på intervjuarens fråga. I Malmö är det tyvärr ingen av de 131 som svarade C.

Slutsatsen av SCB-undersökningen tycker jag är att vi går mot ett maktskifte. Moderaterna ångar på i en kanske för hög fart. Vi tappar inte så många väljare till moderaterna utan det är framförallt kristdemokraterna som förlorat. De balanserar på 4 % -spärren och har 4,4 % liksom mp. Socialdemokraterna går kraftigt ner medan fp, v och vi i Centerpartiet är ganska stabila. ”Övriga partier” ökar med 1.3 % till 3,5 %, men i dessa 3, 5 % ryms såväl Feministiskt initiativ som Junilistan, pensionärspartiet och Sverigedemokraterna. Alla har de långt till att nå upp till 4 %, men vi vet att det kan gå ruskigt fort i slutet av valrörelserna.

TV

Nu har jag blivit intervjuad av Rapport. Det gällde en domare i Malmö som begått ett sexköpsbrott men ändå får stanna på sin tjänst. Alltså samma fall som justitierådet Thorsson för några veckor sedan. Domarförbundet har varit tydligt på att domare som döms för uppsåtligt brott (det är skillnad med vårdslöshetsbrott) ska lämna sin tjänst, och det håller jag helt med om. Som lagstiftare ska vi bestämma hur lagarna ska se ut men inte lägga oss i enskilda fall. Detta försökte jag vara noga med, men ändå ska man vara tydlig med att det är allt annat än acceptabelt att domare begår brott. Får se ikväll om jag kommer med. De intervjuade även två andra ledamöter.

Tidigare i veckan har jag faktiskt varit med tre gånger i TV, två som jag inte riktigt var medveten om och en studiodebatt. I måndags debatterade vi den nya passlagen (mitt anförande har jag lagt på min blogg, www.johanlinander.se) i kammaren och tydligen visades hela debatten i SVT24 och i SVT2. För en gång skull var jag helt på samma sida som regeringen (det var även fp, v och mp) och det kändes nästan fel att få beröm av sossar och en vänsterpartist efteråt. Jag har hört många konstigheter i diskussionen om de nya passen, så känner ni er osäkra på varför vi antagit den nya lagen så tycker jag att ni ska läsa mitt anförande eller gå in på riksdagens hemsida och läs en sammanfattning av beslutet.

I tisdags förmiddag deltog jag på en utfrågning om ny tvångsmedelslagstiftning. (Utredningen kallas BRU, beredningen för rättsväsendets utveckling och det här var ett av betänkandena.) Tydligen var även denna utfrågning TV-sänd. Om ni såg det så kanske ni tycker att jag fick ett kryptiskt svar på min fråga. Anledningen är säkert att de inte ville svara på vilka möjligheter det fortfarande kommer att finnas att komma runt den nya tvångsmedelslagstiftningen, just eftersom det var TV-sänt.

I tisdags eftermiddag blev jag åter inbjuden till en studiodebatt i SVT24. Det är kul att de nu vet vem jag är och när någon ska debattera rättsfrågor ligger det nära till hands att ringa mig (även om Johan Pehrson, ordf. i JuU, är mycket mer med och framförallt i debatter med fler tittare). Den här gången debatterade jag med en miljöpartist som heter Zaida Catalan, en polis och en journalist som varit sekreterare i Göteborgskommittén som utredde kravallerna i samband med EU-toppmötet 2001. I tisdags var det nämligen på dagen fyra år sedan de värsta kravallerna och ingripandet vid Schillerska gymnasiet.

Det blev en ganska bra debatt om vad polisen lärt sig efter kravallerna, ny teknik och ny taktik, hur förtroendet för polisen utvecklats osv. Det var 25 minuter, men det går otroligt snabbt. Vill ni se det så finns programmet på SVT24: s hemsida ut, klicka på Studio 24, på tisdag och ca 20 minuter in i programmet börjar debatten.

