Centerpartiets stämma igång

Ingen har väl missat att Centerpartiet har sin stämma i Åre. Vi börjar idag och håller på till på söndag. Över 500 ombud och mer än 1 100 personer totalt, med andra ord ett jättearrangemang. För första gången på länge är jag inte ombud på stämman, men givetvis är jag här ändå. Min huvudsakliga uppgift under helgen blir att debattera rättsliga frågor och vi i “kommitté fem” har vår debatt på söndag morgon. (Hade önskat en annat tid, det är partibankett på lördag kväll…)

Det mest spännande vid sidan om politiken blir givetvis valet av ny partiordförande. Att det blir Annie Lööf som väljs är klart, men det blir ändå spännande och en fantastisk upplevelse att få uppleva när en vän blir vald till partiordförande. Vid sidan av partiordförandevalet ser jag också fram emot partistyrelsevalet. Jag är föreslagen av valberedningen, men det blir säkert ytterligare personer som blir föreslagna och därmed blir det en sluten votering. Får erkänna att det blir nervöst att se hur “populär” jag är bland ombuden.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Centerpartiets stämma igång

 1. Båtfolket missar ingenting Linander. Vi ser fram emot personval.

 2. cnab says:

  Johan! Jag hörde ditt “försvar” i Ekot 16.45 idag 110925 för att Sverige MÅSTE införa datalagringsdirektivet. Med förlov sagt är detta bullshit, Johan, och det vet du. Det finns massor av exempel på hur Sverige och andra EU-länder negligerar EU-direktiv. Och även andra betydligt allvarligare saker som att undertecknade internationella konventioner ytterst sällan görs till gällande svensk lag. Behöver jag nämna FN’s Barnkonvention? Eller FN’s och Europarådets konventioner om mänksliga fri- och rättigheter? Om FN’s 22 standardregler för funktionsnedsatta? Ratificerade med högtidlig pomp och ståt men aldrig inskrivna gällande som svensk lag. Äta kakan och ha den kvar. Annie Lööf kanske kan kanske få din hjälp att få ordning på vår havererade rättstat? Kan man tro på att C blir mer rakryggade i dessa frågor än hukande riksdagsledamöter under moderatpiskan i IPRED- och FRA-omröstningarna?

 3. frekar06 says:

  Håller naturligtvis med cnab ovan i sin kommentar om datalagringsdirektivet. Det är enkelt uttryckt bullshit att påstå att vi skulle behöva införa datalagringen. Sverige får inte införa lagstiftning som strider mot Europakonventionen. Det är dags att inse att att det endast återstår fåtalet smulor kvar av argumentationen för detta direktiv.

  När dåvarande EG-domstolen prövade det här direktivet om datalagring så sade man att detta skulle harmonisera den inre marknaden från EU-kommissionen. Det var grunden för att EG-domstolen godkände direktivet. Nu har kommissionens egen utvärdering sagt att direktivet inte alls har harmoniserat den inre marknaden. Så även detta argument har fallit samman. Den juridiska grunden har fallit samman bit för bit och nu finns ingen juridisk grund kvar.

  Nu över till partistämman och valet av Annie Lööf. Dessvärre ser inte jag hur hon ska kunna återta förlorad mark för Centerpartiet och hon har sedan FRA-omröstningen ingen trovärdighet alls i integritetsfrågor. Det räcker inte med att tala längre i olika frågor. Ni måste visa konkret var ni står för någonstans. Centern upplevs som det mest otydliga partiet i Sverige. Den stämpeln är allt annat än bra.

  När det gäller integritetsfrågan är det nu upp till bevis. Jag köper inte ord utan kommer endast gå på vad ni faktiskt gör i konkreta beslut. Hittills har kursen mot ett övervakningssamhälle varit rak. Låt oss hoppas att den kursen ändras. Det kommer ta mycket lång tid innan ni kan återfå mitt förtroende och det gäller inte bara er utan alla som varit med och infört FRA-lagen. Den är odemokratisk, ansvarslös och direkt kränkande. Staten ska inte under några omständigheter veta vad de som inte är konkret misstänkta för mycket allvarliga brott gör.

