Udda partiledardebatt i riksdagen

Just nu pågår partiledardebatten i riksdagens kammare. Jag har suttit och lyssnat ett tag och ska tillbaka när det är Annies tur, men just nu blir det tv-sändning på kontoret istället.

Det är en ovanlig debatt. Det mediala intresset är enormt, det hänger journalister och fotografer i klasar utanför glasdörrarna i kammarfoajén. Det skulle kunna vara ett intresse för att de båda kvinnliga debattörerna, Annie Löof och Åsa Romson, gör sin första partiledardebatt i riksdagen. Det hade också kunnat vara hur Göran Hägglund ska klara sig nu när Kristdemokraterna har interna strider. Men icke.

Allt fokuseras på Håkan Juholt. Jag är inte förvånad. Det är klart att jag visste att det skulle bli så, men jag tycker ändå att det är tråkigt. Politiken, landets budget, är viktigare än Håkan Juholt, oavsett vad han har gjort eller inte har gjort.

Jag har inga synpunkter på mediadrevet, det har sin egen logik (om det finns någon logik), men det är uppenbart att politikens innehåll får stå tillbaka. Tyvärr drabbar det också vår nya partiledare Annie Lööf. Hade den här debatten varit “normal” så hade fokus bl.a. legat på hur hon sköter sig. Eftersom hon hittills gör en mycket bra debatt så är jag övertygad om att det skulle vara positivt, mycket positivt, för Centerpartiet. Men nu blir det inte så, Annie ska förmodligen vara glad över en notis om hur hon klarade sin debut.

När det gäller Juholt och hans hyresersättning så finns det mycket att säga, men jag nöjer mig med att notera att efter en genomgång (av personal på vårt kansli) så är inte reglerna så tydliga som jag först trodde. Det finns tydliga regler för om någon ledamot låter annan person bo i riksdagens lägenheter, men tydligen står det inte motsvarande när det gäller ledamots egen lägenhet som han eller hon får hyresersättning för. Jag kan tycka att samma regler borde gälla oavsett om det är riksdagens lägenhet som hyrs ut till ledamot eller om en ledamot får ersättning för egen lägenhet, men det står tydligen inte så i reglementet.

Själv har jag ett hus där även min familj bor och jag får ingen hyresersättning alls (istället får jag göra avdrag i deklarationen för dubbelt boende precis som andra som har dubbelt boende). Det beskedet fick jag redan för 7-8 år sedan och har aldrig ifrågasatt det (har väl sparat nästan en halv miljon av skattebetalarnas pengar mot om jag hade haft en lägenhet och fått hyresersättning…) och varför skulle jag göra det.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

19 Responses to Udda partiledardebatt i riksdagen

 1. frekar06 says:

  Johan.

  Det är enligt mitt sätt att se på det omöjligt för Håkan Juholt att ens kunna komma i närheten av att kunna sitta kvar. Det är så uppenbart att det som sades vid den första träffen med pressen om att han inte visste inte var sant. Hans egen assistent, som nu helt sonika har tagit time out, har bekräftat detta.

  Förtroendet för Juholt är så lågt bland svenska folket att han inte kan bli vald till statsminister i det här landet. Han har satt sig i en omöjlig situation. Om det blir åtal för bedrägeri, vilket jag tvivlar på då riksdagen är undantagen från den så kallade bidragslagen, så är det definitivt över för Håkan Juholt. Tveksam till om han ens klarar av förundersökningen.

  Det som borde diskuteras är politiken och inget annat även om det är helt naturligt att Håkan Juholt tar fokuset för närvarande i media. Det är ingen nyhetstorka i övrigt om man nu säger så med tanke på alla nya partiledare och budgetarna. Annars kan man ju alltid läsa om övervakningsmyndigheten FRA och deras ovanligt dumma utspel om att de ska avlyssna alla applikationer till mobiltelefoner.

  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3288236.ece

  FRA-lagen är olaglig som den är idag då den med största sannolikhet strider mot både grundlagen och Europakonventionen. Att då göra den ännu värre låter inte som en bra idé. Sån tur är så ligger tekniken och de som använder Internet osv. ett steg före övervakningsmyndigheten. För min egen del tänker jag skydda mig genom att kryptera all trafik. Jag ska bara bestämma mig för vilken lösning som passar mig bäst.

