Imorgon är det dags för debatt och beslut i riksdagen

Jag har nu skrivit mitt anförande till morgondagens debatt. Även om man hinner med rätt mycket på tio minuter i talarstolen så är det ändå svårt att få med allt man skulle vilja få sagt. Jag har i slutet av anförandet tagit med tio frågor av alla de som kommit till mig här på bloggen eller via mail. Det finns givetvis fler, men jag tvingades begränsa mig till tio av tidsskäl. Jag har gjort valet så att de innehåller olika problemområden och är av lite olika karaktär.

Jag har också mailat dessa frågor till socialdemokraternas debattör Hillevi Larsson för att hon ska få en ärlig chans att kunna besvara dem. Detta är inte det normala beteendet inför en debatt, oftast försöker man överraska debattmotståndaren med frågor som hon eller han inte klarar av att besvara. Men jag tycker att det är så viktigt att dessa frågor får ordentliga svar att jag har valt att maila frågorna i förväg till henne.

Hoppas verkligen att hon ger bra svar, annars kan det bara tolkas som att socialdemokraterna vill genomföra lagändringarna även om de inte kan svara för vad de innebär i praktiken. De tio frågor som jag valt ut är:

1. Varför ska det vara olagligt att göra ett s.k. mediabyte, dvs komprimera sina lagligt inköpta skivor för att kunna lyssna på dem i en mp3-spelare eller i en digital jukebox?
2. Blir det olagligt att spela upp en kopieringsskyddad DVD-skiva i sin dator om man använder ett alternativt operativsystem som t.ex. Linux?
3. Varför finns det kassettersättning på en mp3-spelare men inte på en mobiltelefon med mp3-spelare?
4. Varför skulle det inte vara bättre att göra det lagligt att ladda ner musik för privat bruk och istället jaga de som knäcker koder och kopierar för att tjäna pengar?
5. Ett skadestånd till en artist för att jag laddat ner och lyssnat på en upphovsrättsligt skyddad låt borde motsvaras av den skada, dvs minskad intäkt, som artisten lider. Men om jag aldrig någonsin skulle ha köpt låten, vilken skada har då artisten lidit och vilket skadestånd är då rimligt?
6. Jag har försökt köpa en gammal skräckfilm, men den finns varken att köpa eller hyra och nu har jag hittat den på nätet och laddat ner den gratis. Med den nya lagen kommer jag att bli en brottsling, varför?
7. Blir det olagligt efter lagändringen att kopiera över genom fildelning tidigare nedladdade låtar från datorn till mp3-spelaren eller kanske till och med från datorn till en ny dator?
8. Blir det förbjudet att sprida de operativsystem som har inbyggda möjligheter att kringgå kopieringsspärrar som t.ex. många Linux-distributioner?
9. Vad räknas som ett kopieringsskydd? Har jag kringgått ett kopieringsskydd även om det är så dåligt att jag inte ens märker att det är ett kopieringsskydd?
10. Blir det även ett brott att kopiera en inköpt kopieringsskyddad CD från de analoga utgångarna på en maskin som helt lagligt avkodar den skyddade skivan?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

12 Responses to Imorgon är det dags för debatt och beslut i riksdagen

 1. NeonJudge™ says:

  Hejsan Johan!
  Till punkt 3 kunde du kanske ha lagt till frågan kring iPod som såvitt jag har förstått ska vara fri från kassettersättning trots att den enbart är ägnad för musiklyssnande. Lycka till i debatten!

 2. Johnnie says:

  Hej Johan,

  Jättebra punkter! Om du hinner klämma in det i det pressade schemat så får du gärna fråga varför artisterna ska ha betalt i form av kassetavgift när jag sparar mina semesterbilder på cd-skivor.

  Lycka till i debatten nu!

 3. Thomas Fahlander says:

  Johan!

  Vilka andra yrkesgrupper vill du skall producera gratis?

  Västgötalagens “gycklare ligger ogill” har fått sin moderna uppföljare.
  Lägg märke till att din partner Jens Nylander låtit varumärkesskydda “Jens of sweden” Varför då? VARFÖR DÅ?
  DET borde Du kunna svara på!

 4. Thomas: Var någonstans säger Johan att han vill avskaffa upphovsrätten?

 5. John says:

  Bra frågor. Lycka till i debatten nu.

