Mitt tionde riksdagsår

Det känns mycket märkligt, men nu har jag varit på riksdagens högtidliga öppnande för tionde gången. Jag påbörjar mitt tionde riksdagsår. Det är obegripligt vad tiden har gått fort. Jag minns så väl hur nervös jag var den första gången. Till och med för att säga “ja” när mitt namn ropades upp på uppropet.

Dagen har som vanligt varit upprop kl. 11, Storkyrkan kl. 12.30, öppnandet kl. 14 och nu ikväll är det konsert på Operan. Ska man sammanfatta talmannens, biskopens, kungens och statsministerns budskap under dagen så är det Norge 22/7, demokrati och öppenhet, ekonomisk oro i vår omvärld, samt tid för ansvar. Särskilt biskopens predikan om alla människors okränkbara värde var bra och tänkvärt. En del av predikan kändes som en direkt “passning” till Sverigedemokraterna. De verkade inte förstå det, åtminstone satt de kvar i kyrkan det här året.

Jag har blivit väldigt dålig på att uppdatera min blogg, åtminstone i förhållande till för några år sedan. Jag ska försöka bättra mig. Allt handlar om tid. Jag är lite bättre på att twittra så följ mig gärna där med.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

23 Responses to Mitt tionde riksdagsår

 1. z999 says:

  Erik Almqvist (SD) bojkottade gudstjänsten av kvalitetsskäl enligt han själv.
  “En del av predikan kändes som en direkt “passning” till Sverigedemokraterna. De verkade inte förstå det, åtminstone satt de kvar i kyrkan det här året.”

  Förra året så innehöll predikan en hyllning till politiskt våldsamma grupper vilket var främsta skälet till att SD lämnade kyrkan. Jag anser att samtliga riksdagsmän borde ha lämnat kyrkan det året men jag förstår att partier som inte är så utsatta för politiskt våld ser det som att de tjänar på det.

 2. frekar06 says:

  Det känns som om det finns en hel del att ta tag i framöver under året. Det handlar inte minst om att försöka hantera en ekonomisk kris som blir allt värre i Europa. Det finns ingenting som talar för att Grekland inte kommer att ställa in betalningarna. Det är nog något vi får förbereda oss på att så kommer ske.

  Den tyska författningsdomstolen sade här för ungefär en vecka sedan att så kallade Euro obligationer strider mot den tyska författningen. Ändå har kommissionen i Bryssel lagt fram ett sådant förslag nu. Det är inte särskilt ansvarsfullt agerat. Europeiska centralbanken verkar ha lika svårt att förstå hur allvarlig situationen är.

  Om Grekland skulle gå i konkurs så försvinner hela kapital täckningen för ECB över en natt. Europeiska kommissionen och Centralbanken försöker försäkra oss om att allt är bra och att man har kontroll. Det kan vem som helst se att man inte har. Det är nog dags att vakna i Bryssel och inse att det här inte fungerar. Grekland, Portugal, Irland, Spanien, Belgien, Frankrike, Italien och så vidare har enorma problem.

 3. frekar06 says:

  Min förra kommentar tog bara upp den europeiska krisen. Samtidigt som vi har en enorm kris i Europa så måste vi också rikta blickarna mot USA. Där pågår ett politiskt apspel i kongressen med en Tea Party rörelse som helt vägrar ta ansvar för något. USA var timmar från att ställa in sina betalningar.

  Samtidigt som vi har en världsomspännande kris så har vi en riksbankschef i Sverige som 1) förklarat att det inte hänt något i sommar som påverkat världsekonomin (var har han varit i sommar med tanke på dramatiken på de finansiella marknaderna?) och 2) har förklarat att räntan bör ligga på 4 procent framöver. Det är grundläggande ekonomiska kunskaper som säger att man inte kan höja räntan i det läge vi har nu när tillväxten inte bara i Sverige utan i hela världen faller.

 4. z999 says:

  Verkligen synd att Frekar06’s frågeställningar inte tas upp.

  Det har ju varit många diskussioner om icke-religiösa skolavslutningar i vårat påstått sekulariserade samhälle. Att riksdagen går ut hårt med en imam, en rabbi och en präst, ska det ses som ett avslut på det sekulariserade samhället?