 2. z999 says:

  “För min egen del tänker jag skydda mig genom att kryptera all trafik. Jag ska bara bestämma mig för vilken lösning som passar mig bäst.”

  Jag har android 2.3 i min mobil som är linux-baserat. Jag använder ssh (openssh) rätt mycket, är det möjligt att använda i mobilen också? Jag vet att det finns en ssh-app som jag inte testat, men jag tror att den bara är till för inloggning på andra datorer. Finns det verkligen möjlighet att kryptera all trafik?

 3. frekar06 says:

  Z999,

  Ja det gör det. Det finns kryptering för till exempel din Internettrafik som är så stark att den har motsvarande styrka som den som används för kärnvapen vad jag kan förstå. Det finns också möjligheter att ladda hem appar från Market som gör det omöjligt för någon annan att avlyssna eller spåra samtal och SMS.

  Tekniken har blivit så avancerad nu att de som vill kan få ett fullt tillräckligt skydd från övervakning. Intresset för den här tekniken bara växer och växer. Människor vill kunna kommunicera utan att bli övervakade. Det är därför det sker en explosionsartad ökning av antalet som nu söker sig till dessa tjänster som gör att man kan fortsätta kommunicera fritt utan övervakning.

 4. frekar06 says:

  http://hd.se/inrikes/2011/10/14/c-politiker-visste-om-bidragsfel/

  Den här Centerpolitikern Erik A Eriksson kände tydligen till bidragsfelet och upplyste inte riksdagen om sina felaktiga bidrag på flera månader. Även om detta inte är lika allvarligt som Juholts situation så är det rimligt att även tycka att denne ledamot ska lämna sin post.

  Om han inte gör det själv så lär väljarna 2014 avsätta honom. Det går inte att sitta kvar när man ägnar sig åt bidragsfusk. Det förvånar mig att inte också han har en polisanmälan på sig för bedrägeri. Sen får polis och rättsväsendet utreda detta.

 5. frekar06 says:

  Vill korrigera en uppgift i min tidigare kommentar. Det som Centerledamoten har gjort är ännu värre än Juholts bostadsaffär. Åtminstone sett till summan som denne fått felaktigt. Det handlar i Center-politikerns fall om 250 000. Att partiledaren Annie J. inte har tid att kommentera förstår jag också då även Centern nu måste sätta sig i krismöten om inte denne avgår med omedelbar verkan.

  Den här stormen kommer inte bedarra förrän varenda sådan här sak är uppe nu. I fallet med Juholt så lär han snart få avgå. Och det borde i högsta grad också gälla denna ledamot för Centern.

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/619770-c-politiker-gjorde-en-juholt-fast-varre

 6. Det är helt klart att Erik A Eriksson har gjort fel. I sammanhanget ska man dock komma ihåg att han i förväg har kontaktat Riksdagsförvaltningen för att få svar på hur han skulle göra för att felet skulle rättas till. När det gäller riksdagsmandatet så gäller det fram till nästa val och den enda som kan besluta om att uppdraget ska upphöra är ledamoten själv. Ett undantag finns det dock. När någon döms för ett grovt brott kan domstolen besluta att skilja ledamoten från sitt uppdrag. Det har hänt två gånger i modern tid, två moderater för övrigt.

 7. frekar06 says:

  Johan,

  Det kan hända att det är så att han har kommit med detta själv till förvaltningen. Men det här är fortfarande på gränsen till bedrägeri. Om den här ledamoten har ägnat sig åt bedrägeri får utredas så småningom av polis och åklagare om det kommer in en anmälan.

  Det handlar inte i det här fallet om att avsätta honom från sin ledamots position. Det handlar om att han själv måste ha tillräcklig självbevarelsedrift för att inse att loppet är helt kört och förtroendet för honom är förbrukat. Det är samma sak som i fallet med Juholt. Desto längre denne sitter kvar desto mer skada kommer partiet ta. Det spelar ingen roll om man internt har förtroende när man sedan ska ut och möta väljare som är heligt förbannade över det här. Det verkar som om att enda sättet att få Juholt och den här riksdagsledamoten avsatta är att väljarna gör det 2014.