  Till Thomas Fahlander:

  Skilj på varumärkesskydd och sjuka upphovsrättslagar. Varumärkesskydd behövs. Upphovsrättslagen behövs också. Det vi inte behöver är en sjuk upphovsrättslag som nu är på väg.

 6. NeonJudge™ says:

  Johan Löfstrand (s) säger under riksdagsdebatten att kasettersättningen är ett av de medel som man kan använda för att försörja upphovsrättsinnehavarna.

  Alltså ska vi bidra till att försörja artisterna om vi, som Johnnie mycket riktigt påpekar, väljer att spara våra semesterbilder på cd-skivor. I samma andetag så ska man inte få ladda ner och lyssna på artisternas verk. Är det fel att se det hela som en prestation och en motprestation. Eftersom vi tydligen ska fortsätta att betala till upphovsrättsinnehavarna så förväntar jag mig att dessa levererar en viss mängd musik till mig utan någon som helst extra kostnad.

 7. John says:

  Jag började titta kl 14.00, så jag missade det mesta tyvärr. Finns det några arkiv där man kan hitta sändningen?

 8. Johnnie says:

  Thomas Fahlander:

  Vilka andra yrkesgrupper tycker du ska ha betalt fast jag inte använder deras produkter?

  Katolska kyrkans svar till “jorden är visst platt” har nog också fått sin moderna uppföljare.

  Vet inte om du lagt märke till att Jens Nylander och Johan Linander inte direkt är ensamma i sin uppfattning att kassettavgiften och upphovsrättet bör ses över eller i vissa fall till och med tas bort.

  Sen så vill jag nog påstå att varumärkesskydd och upphovsrätt är två helt skilda saker.

  För övrigt så ringe min far just och bad mig bränna ner alla bilder från min resa till Tyskland för nån helg sedan på en cd-r. Poff… så har jag bidragit lite mer till Per Gessles plånbok – och varken min far eller jag tycker speciellt bra om hans musik.

 9. NeonJudge™ says:

  Jaha, så har vi nu fått den nya upphovsrättslagen på halsen i all dess prydno. Jag följde en stor del av debatten via webb-TV och några saker gjorde mig häpen.

  #1. Justitieminister Thomas Bodström var inte ens närvarande under debatten.

  #2. Såvitt jag kunde se så kan det ha varit 15-20 riksdagsledamoter närvarande under debatten.

  #3. Ett stort antal felaktigheter förekom (bl.a. Hillevi Larssons påstående att DVD-försäljningen har minskat), vilket tyder på ett riktigt illa underbyggt förslag.

  #4. 63 st. av riksdagsledamöterna var inte ens närvarande vid voteringen.

  Helt klart är att vi får de lagar och det styre som vi förtjänar genom den demokratiska processen. Ett tack till Johan Linander och Centerpartiet för att ni försökt föra fram det sunda förnuftet i denna fråga. Jag har sedan Centerpartiet för första gången förde fram sin åsikt i detta fall börjat granska Centerpartiets åsikter och jag finner ett betydligt modernare och liberalare parti än vad jag tidigare trott. Tack!

 10. Fredrik says:

  NeonJudge: Mitt intryck är att flertalet sk debatter i riksdagen är väldigt dåligt besökta av ledamöterna, och att i praktiken är det nästan alltid avgjort i förväg inom partigrupperna vad man ska rösta på.

  Eller har jag fel, Johan Linander?

  Upprepar Johns fråga, finns det arkiv av sändningen. Skulle vara intressant att titta även om det tyvärr fick ett dåligt utslag.

  Johan L, bra att någon i alla fall försökte stoppa denna idioti.

 11. NeonJudge™ says:

  Fredrik:
  Du har säkert alldeles rätt i din kommentar angående detta, men med tanke på vikten i denna lagstiftning och hur många svenskar den berör så hade man nog kunnat önska en större närvaro.

  Tyvärr så har jag ingen aning om det finns något arkiv.

 12. site admin says:

  Tack för kommentarerna och beklagar att jag inte svarat tidigare pga strul med riksdagens server.

  Tyvärr tror jag inte att det finns något arkiv som kan nås av allmänheten. Vi har ett internt arkiv, men det går inte att nå via hemsidan.

  Angående antalet personer i kammaren så är det vanligtvis så att enbart de som deltager i debatten finns i kammaren. Det betyder inte att alla andra inte ser debatten, via har intern-tv sändningar och kan följa kammardebatten på våra kontor samtidigt som man gör annat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.