Luxemburg och Haag

Imorgon åker hela justitieutskottet till Luxemburg och sedan fortsätter vi till Haag på tisdag. Eftersom det har varit populärt på senare tid att skriva “skandalartiklar” om riksdagsutskotts resor så tänkte jag att det är lika bra att berätta om resan här…

Vi åker hela utskottet och eftersom de flesta arbetande ersättare i utskottet är lika mycket närvarande som många ordinarie så får även dessa följa med. Totalt är vi 22 stycken som åker. Flyg t o r, buss mellan Luxemburg och Haag, hotellrum osv, så det skulle inte förvåna mig om resan går på uppemot 150 000 kr. Frågan är då om det är värt pengarna?

Varje utskott har en bestämd summa för alla mandatperiodens studieresor och konferenser. Generellt är det budgeterat så att pengarna ska räcka till en långresa (annan världsdel) och en kortresa (inom Europa). Detta är alltså vår Europaresa. Givetvis ska det finnas ett bra program för studieresan och jag kan försäkra att ingen resa som jag har varit på under mina snart nio år i riksdagen har varit någon semesterresa. Tvärtom. Det har nästan varit märkligt fullpackade program. Åker man till andra länder, nära eller långt borta, så vill man gärna se något mer utskottsrum, konferensrum och hotellrum. Vi har till och med tjatat på att det ska läggas in åtminstone någon tid för att se staden.

Vad ska justitieutskottet då göra i Luxemburg och Haag? I Luxemburg ska vi besöka EU-domstolen och Luxemburgs parlament, vi ska träffa deras justitieutskott och justitieminister. I Haag ska vi till Eurojust och Europol. Mycket relevanta studiebesök för justitieutskottet enligt mitt sätt att se det.

Fri tid? Visst, efter kl. 18 första kvällen och efter kl. 21 andra kvällen. Dessutom före kl. 9.15/8.45 på morgonen.

Undrar om någon kvällstidning vill skriva om den här resan…?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Luxemburg och Haag

 1. z999 says:

  “Undrar om någon kvällstidning vill skriva om den här resan…?”

  Inte kvällstidning, möjligen någon läkartidning som vill ha skräckexempel på hur man bränner ut sig. Jag anser att det borde beviljats åtminstone en dag fri från arbete. Det är bra om det inte slösas med skattepengarna vid såna här resor men det finns gränser. Att plaerna på det här sättet är som att tro att man kan träna sig till idrottsliga prestationer genom att träna dygnet runt.

 2. frekar06 says:

  Håller med Z999 i den här frågan och måste säga att media borde fokusera på viktigare saker än sådana här skandal artiklar som bara sänker förtroendet för pressen snarare än för politikerna. Den här typen av skandal artiklar är inte den seriösa kritiska granskning av makten som media har som en av sina huvuduppgifter.

  Vi har till exempel en ekonomi i fritt fall som man borde fokusera på istället. Man skulle till exempel kunna börja ställa lite tuffa frågor till EU-kommissionen och EU:s icke folkvalda president och undra vad dem håller på med. Nu verkar det närmast vara total bunkermentalitet som råder i Bryssel.

  Grekland har nu en ränta på sina tvååriga lån som uppgår till femtio procent. Italien har en statsskuld som börjar närma sig 2000 miljarder euro. Enda anledningen till varför Italien inte redan tvingats ställa in betalningarna är att Europeiska centralbanken med skattemedel gått in och köpt mer av sin egen död.

  Det är fortfarande knäpp tyst i pressen om att nästa kris sannolikt inte kommer bli ett land, även om vi har vissa kandidater här, utan ECB själva. Vi får med tanke på i vilket ekonomiskt kaos vi befinner oss i verkligen hoppas att pressen nu börjar sköta sitt jobb ordentligt och lägger tid på det som är viktigt och inte på en massa skandal artiklar om riksdagens eventuella resor. Alla varningsklockor kring ekonomin i Europa ringer på sky hög nivå. Samtidigt fortsätter man inom EU med sina fiasko artade försök att rädda länder som Grekland.