 8. frekar06 says:

  Om det är som den här Center ledamoten hävdar i form av att han vid två tillfällen ställt frågan till förvaltningen om detta och fått felaktiga svar uppenbarligen så måste man fundera över om inte det verkliga problemet ligger i riksdagsförvaltningen som inte verkar ha haft koll.

 9. z999 says:

  Tackar Frekar06 för tips och info och digital integritet börjar bli en allt större fråga för mig.

  Angående Juholt så tror jag den här analysen ligger väldigt nära sanningen.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/drevet-mot-juholt-styrs-inifran-s_6550789.svd

  Såg att Linanders invändningar mot drevet mot Juholt även får stöd av SD’s riksdagsgrupp som även dom säger att det är oklara regler.

  @Frekar06:
  “…måste man fundera över om inte det verkliga problemet ligger i riksdagsförvaltningen som inte verkar ha haft koll.”

  Jag hoppas att dom inte styrs av samma mentalitet som jag hade när jag (och vissa andra) lät chefen på jobbet få överträda samtliga säkerhetsregler (hela säkerhetspolicyn alltså) när det gällde företagets servrar.

 10. frekar06 says:

  Z999,

  Jag såg det också någonstans. Integritetsfrågan har blivit en allt hetare potatis igen nu efter att Folkpartiets landsmöte körde över partiledningen om drogtester i skolan. Det är utmärkt. Särskilt eftersom de flesta inte är frivilliga (vilket grundlagen kräver) överhuvudtaget. Eleverna får enligt en del skolors policy valet mellan att antingen drogtesta sig eller att stå kvar som misstänkta, bli anmälda till socialen och kanske till och med avstängda från skolan. Det är inte frivilliga drogtester.

  Det finns till och med fall där man har försökt använda de här drogtesterna för att tysta elever som varit kritiska till utbildningen.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=4398514

 11. frekar06 says:

  Det kan till min senaste kommentar läggas att en del skolor och kommuner har upphävt den så kallade oskuldsprensumtionen om att man är oskyldig till motsatsen bevisats. Man försöker lägga hela bevisbördan på eleven som ska bevisa att denne är oskyldig. Det strider mot de paragrafer om rättssäkerhet som vi har i Sverige. Det verkar ledningen för FP som kallar detta med drogtester för en möjlighet totalt ha missat eller också vill man inte se det.

 12. z999 says:

  @Frekar06:
  “…Det strider mot de paragrafer om rättssäkerhet som vi har i Sverige….”

  Ja, jag ser det som ett västerländskt synsätt att man är oskyldig tills motsatsen verkligen bevisats. I viss mån har vi i Sverige kört över det synsättet när det gäller praxis i sexköpslagen. Man låter avskyn mot brottet få styra praxis istället för rättsprinciper.

 13. Nan says:

  Naturligtvis fungerar inte frivilliga drogtester. Antingen är de frivilliga och ger i så fall inga konsekvenser för de som har intresse av att undvika dem, eller så ger det konsekvenser att undvika och är därmed inte frivilliga.

  Men, nästa fråga är om drogtester i skolan är en lösning på något problem. Vilka konsekvenser får det om man (de facto) stänger ute droganvändare från skolan? Jag är inte så säker på att det är bättre på att de driver ute på stan jämfört med att gå i skolan.

  Förväxla nu inte pragmatism med drogliberalism.

 14. z999 says:

  På tal om IT. Invandringsförespråkare brukar hänvisa till alla indiska IT-specialister som har invandrat till Sverige. Och varför har just Indien gått fram så mycket inom IT? Svaret kan finnas här
  http://techworld.idg.se/2.1014/1.409156/indiska-rattsvasendet-valjer-ubuntu

  Öppenheten för opensource samt den kunskap som den för med sig till användarna tror jag är minst en av orsakerna att Indien gått framåt. Om vi bytte ut it-ministern mot en indisk motsvarande skulle vi kanske inte behöva någon arbetskraftsinvandring från Indien.

  Nu råkar iofs större delen av it-teknikerna från Indien bara vara ett sätt att hålla lönerna nere på repitiva it-jobb där det inte handlar om specialister öht.