  Ett människoliv kan aldrig vara okränkbart i varje tänkbar situation och då blir det bara löjligt att predika om att det skulle vara så bara för att man råkar befinna sig på en lugn plats på jorden där man kan kosta på sig att leka from.

 5. frekar06 says:

  Z999,

  Det är synd att media inte sköter sitt arbete ordentligt. Var har de kritiska frågorna till EU-kommissionen och till EU:s icke folkvalda president varit? Var är de kritiska frågorna till riksbankschefen på hemmaplan över hur hans uttalande om höjningar av reporäntan går ihop med den allt mer vikande tillväxten både här hemma och i omvärlden?

  Medias främsta uppgift i demokratiska stater är att granska makten. Det har man totalt misslyckats med under finanskrisen. Råkade se att Aftonbladets chefredaktör Karin Pettersson var upprörd över att Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson hade uttalat sig i Europaportalen om att han inte kunde se ett svenskt Euro inträde under överskådlig tid.

  Det räcker tydligen inte för Aftonbladet att bedriva en närmast obefintlig bevakning av EU-frågor utan man ska dessutom skämma ut sig totalt genom att slå ner på Europaportalen som är en av de få som verkligen försöker granska EU-frågor. Hur skulle det vara om Aftonbladet istället började ta ansvar?

  Folkpartiet vill fortfarande att vi ska gå med i Euron nu omgående. Vi ska med andra ord gå med i en valuta enligt Folkpartiet som är på väg att haverera. Om Grekland ställer in sina betalningar så faller också ECB. Bortsett från detta tycker jag att det är väldigt trevligt att se att det tyska Piratpartiet är på väg att komma in i delstats parlamentet i Berlin. Piratpartiet har nu där inför valet nu på söndag nio procent av rösterna i opinionsmätningarna.

  http://piratpartiet.se/nyheter/piratenpartei-f%C3%A5r-9-inf%C3%B6r-delstatsvalet-i-berlin-p%C3%A5-s%C3%B6ndag

 6. frekar06 says:

  Det tog mindre än en vecka från det att riksdagen öppnade till det att oppositionen hade lyckats med bedriften att ställa till med ännu en politisk fars (cirkus). Den här gången är det friskolorna där Socialdemokraterna och Miljöpartiet är ute och virrar. Det fanns fram till idag en enighet kring direktiven för den parlamentariska kommitté som skall titta över hur man ska reglera friskolorna. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har till och med varit med och skrivit dessa direktiv tillsammans med regeringen.

  Nu gör Socialdemokraterna och Miljöpartiet en fullskalig kovändning på en femöring och anser nu att direktiven som de själva varit med och skrivit är undermåliga. Av den anledningen har man nu intagit ståndpunkten att man helt sonika vägrar bestämma sig för vilka politiker som ska sitta i den här parlamentariska kommittén. Vad kommer här näst från Socialdemokraterna och Miljöpartiet? //Frekar06

  Länk: http://blog.svd.se/politikdirekt/2011/09/s-och-mp-hotar-med-bojkott-av-regeringens-friskoleutredning/

 7. Pingback: Yttrandefriheten i skolan och politisk strid väntar i höst – My Blog

 8. z999, det var definitivt ingen hyllning till “våldsamma grupper” vid förra årets gudstjänst. Det är Sd:s påstående för att ursäkta sitt eget nästan oförlåtliga handlande. Men att inte kunna lyssna på andras åsikter som man inte håller med om, visar på vilken demokratisk nivå Sd befinner sig.

  Gudstjänsten är inte en del av riksdagens öppnande, utan är ett initiativ från Domkyrkoförsamlingen som bjuder in och sedan är det upp till var och en om man vill gå dit eller inte.

  Förvånar mig z999 att du inte förstår eller håller med om varje människas okränkbara värde. Självklart måste staten tillåta sig att “kränka” en del människor, t.ex. genom att sätta honom eller henne i fängelse pga ett grovt brott, men även den som sitter i fängelse har ett okränkbart värde.

 9. z999 says:

  @Johan:
  “z999, det var definitivt ingen hyllning till “våldsamma grupper” vid förra årets gudstjänst. Det är Sd:s påstående för att ursäkta sitt eget nästan oförlåtliga handlande.”