 4. Ola, jag fick stämmans gehör för sjöfyllerilagen. Men jag tycker också om personval.

  cnab, leta upp den EU-regel som ger medlemsländerna rätt att inte implementera de direktiv som de inte vill implementera. Jag är väldigt nyfiken. Du argumenterar för att bryta mot reglerna och det kan man såklart. Men argumentet “andra gör fel så då kan vi också göra fel” ger jag inte mycket för. Att någon annan också bryter mot regeln gör inte mitt regelbrott mindre allvarligt.

  Sedan är det fel att jfr med FN-konventioner m.m. Helt olika interna regelverk för EU och andra internationella sammanslutningar som vi är med i.

  frekar, jag håller med om att det är ett problem att vi i Centerpartiet inte lyckas visa allt vi gör i integritetsfrågorna. Hur mycket vi förändrar till det bättre även om vi inte når hela vägen dit vi egentligen skulle vilja. När man samarbetar med andra, oavsett om det är Centerpartiets samarbete med de andra allianspartierna eller Sveriges samarbete i EU, så måste man kompromissa. Man kan inte alltid få som man vill om andra vill annorlunda. Kompromisser är helt enkelt en förutsättning för allt samarbete.

 5. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Man kan inte alltid få som man vill om andra vill annorlunda. Kompromisser är helt enkelt en förutsättning för allt samarbete.”

  Problemet finns även utan allianser. Även i ett parti som ingen vill samarbeta med så blir det många kompromisser. Inte ens om man strävar efter total toppstyrning så fungerar det i ett demokratiskt parti.

 6. cnab says:

  Johan – på alla nivåer i samhället finns det något som brukar kallas “civil olydnad.” Man bryter mot lagen med avsikt att bilda opinion och få lagen ändrad men är också beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande. Gandhi kunde det här t.ex. Och Rosa Parks och många, många andra. Sen finns också motsatsen, snackare som när det kommer till kritan, låter sig piskas till lydnad. Emma Opassande har en läsvärd blogg idag. Läs Johan.

  http://opassande.se/index.php/2011/09/24/gar-det-att-bygga-in-civilkurage-i-byrakrati/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gar-det-att-bygga-in-civilkurage-i-byrakrati

 7. frekar06 says:

  Johan,

  Vi får inte implementera lagstiftning i det här landet som strider mot den så kallade Europakonventionen. Det är sannolikt endast en tidsfråga innan direktivet kommer att falla samman helt och hållet. Min gissning är att denna fråga förr eller senare kommer att hamna också i den svenska högsta domstolen. Då får högsta domstolen åtgärda detta konstitutionella och demokratiska haveri.

  Bahnhof har redan förklarat att man tänker kryptera sin trafik och på det sättet på teknisk väg göra lagen helt verkningslös. Det är bra att Bahnhof har kurage nog att sätta sig upp mot dessa tokigheter från Bryssel. Jag tänker börja använda mig av krypteringstjänster för samtal, SMS och Internet. För jag tänker då inte sitta stilla och ta emot att staten ska göra alla tekniska enheter till statliga spårsändare.

 8. frekar06 says:

  Att cnab har rätt i att vår rättsstat har havererat fick vi ännu ett exempel på idag. Aftonbladet kunde idag avslöja att det finns de inom polisen som inte drar sig för att medvetet anklaga privatpersoner för påhittade brott och sedan diarieföra misstankarna. Detta för att få upp statistiken.

  Detta ska nu utredas internt. Det slutar alltid med att man kommer fram till att polisen inte gjort något fel. Här borde det åtminstone handla om tjänstefel. Det är allvarligt ur rättssäkerhets aspekten att polisen beter sig så här.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13681864.ab

 9. Jakob says:

  Det finns åtminstone en person i Centerns inre krets som tänker rösta nej till implementeringen av DLD: Fredrick Federley. Det deklarerade han förra veckan i sitt pratradioprogram. Han hänvisade rakt av till regeringens egna argument mot direktivet i den senaste EU-inlagan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.