  Det är möjligt att man kan rädda Grekland. Men ingen kan rädda länder som Spanien och Italien. Grekland måste lämna Euron och ärligt talat måste Euron läggas ner. Det är bara en fråga nu om huruvida en nedläggning av Euron ska ske kaosartat eller i ordnade former. Om Grekland faller så kommer frågan ställas på sin absoluta spets eftersom det innebär att hela ECB:s kapitaltäckning spricker då. Om man fortsätter med Euron så kommer detta leda till våld och enorma demonstrationer. Merkel kommer inte ens ha egen majoritet i förbundsdagen för sina förslag, något som kan utlysa nyval. Tyskland och Frankrike vill inte betala. Folk i Finland bland annat är fullständigt vansinniga över den ansvarslöshet som man har visat med skattemedel rakt ner i ett svart hål (Grekland). Vi behöver demokratiska lösningar på det här. Inte mer av överstatlighet och andra dumheter som byråkrater i Bryssel försöker föra in.

 3. Uffe N says:

  Det har inget med vare sig Luxemburg eller Haag att göra, men jag tror det är dags för dig, Johan, att ändra lite på din site.

  Rätta mig gärna om jag har fel, men så vitt jag vet får sedan den första juli siter inte sätta cookies i sina besökares datorer med mindre än att de fått uttryckligt tillstånd till det. Och din site frågar inte innan den sätter en cookie.

  Dessutom tror jag att lagen kräver att siten informerar om cookiesarna. Inte heller det kravet uppfylls. Det ser lite illa ut om en av dem som varit med att stifta lagar som “vi andra” väntas lyda inte lyder lagarna själv…

 4. Nisse Nilsson says:

  Ett bra exempel på en relevant studieresa. Med tanke på att arbetsspråket i EU-domstolen är franska skulle det vara intressant att veta ungefär hur många av justitieutskottets ledamöter som talar franska? Talar du själv franska, Johan?

 5. z999 says:

  @Nisse Nilsson:
  “Talar du själv franska, Johan?”

  Vadå? Kan du höra skillnad på franska och skånska? Jag tror att Johan klarar sig utmärkt.

 6. Bra påpekande Uffe, måste kolla upp hur jag ska fixa det. Har kollat på ett antal andra bloggar och de hade inte heller någon sådan fråga.

  Nisse, det stämmer att arbetsspråket är franska, men det finns även svenska domare där nere. Vi träffade våra svenska representanter i domstolen och Tribunalen plus en italiensk viceordförande i EU-domstolen (som pratade engelska med oss). Annars finns det tolkning… kan inte ett dugg franska.

 7. Nisse Nilsson says:

  Ett studiebesök är säkert mycket givande även för den som inte talar franska och det var inte alls menat som något ifrågasättande av resans relevans. Vad jag är ute efter är att det är väldigt få riksdagsledamöter och andra svenskar (inklusive jag själv) som är fransktalande. Om Sverige seriöst siktar på att få inflytande i EU så borde nog franska så snart som möjligt bli ett obligatoriskt ämne i skolan. Talar man inte maktens språk så har man svårare att påverka så är det ju. Tolkning i all ära men nyanser går ofta förlorade och det är ju inte helt ovanligt att man när man ska tolka domstolens domar får ta fram dem på andra språk som man behärskar för att i bästa fall förstå bättre.

 8. z999 says:

  @Johan:
  “Annars finns det tolkning… kan inte ett dugg franska.”

  Där ser man. Men jag tycker att engelska borde vara det ledande språket med tanke på att de flesta (många i alla fall) i medlemsländerna kan just engelska. Annars börjar det likna när maktens män i kyrkan på medeltiden (katolska kyrkan alltså) talade latin och på det sättet fick ensamrätt på att tolka bibeln. Det där om att franskan är en extrem avart av skånska (värre än Skanör Falsterbo alltså) var ett skämt.

 9. Don Joan says:

  Har inte kunnat läsa om några skandaler efter er resa. Fann däremot en positiv artikel från GP: http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.720749-centern-gar-framat-i-nya-matningar

Leave a Reply

Your email address will not be published.