  Jag tycker att det var det och ett antal krönikörer i diverse tidningar ansåg också det. Dom grupper hon talade om använder faktiskt politiskt våld även om större delen av riksdagen inte låtsas om det.
  Hela spektaklet med riksdagsmän i kyrkan påminner om när kyrkan på medeltiden hade tillrättalagda predikningar som passade den tidens styre.

  “Men att inte kunna lyssna på andras åsikter som man inte håller med om, visar på vilken demokratisk nivå Sd befinner sig.”

  ???

  “Gudstjänsten är inte en del av riksdagens öppnande, utan är ett initiativ från Domkyrkoförsamlingen som bjuder in och sedan är det upp till var och en om man vill gå dit eller inte.”

  Är det inte ok att lämna lokalerna då också?

  “Förvånar mig z999 att du inte förstår eller håller med om varje människas okränkbara värde. Självklart måste staten tillåta sig att “kränka” en del människor, t.ex. genom att sätta honom eller henne i fängelse pga ett grovt brott, men även den som sitter i fängelse har ett okränkbart värde.”

  Jo, men det är fortfarande under civiliserade förhållanden (nåja…). Men även om vi har fred i Sverige så finns det andra länder där man tvingas välja att kränka människoliv (alltså döda för sin egen överlevnad). Jag tycker förresten fruktansvärt illa om Dalai Lama som befinner sig miltals från Tibet och predikar fred medans andra tibetaner måste bruka våld för att ens få existera (inte nu kanske, men för några år sedan).

 10. z999 says:

  Läsning för folk med selektivt minne (om gudstjänsten förra året samt händelser innan):
  http://www.dn.se/sthlm/demonstrationer-mot-sd-nar-riksdagen-samlas

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/misstag-att-utga-fran-vansterarrangemang_5466985.svd

  citerar från svd:

  Lars Ohly var en av huvudtalarna i Stockholm och uttalade att ”det är ingen som ska lämna Sverige, förutom Sverigedemokraterna”. Demonstranterna skanderade slagord i samma riktning, ägg kastades på poliser och AFA (Antifascistisk aktion) och syndikalister som attackerat Sverigedemokrater och deras torgmöten fanns med.

  Biskop Eva Brunne deltog också under 10–15 minuter och säger sig inte ha märkt något anmärkningsvärt.

  Hade hon alltså ingen aning om att demonstrationerna arrangerades av ”Septemberalliansen”, en lös sammanslutning av radikala vänstergrupper? Visst anslöt sig många engagerade ungdomar som liksom oss alla är mot rasismen, men den radikala Vänstern höll i taktpinnen hela tiden som de traditionsenligt gärna vill göra under förment neutrala samlingsnamn.

  Det här var alltså innan hon höll sin predikan inför riksdagsmännen:
  http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2162309/las-biskop-eva-brunnes-predikan-ord-for-ord

  Citat från predikan:

  går kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky motdet som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor. Det är inte möjligt för troende människor att göra skillnad på människor. Det är inte värdigt människor att göra skillnad på människor. Här räcker det inte att vi ger några hundra människor mandat att föra vår talan. Här har viett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen förmänniskovärde, måste vi se till att också stenarna ropar

  Och jo, nog ropade stenarna alltid, men inte så som det menas i bibeln.

 11. Nan says:

  Johan, även jag hade ingen svårighet att tolka predikningen (jag har läst kyrkans publicerade version av predikan) precis som z999.

 12. z999 says:

  Tack Nan. Jag har ett inlägg som inväntar moderation med länkar som beskriver varför jag menar att prästen hyllade grupper som förespråkar politiskt våld.

 13. z999 says:

  En länk om det dröjer för Johan att moderera. Han har ju meddelat att han är upptagen med en massa annat.
  z999.blogspot.com

  Kanske också måste modereras eftersom det innehåller en länk…?
  Eventuellt måste det skrivas http plus : plus // före länken.

 14. z999 says:

  En annan sak som är intressant är hur andra förtroendevalda i andra partier reagerar på det politiska våldet. Som när Rolf Waltersson (V) tyckte att det var fel att anmäla politiskt våld som svar på när Therese Borg blivit utsatt för stenkastning genom sina fönster med ett 4årigt barn på insidan. Stenarna var i storleksordning att vara dödande med lite “tur”.
  folket.se/asikter/debatt/1.1160459

  Något som är grundläggande för rättssamhället är att folk anmäler brott när de utsätts för det. Men Rolf Waltersson’s kommentar passerade obemärkt av andra förtroendevalda. Eftersom han uttalade sig även för andra personer än han själv (nämndemän, politiker och andra offentliga personer) så kan man se det som ett tyst medgivande från alla utom SD.