Två rapporter

I förra veckan presenterade vi i Alliansens rättsgrupp en rapport som vi kallat ”Kriminalvården, vändpunkt – inte ändpunkt”. Kriminalvården är avgörande för brottsligheten, kan vi minska återfallsbrottsligheten så minskar vi också den totala brottsligheten på ett klart märkbart sätt. De allra flesta kriminella är någon gång inom kriminalvården och då måste den tiden användas på bästa möjliga sätt för att personen som kommer ut ska vara laglydig. Hela rapporten finns också på www.johanlinander.se.

På vår presskonferens kom SVT, Ekot, TT, DN och några till. Tyvärr hände det annat under dagen så något på TV tror jag inte att det blev. Jag kom bra med i DN-artikeln åtminstone.

I måndags presenterade jag en rapport om sexslavhandel. De två viktigaste frågorna är att polisen behöver mer spaningsresurser för att bekämpa sexslavhandeln, eller trafficking eller människohandel för sexuella ändamål som det brukar kallas, och att den som vet om att han köper sex av en tvångsprostituerad ska kunna dömas för våldtäkt och inte för sexköp som idag.

På presskonferensen kom tre skrivande journalister. Jag har inte sett så mycket av vad som skrevs i tidningarna, men det blev en bra artikel i DN. Hela sexslaverirapporten finns på http://www.centerpartiet.se/templates/NewsPage.aspx?id=6324.

Första träffen med riksdagslistan

I måndags hade vi också första träffen med kandidaterna i södra Skånes valkrets. Ungefär hälften av listan kunde komma på mötet som jag bjudit in till med ganska kort varsel. Det var bra att få träffas och diskutera hur vi ser på valrörelsen. En genomgång av alla intresse- och kunskapsområden visade att vi täcker upp det allra mesta. En övervikt på lantbruk, alternativ energi och demokratifrågor, men det är kanske inte så konstigt eftersom vi alla är centerpartister.

Det ska bli väldigt kul med valrörelse. Även om det är jobbigt så är det också oerhört roligt. Jag gillar att jobba stenhårt mot ett klart definierat mål där man får ett tydligt resultat. En valrörelse stämmer verkligen in på detta.

Lårkaka av justitieministern

Det är inte så att Thomas Bodström blev arg på mig i en debatt och satte knäet hårt i mitt lår. Det hade annars varit en härlig skandal att skriva om. I onsdags kväll var det den årliga fotbollsmatchen mellan sossarna och övriga (Alliansen plus v och mp). Jag har inte kunnat vara med tidigare år då den krockat med bröllopsplanering och höggraviditet, men i år kunde jag inte hålla mig borta.

Socialdemokraterna var mycket bättre än vi. Det ska ärligen sägas. De vann med 4-0 och det var välförtjänt. Bodström är klart bäst, han har spelat i Allsvenskan med AIK, men när han inte hängde med i en fint så fällde han mig grovt. Därav lårkakan. Domaren sa till honom att ta det lugnt, det tyckte jag var matchens höjdpunkt. Jag ska också vara ärlig att säga att jag fällt honom lite tidigare.

Vill inte ha kommunal polis

Nu på förmiddagen har jag varit på ett seminarium om kommunalisering av polisen som kristdemokraterna bjudit in till. Göran Hägglund och f.d. rikspolischefen Björn Eriksson talade för och Polisförbundets ordförande Jan Karlsen mot. Jag är emot och det är även vårt parti enligt förra årets stämmobeslut, men tyvärr har partistyrelsen tagit upp i förslaget till yttrande till årets stämma att vi ska vara för en kommunalisering.

Jag tror att det skulle vara mycket negativt att kommunalisera polisen. Några av de argument som Polisförbundets ordförande nämnde är värda att föra vidare. Hur ska varje kommun klara vidareutbildningen av poliser, hur ska utrustningsfrågorna lösas, kommer varje kommun att prioritera att köpa in den modernaste utrustningen, hur ska små glesbygdskommuner kunna rekrytera poliser och varför ska vi införa polis på flera nivåer när länder som har det håller på att avskaffa det?

