Äntligen Slussen

Jag är en av alla de tiotusentals som använder Slussen varje dag. Denna för dåtiden smarta trafiklösning har blivit en skamfläck för hela Stockholm. Tänk att på ett av stadens mest centrala lägen där tiotusentals människor passerar dagligen vill inte en normal restaurang eller affär etablera sig. Så illa är det och det har gått år efter år. Men, nu har äntligen beslut fattats och det var på tiden.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Äntligen Slussen

 1. floodis says:

  Lite för tidigt att ropa hej. Det ska överklagas också först. Plus att det troligen kommer bli en hel del andra hinder. Kanske kommer något tillstånd att dröja, någon entreprenör att krångla, osv osv. Byggstart kommer knappast bli innan valet 2014. Så vi kan räkna med att det kommer bli en valfråga, och om de rödgröna vinner så lär byggstart inte bli innan årtiondets slut.

  Omröstningen ikväll var troligen mer början på omstarten.

 2. z999 says:

  Du sticker ut hakan… 🙂

 3. Förstår att Slussen inte är en fråga som upprör utanför Stockholm. Men här har det varit ett riktigt liv. Mest spännande blev det när Benny Andersson la sig i debatten (mot nybyggnadsförslaget). Jag kunde inte sluta tänka på när han senast stod och väntade på bussen eller Saltsjöbanan…

 4. frekar06 says:

  Johan.

  Här nere i Helsingborg har vi nog med att hålla koll på vad som händer med den gamla ångfärjestationen som de borgerliga partierna vill flytta för att bygga kongresscenter där istället. Under sommaren blev det ett sådant ramaskri här nere att Sossarna kände sig tvingade att backa helt och hållet. Man hade vid det tillfället samlat in 15 000 namn mot förslaget.

  Detta har man försökt med sedan i början av 2000-talet. Men det folkliga motståndet är så kompakt mot att man ska göra något med den gamla ångfärjestationen att det vid varenda tillfälle det kommit sådana förslag egentligen bara funnits två val, antingen begår man politiskt självmord och driver igenom det här i alla fall eller också backar man och det senare är vad som återigen har hänt nu.

  Länsstyrelsen har ansett att kongresscentret riskerar att allvarligt skada Helsingborgs riksintressanta miljö och i och med det skarpa utlåtandet från Länsstyrelsen och att länsstyrelsen stoppade förslaget därmed (rev upp kommunens beslut) så gick frågan vidare till regeringen. Men det överklagandet kommer med stor sannolikhet dras tillbaka inom en snar framtid då S, V, MP och SD har majoritet här nere om de är på samma linje (vilket de numera är).

  Socialdemokraterna gjorde bedömningen helt enkelt att det var politiskt omöjligt med ett så kompakt folkligt motstånd och dessutom bedömde man det som att det var i princip noll chans att regeringen skulle gå emot länsstyrelsens skarpa uttalanden. Med andra ord har vi en del här nere som är viktigare därmed än slussen.

  Min personliga uppfattning är dock att det verkar vara ett illa genomtänkt förslag det där i Stockholm. Nu lär den juridiska processen ta många år eftersom jag antar att det har överklagats eller kommer att överklagas. Kan inte tänka mig annat än att oavsett vem som vinner så kommer detta överklagas till högsta instans, det blir väl sannolikt Högsta domstolen alternativt Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten).

 5. Det är som så ofta de som är motståndare som hörs och syns. Alla de som är nöjda blir hemma, de demonstrerar inte för något. Därför kan man som politiker inte enbart lyssna på de som skriker högst. Jag brukar istället prata med alla andra, både sådana som är direkt berörda och sådana som tillhör “allmänheten”. I Slussenfrågan så har jag pratat med många som använder Slussen, man står ju och väntar på bussen tillsammans, åker tillsammans osv, men också med folk som inte själv använder Slussen. (Även om detta inte är en riksdagsfråga så har jag själv blivit engagerad eftersom jag pendlar till och från Slussen varje “riksdagsarbetsdag” i Stockholm.)

  De som använder Slussen tycker i stort som jag, att det är en skamfläck för Stockholm. Man väntar på att betong ska ramla ner i huvudet, man håller för näsan när man går förbi vissa platser som stinker urin osv. De som inte använder Slussen tycker i större utsträckning att bygget är för dyrt, men att något måste göras eftersom hela Slussen ser så förskräckligt sliten ut.

  När det gäller Säpos tillgång till signalspaning så möter jag ju er här på bloggen som ser integritetsfrågan som helt överordnad. Skulle jag bara lyssna på er som aktivt protesterad så är det klart att jag som folkvald borde byta uppfattning. Men jag pratar även med andra och en mycket stor majoritet tycker att signalspaning är helt acceptabelt som metod för att försöka förhindra terrordåd och andra hot mot rikets säkerhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.