 15. Jag var där och hörde predikan i sin helhet och det var en predikan för alla människors lika rätt och värde, inte någon hyllning till “våldsamma grupper”. Det är väl tämligen osannolikt att ens få för sig att en biskop skulle hylla användandet av våld.

  Som det också står i en av länkarna så var det många demonstrationer och många demonstranter. Kan man inte hylla de som sprider ett gott budskap bara för att det samtidigt finns de som använder demonstrationen som täckmantel för att begå brott, ge sig på polisen osv? Jag förstod utan problem att biskop Eva Brunne hyllade de som protesterade mot Sverigedemokrater och andra “som säger att du är inte lika mycket värd som jag”. Jag förstår att Sverigedemokraterna blev sura och överraskade, för de har tydligen inte förstått att Svenska kyrkan står mycket starkt för att vi som land ska hjälpa människor som flyr från sina hemländer, att vi ska ha en generös flyktingpolitik.

  Huruvida gudstjänsten ingick i riksdagens öppnande eller inte har väl överhuvudtaget inget att göra med hur man ska uppträda i en kyrka. Man reser sig inte upp och marscherar ut i protest, oavsett hur illa man tycker om predikan. Det handlar om uppfostran och sunt förnuft.

  Till slut, om ni som är “förhandsgodkända” gör kommentarer med många länkar så fastnar de i filtret. Då måste jag godkänna först.

 16. z999 says:

  @Johan:
  “Jag förstod utan problem att biskop Eva Brunne hyllade de som protesterade mot Sverigedemokrater och andra “som säger att du är inte lika mycket värd som jag”. Jag förstår att Sverigedemokraterna blev sura och överraskade, för de har tydligen inte förstått att Svenska kyrkan står mycket starkt för att vi som land ska hjälpa människor som flyr från sina hemländer, att vi ska ha en generös flyktingpolitik.”

  Svenska kyrkan har i alla tider backat upp det tillfälliga styret och vad som anses trendigt, det är så dom har överlevt. Hasse Alfredsson gjorde en sketch som fångar svenska kyrkan i ett nötskal redan 1962.
  http://www.youtube.com/watch?v=8DJ6aEWusQ0

  Pastor Jansson är en sån där modern präst med vågor i håret och inte är han speciellt religiös heller…

  Muslimer från Asien börjar visa lite såna här tendenser också när de ska “bevisa” att dom inte är terrorister (utan att ha blivit anklagade för det ens).

  “Huruvida gudstjänsten ingick i riksdagens öppnande eller inte har väl överhuvudtaget inget att göra med hur man ska uppträda i en kyrka. Man reser sig inte upp och marscherar ut i protest, oavsett hur illa man tycker om predikan. Det handlar om uppfostran och sunt förnuft.”

  Jag är glad över att dom lämnade kyrkan.

  “Till slut, om ni som är “förhandsgodkända” gör kommentarer med många länkar så fastnar de i filtret. Då måste jag godkänna först.”

  Det är helt ok. Trodde bara att det skulle ta lång tid eftersom du skrev att du inte hade så mycket tid att uppdatera här numera.

 17. z999 says:

  Om man ska sammanfatta predikningarna så kan man väl utan att överdriva säga att svensk invandringspolitik är sanktionerad och godkänd av Gud själv. Detta måste väl innebära att Reinfeldt är nya Jesus eller kanske Gud inkarnerad på något sätt? På medeltiden så utnyttjade överheten bibelorden “överheten har inte sitt svärd för intet”, det känns som att vissa personer i Sverige har stannat i utvecklingen sen dess. På domens dag kan vi förvänta oss att Eva Brunner sitter på Guds högra sida och dömer alla sverigedemokrater.

 18. frekar06 says:

  Jag håller med Johan om Sverigedemokraterna och dess agerande i kyrkan som var helt oacceptabelt och jag delar Johans uppfattning kring allas lika värde. Först så fick alla vi som kämpar för mer av demokrati och mänskliga rättigheter en glad överraskning i det val som hölls i söndags i Berlin för det tyska Piratpartiet kom in med ca 8,5-9 procent av rösterna i delstatsparlamentet.

