En spännande dag

Det händer verkligen mycket inom Centerpartiet just nu. I helgen som gick fick vi ny partiledare och en i stort ny partistyrelse. Idag var det dags för två nya ministrar och det blev precis som jag hade hoppats på.

Jag är verkligen glad över att Lena Ek kommer hem till den nationella politiken igen. Hon har gjort ett bra jobb i Europaparlamentet, men hur duktig man än är i Bryssel så får man inte speciellt mycket uppmärksamhet här hemma. Lena kommer att bli en alldeles utmärkt miljöminister. Hon är dessutom nästan halvskåning. Hon är visserligen född i Småland och bor i Östergötland, men hon läste juridik i Lund och undervisade sedan under några år. Hon har även varit lundaspexare och bostadsombudsman på AF. Hennes kontakt med Lund är fortfarande så bra att när hon hade sin 50-årsfest för några år sedan så hade hon den på AF i Lund.

Att vår nya partiledare Annie Lööf skulle bli minister var självklart och hon valde att ta över Maud Olofssons näringslivsministerpost. Dock utan energifrågorna som Anna-Karin Hatt tar över, samtidigt går de regionala tillväxtfrågorna den omvända vägen. Annie har också en del av sitt hjärta i Skåne och Lund. Även hon har läst juridik i Lund och bodde i Lund när hon kom in i riksdagen 2006. Annie har bara gått från klarhet till klarhet och även jag, som har jobbat nära henne i fem år, blir nästan förvånad över hur bra, mogen, klar och övertygande hon är hela tiden, i tv-program efter tv-program. Vi har fått en fantastiskt duktig partiledare och Sverige har fått en näringsminister som kommer att fylla Mauds rock ganska snabbt.

Utöver Annie och Lena så sitter Eskil och Anna-Karin kvar i regeringen och vi kan konstatera att det är fyra C-statsråd och de är alla fyra födda i Småland. För en skåning är det ändå okej, Lena och Annie har studerat juridik i Lund och Eskil utbildade sig till lantmästare på SLU i Alnarp.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to En spännande dag

 1. frekar06 says:

  Det här kommer inte bli lätt för de nya ministrarna. De kommer omgående att få flera kontroversiella frågor på sitt bord. Licensjakten på varg kommer dyka upp igen även om EU-kommissionen nu stoppat denna då den strider mot EU:s Habitatdirektiv. Det är bra och är precis vad vi kritiker har hävdat från början att den gör. Carlgren försökte runda detta med att få en ny jakt 2012, men sån tur var anmäldes detta försök till EU- kommissionen så det lär det inte bli mycket av med heller.

  Om Sverige skulle tillåta licensjakt igen på varg så kommer vi att hamna inför den så kallade EU-domstolen. Där kommer vi få böter och förbud mot licensjakt på varg. Det här Habitat direktivet är nämligen extremt tydligt på punkten att man inte får bedriva någon licensjakt på hotade arter, dit vargen hör.

  Energiministern måste omgående ta tag i eländet kring energibolagen och den så kallade Energimarknadsinspektionen som inte sköter sitt arbete. Nu talar man om en höjning på sjuttio procent av dagens elpris i vinter då våra kärnkraftsreaktorer för tredje året i rad inte funkar som de ska. Avregleringen av elmarknaden är inget annat än ett historiskt fiasko och marknaden funkar inte alls då man har tre bolag som har oligopol.

  År 2009 när vi hade extrema elpriser lovade Olofsson åtgärder och att detta inte skulle upprepa sig. År 2010 var det samma sak igen. Nu är vi inne i 2011 och det har fortfarande inte hänt någonting. Under hårt tryck från allmänheten och sannolikt för att Olofsson inte skulle behöva avgå med ett helt raserat förtroende i energifrågor så smällde man ihop en utredning som ska granska avregleringen av elmarknaden. Men nu har Svenska dagbladets näringsliv avslöjat följande:

  “Men på torsdagen avslöjar SvD Näringsliv att en av utredarna i en debattartikel tidigare avfärdat påståendena att höga elpriser skulle hänga samman med avregleringen som ”ren desinformation”. Det är ingen smakstart för denna så viktiga utredning.”

  http://www.e24.se/analys/upp-till-bevis-efter-ett-dunderfiasko_3089664.e24

  Vi har en basindustri i det här landet som kräver stora mängder el. Den är en del av grunden för vår ekonomi. Förra vintern gick basindustrin ihop med allmänheten och ifrågasatte hela energipolitiken i stort sätt som har lett till den här situationen med skyhöga priser under vintern. Man ska inte använda starka ord som dunderfiasko mer än i undantagsfall, men i det här fallet är det faktiskt mer än befogat.

 2. Nan says:

  Jag tycker att det känns mycket hoppingivande med både Annie och Lena i regeringen. Det är bara att hoppas att de har tillräckligt med skinn på näsan för att de inte ska bli systemets fångar, och tappa sin energi.

  Just vargjakten så tycker jag att Carlgren har rätt inställning, de bör hållas på en ganska konstant nivå. Att ingen kant är nöjd är i sig inget tecken på att det är dåligt.

  När det gäller elpriserna så har frekar06 i stora drag rätt, men det är del av ett allmänt problem med avreglering är att det kräver fungerande konkurrens, och det har vi inte på el.

  Sedan har vi ju ett annat sammanbrott beroende på bristande konkurrens, smörbristen (som Arla har en del kreativa förklaringar på), eftersom en monopolist inte är intresserad av att maximera tillgång utan tjänar bättre på en bristsituation. Skulle vi haft fungerande konkurrens skulle vi haft ett smöröverskott.

  När det gäller kärnkraft är jag numera av uppfattningen att Fukushima kommer att döda den, när konsekvenserna börja slå igenom. Och det är inte teknikens fel utan kärnkraftsindustrins egna kriterier för vad som är tillräckligt säkert som är problemet, och nu är det nog försent att rädda situationen. (fp) är totalsnett ute.

  För att avrunda det hela, ett tankeväckande inlägg av vådan med alltför mycket politisk enighet, apropå EU:s utveckling: Cornucopia: Centralism och överstatlighet ett hot mot utveckling

 3. frekar06 says:

  “Just vargjakten så tycker jag att Carlgren har rätt inställning, de bör hållas på en ganska konstant nivå. Att ingen kant är nöjd är i sig inget tecken på att det är dåligt.”

  Problemet är bara det att EU-kommissionen omgående sannolikt kommer fatta beslut om att lämna in en stämning mot Sverige i EU-domstolen om vi skulle få licensjakt på varg nästa år. EU:s Habitatdirektiv förbjuder licensjakt på hotade arter som vargen. Det är helt glasklart. Vi ska inte ha någon slakt på utrotningshotade arter som vargen, vilket är det Carlgren och regeringen fattat beslut om och som EU nu satt stopp för.

Leave a Reply

Your email address will not be published.