Skönt att vi slipper S- och Kd-röran

Jag är inte avundsjuk, varken på Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna. Vilken röra!

Håkan Juholt går på som värsta Bagdad-Bob när han hävdar att han inte alls har fått backa från det skuggbudgetförslag som S-riksdagsgruppen sa nej till förra veckan. Enligt Tommy Waidelich fanns det inte ens något förslag i förra veckan. Men, är det inte konstigt då att Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Carina Moberg skrev i ett internt mejl: “?Vi har en budgetmotion som inte håller måttet, vare sig till form eller innehåll. Den måste helt enkelt skrivas om.”

I Kristdemokraterna är det om möjligt ännu rörigare. Göran Hägglund utmanas av Mats Odell och Marcus Birro hoppar upp som gubben ur lådan. Birro tar sedan tillbaka sin osannolika kandidatur men får ändå sparken från TV4:s Kvällsöppet. Något han kommenterar med: “De har betett sig skamligt, de är fega jävlar.” Nåja, han får säkert fortsätta som fotbollskommentator. Något som han också gör riktigt bra och där det är helt okej att vara Roma-partisk.

När det gäller kampen mellan den humoristiske, resultatinriktade och trevlige Göran Hägglund och den humorlöse, bittre och tidvis oförskämde Mats Odell så vill jag inte uttala mig om vem jag tycker ska leda Kristdemokraterna…. Det får de själva sköta. Men förmodligen kommer Leif Pagrotsky att skriva en debattartikel om varför de bör välja Odell.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Skönt att vi slipper S- och Kd-röran

 1. frekar06 says:

  Johan.

  Det blir bättre. SVT:s inrikespolitiske kommentator Margit Silberstein har fått bekräftat av flera ledamöter i riksdagsgruppen i Socialdemokraterna att det var ett mycket stormigt möte där alla var arga över budgetmotionen som presenterades. Det är alltså en helt annan bild som ges av ledamöter i Socialdemokraternas riksdagsgrupp än den som ledningen med Juholt i spetsen ger.

  http://svtplay.se/v/2553128/svt_s_margit_silberstein_om_s-skuggbudgeten

 2. Ola says:

  Det är klart att det är lättare lägga en budget för Alliansen. Reinfeldt och Borg talar bara om hur det ska vara. Sedan står alliansens tre småpartier med mössan i hand och säger ja ja kära ledare…Rätt likt Nordkorea:)

 3. frekar06 says:

  Den röra som finns inom Socialdemokraterna blev igår än värre när Aftonbladet avslöjade att Håkan Juholt tagit emot alldeles för mycket pengar för sin bostad under flera års tid. Det kan handla om uppåt en 160 000 kronor som han är skyldig riksdagen.

  Det var i och för sig bra att göra en maximal pudel. Men den pudeln höll inte särskilt länge då han skyllde på okunskap. För enligt Aftonbladets källor så har Juholt fått reda på detta redan år 2009 att det inte var förenligt med regelverket och sedan fått den här informationen också i somras och i september när han försökte få mer pengar.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13748306.ab

  Nu ska Riksenheten för korruption granska Håkan Juholt. Därefter tar de i nästa vecka beslut om eventuell förundersökning. Det kan handla om bedrägeri. Nu får vi se vad som kommer fram, men det ser onekligen rätt mörkt ut för Juholt för närvarande. Jag är inte säker på att Håkan Juholt kommer kunna sitta kvar som partiledare. Om han döms för bedrägeri så är det helt kört, men redan nu har det gått så långt politiskt och medialt att det är tveksamt om han kan klara av det här. Allt fokus hamnar nu på detta och inte på politiken vilket gör Håkan Juholt till en stor belastning för partiet.

 4. Ola says:

  Jag håller med dej om att det inte är bra det hela..Men jag läste en centerpartists blogg och om du läser den så kan det bli stora problem för många riksdagsmän . Men som sagt jag försvarar inte det hela..

  http://maktentillfolket.bloggagratis.se/2011/10/08/6401618-juholt-oc-hyresavin-ur-min-politiska-dagbok-kl-1401-den-8-oktober-2011/

 5. Ola, du har uppenbarligen ingen insikt i hur allianssamarbetet ser ut. Titta gärna på vilka stora satsningar som görs i vår budget och fundera på vilka partier som drivit på för just de satsningarna…, restaurangmomsen, satsningar på skolan, hållbar tillväxt i alla delar av landet, höjt bostadstillägg för pensionärer…, men inget ytterligare jobbskatteavdrag.

 6. Ola, nu är det ju inte Lars-Håkan Halldin av alla människor som har bäst koll på hur riksdagens regler ser ut. Han har direkt fel i vad han skriver. Det är t.ex. mycket tydligt att avdrag för hyresersättningen ska göras om någon annan bor i lägenheten, även om det är en av riksdagens lägenheter. Det gäller även kortare övernattningar, som en helg.

  Jag kan också berätta att jag har en liknande situation som Juholt har, de nära och kära i Stockholmstrakten men också ett boende i hemvalkretsen. När jag fick den här boendeformen så gick jag givetvis direkt till riksdagens jurister för att fråga hur jag skulle göra allting rätt. De kontaktade då Skatteverket och jag fick besked direkt därifrån. Jag får ingen hyresersättning alls för mitt boende utanför Stockholm eftersom det är här som jag har min huvudsakliga dygnsvila. Jag kan inte heller få någon hyresersättning för boendet i Skåne eftersom riksdagen enbart ersätter den dubbla boendekostnaden i Stockholm enligt reglementet.