  Det visar att Piratrörelsen fortfarande är aktiv och har stöd bland allmänheten. Så allt snack om att Piratpartiet och Piratrörelsen skulle vara döda kan vi avfärda nu. Nu över till höstbudgeten som inte var någon större läsning. Den största posten i budgeten är sänkt krog moms. I Finland har detta gjorts redan och det har slutat i ett så stort fiasko att man nu börjat diskutera att avskaffa reformen igen.

  Anders Borg hade valt en titel på årets budget som handlade om att ta ansvar. Det är precis det han inte gör. Att vi ska ha en budget i balans är en självklarhet och inget som jag är beredd att tumma på. Men det är inte att ta ansvar att lägga över fem miljarder i det här läget på krog momsen. Dessa pengar borde investerats i vår infrastruktur istället. Det ger säkra jobb och är något vi är i behov av ute i landet.

  Det är hög tid att vakna och inse att vi har den värsta ekonomiska krisen i modern tid. Den kommer drabba också Sverige. Grekland går inom kort i konkurs. Portugal, Italien och Spanien kommer följa efter sedan. ECB måste räddas om Euron alls ska ha en chans att överleva då deras kapitaltäckning faller när Grekland faller. Belgien har fortfarande ingen regering och kan inte göra något därmed. Samtidigt har vi en riksbank i det här landet där Ingves nästa år talar om en reporänta på fyra procent. Det är helt orimligt och helt fel ur ett ekonomiskt perspektiv. Det borde riksbanken veta då detta är grundskolans ekonomi kurs. Euron är ett ekonomiskt fängelse som hindrar länder från att agera mot krisen. Avskaffa Euron och inför nationella valutor.

  Euron är på väg mot sin sista vila och finanskrisen är nu utom all kontroll. Nu måste makten tillbaka till medborgarna i varje enskilt land. Det krävs demokratiska beslut för att lösa krisen och inte mer av överstatlighet. I stort sätt varje dag samlas nu medborgare på Atens gator för att diskutera ekonomi och lösningar på krisen. Den typ av lösningar som den grekiska regeringen borde kunnat presentera för länge sen. Det är uppenbart att den grekiska kvinna som blev intervjuad i SVT för ett slag sedan har rätt kring att politikerna där har svikit och att det nu är medborgarna själva som måste fatta beslut. //Frekar06

 19. z999 says:

  Man får väl gratulera piratpartiet, tyska versionen har ju inspirerats av den svenska och det hade tydligen bärkraft i Tyskland. Intressant info om ekonomin Frekar06.

 20. z999 says:

  @Frekar06:
  “Jag håller med Johan om Sverigedemokraterna och dess agerande i kyrkan som var helt oacceptabelt …”

  Var inte så långsint. Det där var förra året. I år satt dom kvar vilket jag anser vara en prestation för vem som helst.