 15. frekar06 says:

  Den senaste turbulensen som uppstått nu handlar inte om Juholt utan om en viss migrationsminister Billström. Billström menar att det krav som nu kommer från allt fler håll om att införa sista länken i lagstiftningen och ändra synnerligen ömmande skäl blir för dyra. Bakgrunden till detta är fallet med Ganna 91 år som knappast kan ha undgått någon. Den utvisningen stoppades av Europadomstolen tillfälligt då den kan strida mot de mänskliga rättigheterna.

  Det tackar vi för, men jag kan samtidigt konstatera att det räcker med sunt förnuft för att inse att man inte kan ha det på det här viset. Samhällen som utvisar 91-åringar som är svårt sjuka till ett land utan anhöriga dessutom är ett sjukt samhälle utan empati för de allra svagaste. Ett samhälle utan empati för de som har det svårt är inget fungerande demokratiskt samhälle.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13804365.ab

 16. Jag kan bara hålla med, det måste finnas en ventil för synnerligen ömmande skäl, vilket ju egentlingen redan finns. Men praxis är för hård och därför tycker jag att lagen behöver ses över igen.

  Samtidigt måste man påpeka att det inte är så att alla som bor i Sverige ska ha rätt att få anhörigasyl för sina gamla föräldrar. Det är klart att Sverige har bättre äldrevård än många andra länder, men det är inte tillräckliga skäl enligt mitt sätt att se det.

  På Aktuellt idag tog Kristdemokraternas Emma Henriksson upp frågan om försörjningsansvar för de anhöriga, men det tror jag är svårt i längden. Många äldre behöver vård under ganska lång tid i slutet av sitt liv och den eventuella fakturan skulle inte bli lätt att betala för någon. Det är möjligt att hon menade på något annat sätt, men det var så jag uppfattade det.

 17. Nan says:

  I just fallet Ganna verkar det som (jag utgår i resonemanget ifrån att tidningsuppgifterna är riktiga, vilket inte alls är säkert) att hela släkten flyttat legalt till Sverige, och i ett sådant fall känns det orimligt att inte barnen skulle få ge en hjälpande hand till sin åldersdementa förälder med bristande möjlighet att klara sig i sitt hemland. Jag ser samma problembild hos min egen kvarvarande förälder, han har svårt att klara alla aspekter av sitt liv på egen hand numera. Visst ger det en betydande risk för ökade kostnader, men om släkten är inlemmad i den svenska tryggheten för övrigt ser jag det som etiskt svårt att inte, draget till sin spets, vara garant för den här notan också. Eftersom det sätter barnen i en situation som de svårligen kan lösa, och mycket väl kan ge psykiska problem.

 18. frekar06 says:

  Ganna är dessvärre inte ensam. I Helsingborgs Dagblad kan man idag läsa den här artikeln: http://hd.se/angelholm/2011/10/20/fallet-nimon-gashi-overklagas-till/. Så här står det bland annat i artikeln: “Namin Ghasi från Kosovo blir allt svagare. Den hjärtsjuke, 86-årige mannen är sängliggande hela tiden, han hallucinerar ofta och ropar förvirrat ut i luften.”

  Den här mannen ska utvisas till Kosovo trots att han har sina barnbarn här och ingen möjlighet att få någon vård alls i Kosovo. Också detta fallet ska nu prövas i den så kallade Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det ska inte behöva vara så här i ett land som Sverige på 2000-talet. Något är allvarligt fel. Lagstiftningen är säkert ett problem. Men det vore nog bra med lite sunt förnuft också ibland och inte bara gå fram som en ångvält i en porslinsbutik som Migrationsverket dessvärre gör.

  Frekar06

 19. z999 says:

  Ganna har ju bott och arbetat i Sverige sedan 80-årsåldern och ska självklart få skörda frukterna av sitt arbete. Att barn och barnbarn bor i Sverige visar ju tydligt hur rotad hon är i vårat land. Ett stort problem vid utvisning är den svenska kulturens överlägsenhet gentemot andra länder när det gäller synen på äldre och även svårt sjuka. I andra länder belönas åldringar i princip med en spark i baken när de inte orkar jobba längre.

  Jag tycker att det är konstigt att man kan flytta från Ukraina och hit och sedan ha rätt att ta hit äldre släktingar. Dom kan ju knappast ha någon flyktingstatus om de flyttar från Ukraina och hit. Själv har jag släktingar i USA men skulle aldrig kunna tänka mig att jag skulle ha någon självklar rätt att flytta dit för det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.