  Frågan är alltså om Juholt överhuvudtaget skulle ha någon hyresersättnig från riksdagen. Däremot skulle han kunna göra som jag, vilket är den lösning som Skatteverket gav mig, att han skulle kunna dra av boendekostnaden i hemvalkretsen i sin deklaration. Det kanske även är så att Juholt har tagit ut s.k. Stockholmstraktamentet som ledamöter utanför Stockholmsområdet får. Något sådant får jag inte heller eftersom jag har min huvudsakliga dygnsvila här uppe, vilket jag utgår från att Juholt också har (enligt sin egen beskrivning i DN-artikeln). Däremot får jag traktamente när jag är i Skåne, men enbart när jag är där för jobb såklart, med övernattning. Annars är jag där privat mest och då är det givetvis inget traktamente (självklart, men jag skriver det ändå).

 7. frekar06 says:

  Moderaterna var väl det parti i den här budgeten som drog det kortaste strået om man kan tala om det. Budgeten är en överenskommelse mellan de borgerliga partierna och som vanligt när vi talar om budgeten så är det givande och tagande som gäller. Det är uppenbarligen inte de borgerliga partierna som har problem med budgeten.

  Oppositionen klarar inte av att lägga ett budgetförslag tillsammans ens. Det är knappt att Socialdemokraterna själva klarar av att lägga en budgetmotion på bordet med tanke på det interna läge som verkar råda där gruppledaren i riksdagen i praktiken, visserligen genom en läcka, skäller ut den egna budgeten offentligt efter noter. Det var tämligen uppenbart att det mail som hon skickade förr eller senare skulle läcka ut till media och sedan kan vem som helst räkna ut att det skulle bli ett fasligt liv.

  Precis som Johan är inne på så har den du hänvisar till helt fel. Det är bara att läsa innantill i Socialdemokraternas etiska riktlinjer och i reglerna för riksdagens förmåner. Båda finns tillgängliga här:

  http://extra.expressen.se/pdf/etik.pdf
  http://extra.expressen.se/pdf/etik2.pdf

  //Frekar06

 8. Ola says:

  Jag ser bara vad budget som är lagd av Alliansen och man kan ju inte precis utläsa att det är någon större jobbskapande budget ..”bara en massa vi tror” Ni tror ju inte ens längre på jobbskatteavdraget . Man kan nog mest likna den med en bidragsbudget som moderaterna skapat.

  frekar06

  Jag har inte sagt att det var rätt med hyran eller att Lars-Håkan Halldin har rätt jag bara visade på den synen på det hela. Nu vet man ju inte om tidningarna har rätt i allt men är det som dom skriver att han lämnat in en kopia på hyreskontraktet med sambons namn oxå på så så är det ju konstigt om man betalat ut fullt belopp. Men jag tror det är bäst att det här får experter titta på. Liksom fria bilar och andra konstiga lägenhetsaffärer som ligger i gråsonen som andra riksdagsmän haft för sig. Man får vara glad att man har en arbetsgivare som inte bryr sig vilka som sover över hos en när man är på jobb på annan ort.

 9. frekar06 says:

  Ola,

  Jag är också kritisk till delar av den budget som alliansen har lagt fram. Särskilt den så kallade reformen av restaurangmomsen har jag ifrågasatt och jag har även ifrågasatt varför det inte blir mer pengar till infrastrukturen då vi har en järnväg som inte håller måttet.

  Däremot anser jag att regeringen skött sig när det gäller kontrollen av statsfinanserna på ett utmärkt sätt. Sverige har idag bland de i särklass bästa statsfinanserna i hela världen. Att köpa svenska statspapper är bland det säkraste man kan göra idag och det beror bland annat på att regeringen tagit ansvar. Det kan man dessvärre inte säga om oppositionen som under finanskrisen ville stimulera ekonomin med massor med pengar som inte var finansierade.

  Om regeringen hade gjort som oppositionen vill så hade vi suttit i samma situation som Portugal, Irland, Spanien, Italien osv. idag. Dessutom har inte Socialdemokraterna lagt en budget som är jobb stimulerande. De vill höja arbetsgivaravgiften för att anställa unga med 16 miljarder. De vill kraftigt beskära både Rot- och Rut avdragen osv. Det är en politik som inte ger fler jobb.

  Regeringen hade oavsett vad man tycker om jobbskatteavdraget inga möjligheter att genomföra den reformen nu i höst. Det finns två skäl till det. För det första så finns det inget utrymme i budgeten för sådana skattesänkningar och för det andra så hade det fallit i riksdagen om det hade lagts fram. Då hade vi haft en regeringskris och sannolikt nyval.

  Det hade varit ett högst olägligt tillfälle att få regeringskris när vi befinner oss i den värsta ekonomiska krisen i modern tid och det hade med stor sannolikhet sänkt Sveriges kreditbetyg då det skulle leda till tveksamhet om det finanspolitiska regelverkets trovärdighet.

  Det är dock inte detta som kommer påverka mitt val år 2014 utan det är vad som händer i mina hjärtefrågor kring integritet, mänskliga rättigheter, demokrati och Internets frihet. Det är fortfarande bara Piratpartiet som framstår som ett alternativ för min del därmed.

  Den senaste tiden har vi fått med oss flera framgångar i form av att den Gröna Gruppen i EU-parlamentet ställt sig bakom i stort sätt vår politik i fildelnings frågan och i övriga upphovsrätts- och patentfrågor, att vi fick över åtta procent i valet i Berlin och nu ligger på ungefär nio procent av rösterna i hela Tyskland till Bundestag. Med andra ord så skulle Piratpartiet i Tyskland komma in om det vore val till Bundestag idag.

  Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.