 21. Serena says:

  Fegt uselt och dumt att ta upp detta om “allas lika värde”, och måla upp motståndarsidan som antagonist i detta. Inget parti, ingen riksdagsman menar att människor har “olika värde”. Att argumentera såsom Frekar gör, är att argumentera< ohederligt. "Ja, visst jag är emot sverigedemokraterna, för jag är FÖR allas lika värde"
  Vem är emot människors lika värde?
  Och är det för mycket begärt att även människor som alltid är trygga med att de uteslutande företräder "the good guy", faktiskt argumenterar i sak?
  Jag trodde sådant var förbehållet goda människor, dvs att argumentera hederligt.
  Tar man stora ord i sin mun, som människors lika värde, kärlek mm har man en del att leva upp till.
  Tycker också att Z999 har en del intressanta synpunkter.
  Just detta att kyrkan inte alls alltid tagit parti för de svaga, utan vikt sig för en majoritet. Ta t.ex beteendet med apatiska flyktingbarn. Om man tänker lite så förstår man att barn gör så för att rädda familjen.
  Det är inte logiskt att så många barn från ett folkslag, plötsligt blir apatiska, och det är ett knep för att få uppehållstillstånd.
  Man kan visst förstå vikten av att agera så, om man är desperat,
  men ingen diskussion hålls om barnperspektivet, såsom kyrkan alltid låtsas göra. Det är ingen som är intresserad av eller reagerar på hur dessa familjer, desperata föräldrar, faktiskt klarar att ge omsorg till och skydda sina barn, eller om det är bra för barn att bo i dessa familjer, om de är så desperata att de gör vadsomhelst för att få stanna i Sverige.
  Jag själv mådde illa då jag såg hur dessa föräldrar bjöd hem journalister att filma och titta på barnen, som om barnen inte hade någons som helst inegritet eller värde.
  Kyrkan går här på vad pöbeln skriker om, nämligen den enkla fförklaringen att mår föräldrarna dåligt, mår barnen dåligt. Det är den svenska flyktingpolitiken som är boven i dramat, inget annat. Ingen diskuterade det övergrepp, och det gränslösa beteende som föräldrarna gjorde sig skyldig till. Till och med barnläkaren Lars Gustafsson sade att han ibland kunde finna förä'ldrar med svåra personlighetsstörningar bland föräldrar till apatiska flyktingbarn. Ett barn kan överleva en katastrof, om dess föräldrar är närvarande och förmår skydda det, oavsett umbäranden, som FÖRÄLDRARNA tvingas gå igenom. Klarar de inte detta brister de i sin föräldraförmåga, vilket även alltså kan gälla för flyktingar. Lustigt är också att vi aldrig får höra om eller diskuterar VILKA händelser som i så fall fått barnen apatiska. Det antas bara att det är "den svenska flyktinpolitiken"
  Hade aldrig bjudit in journalister att titta på mitt sjuka och totalt chockskadade barn, om så nu vore fallet. Hade aldrig lagt ut det för allmän beskådan på det snaskiga vis som gjordes.
  Men i krig och politik är allt tillåtet. och kyrkans ställningstagande i denna fråga är varken modigt eller originellt, utan faktiskt helt mainstream, och i detta fall kontraproduktivt. Man håller upp ett finger vart det blåser, och historien om de apatiska flyktingbarnen passar kyrkans image som hand i handsken.
  Inget i världen har förändrats med detta engagemang. Föräldrar slutar inte att misshandla sina barn. krig slutar inte. Ändå gottar sig kyrkan åt sin godhet i detta fall.
  m jag vore kyrkan skulle jag skämmas.

 22. Varför blir då Sverigedemokrater så upprörda när vi andra pratar om alla människors lika värde? Sedan är det en sak att prata om det, en annan sak att agera för det.

  Det har forskats en del om de apatiska flyktingbarnen och man kan försiktigt säga att alla inte håller med dig.

 23. frekar06 says:

  Serena.

  Sverigedemokraterna är ett parti som har sina rötter i nazismen och nationalismen. Det är ett populistiskt parti som inte är intresserade av att ta något som helst ansvar. Det har de visat vid upprepade tillfällen. Att tusentals människor runt om i landet var ute och demonstrerade sitt missnöje efter att Sverigedemokraterna kom in visar också på att partiet inte har något stöd bland väljarna för sin populistiska och främlingsfientliga politik.

  Det är inte jag som är oansvarig utan det är Sverigedemokraterna som är oansvariga när de hetsar mot till exempel muslimer. Sverigedemokraternas politik är inte en politik som kommer hålla ihop Sverige och den kommer bidra till en ännu mindre liberal invandringspolitik än vi har idag. Det är inte positivt som jag ser det. Den invandringspolitik vi har idag är allt för restriktiv enligt mitt sätt att se på saken.

  Jag har valt att helt lämna de etablerade partierna och bli medlem i Piratpartiet. Ett parti jag också är öppen med att jag röstar på. Piratpartiet har inte tagit ställning i migrationspolitiken. Men de har tagit ställning för mänskliga fri- och rättigheter, en starkare rätt till skydd för privatlivet och för allas lika värde och rättigheter. Det är raka motsatsen till vad Sverigedemokraterna står för.

  Jag lämnade de etablerade partierna för Piratpartiet därför att jag ansåg att de etablerade partierna inte kunde leverera i de frågor som är viktigast för mig i form av integritetsfrågor, frågor som rör skyddet för mänskliga rättigheter, utvecklandet av demokratin och Internets frihet. Piratpartiet levererar i dessa frågor trots att de inte sitter i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna står för en syn som är mig helt främmande.

Leave a Reply

Your email address will not be published.