Några av de problem som jag skulle kunna tänka mig beror framförallt på att brottsligheten inte håller sig inom kommungränsen. Den lokala narkotikaförsäljaren blir tagen av den kommunala polisen, men han har inte ordnat narkotikan själv utan den kommer från en återförsäljare i en annan kommun som i sin tur har samarbete med personer i flera andra kommuner och utomlands. Vem ska utreda detta? En tjuv har gjort tre inbrott i en kommun, då har han förmodligen också gjort fler inbrott i andra kommuner. Vem ska utreda?

Om en kommun väljer att prioritera ner narkotikabekämpningen drabbar de alla omkringliggande kommunerna utan att de kan göra någonting. I Skåne har vi haft problem med Christiania i Köpenhamn och varit frustrerade över att inte kunna göra någonting trots att det gör att skånska ungdomar kommer lättare i kontakt med narkotika. Varför ska vi åter skapa sådana problem?

Till slut, hur ska Hultsfreds kommun klara av polisbevakningen av Hultsfredsfestivalen? Kommer hela årets polisresurser i Sjöbo kommun gå åt till Sjöbo marknad? Svaret är att små kommuner aldrig kommer att ha råd till stora evenemang eftersom de inte klarar poliskostnaderna.

Är ni ombud i Stockholm i helgen, rösta mot förslaget om kommunaliserad polis.

Annat som hänt

Första mötet med mitt första utredningsuppdrag igår. Jag sitter med i en referensgrupp till en särskild utredare om äktenskapslagstiftningen. Det handlar framförallt om homosexuella ska få gifta sig på samma sätt som heterosexuella. Utöver vår politiska referensgrupp så finns det även en referensgrupp från olika kyrkor och religioner. Det ska vara mycket intressant att vara en del av svenskt utredningsväsende.

Paneldebatt om utslussning på en kriminalvårdsstämma i Nacka. Det var också igår. Brottsförebyggande rådet hade ordnat en stor kriminalvårdsstämma och på eftermiddagen var jag tillsammans med bl.a. regeringens narkotikasamordnare Björn Fries med i en paneldebatt om hur vi ska minska återfallsbrottsligheten.

Framöver

I helgen är det som sagt stämma i Stockholm. Lika roligt som alltid.
Tisdag-onsdag i nästa vecka ska jag åka till Bryssel på en ”Lena Ek-resa”. Den här gången ska min fru och Erik följa med. Vi ska bo hemma hos Lena i Bryssel. På programmet står framförallt Lissabonprocessen, studiebesök m.m.

Precis efter midsommar ska jag på Nordiska Rådets möte i Bodö i Norge. Kommer hem den 30 juni och sedan är det semester. Det ska bli oerhört skönt att hämta ny kraft efter en stressig vår. Vi ska åka på semester till Sussis släkt i Kalifornien och sedan ska vi självklart vara i Skåne under några veckor. Det är två bröllop i augusti och sedan i slutet av augusti bär det av till Tibet för mig.

Självgod?

På min blogg har jag blivit anklagad för att vara självgod, och det är möjligt att han har lite rätt. Men anledningen till att jag skriver vad jag gjort, och då framförallt det jag själv tycker att jag gjort som är bra, är helt enkelt för att informera och få fler att tycka att Centerpartiet är bra och rösta på oss. En del av syftet med veckobrevet är även att ni som läser det ska tycka att jag gör ett bra jobb, självklart. Det är personval och utöver att dra röster till Centerpartiet, som är det viktigaste, så är jag angelägen att få personkryss. Skulle jag säga något annat så skulle jag ljuga.

För att jag verkligen ska skriva vad ni som läsare är intresserade av, så skulle jag vilja få konstruktiv kritik på hur jag skulle kunna utveckla veckobrevet till hösten. För att göra det mer informativt, läsvärt, intresseskapande, opinionsbildande och om möjligt för att jag inte ska framstå som självgod. Maila till mig, jag kan ta emot all kritik.

This entry was posted in Veckobrev. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.