Kort rapport från Manila

Utöver att det är långt bort och varmt så har jag inte någon direkt känsla av landet så här långt. Ser mest hotellet där vi bor och även Liberal Internationals kongress pågår i dagarna tre. Igår åkte vi buss till presidentpalatset och lyssnade på och åt lunch med president Aquino, men i övrigt är det luftkonditionerade hotellet som gäller. Imorgon (måndag) hinner vi med en utfärd i Manila innan vi åker hem, skönt, hade varit hemskt att vara i Filippinerna utan att se någonting av landet.

Själva kongessen består av seminarier, resolutionsbehandling, programdiskussioner och val av styrelse. Den sista frågan blir den intressantaste för vår fyra personer stora delegation, Fredrick Federley, Abir al-Sahlani, Mila Eklund och jag, eftersom Abir är nominerad till styrelsen och vi har stora förhoppningar att få in henne. Framförallt för hennes stora kunskaper och mångkulturella bakgrund som ger en unik kompetens, men också för att styrelsen är allt för dominerad av äldre män.

Just nu lyssnar jag på oppositionsledaren i Kambodja Mr Sam Rainsy, i samma seminarium ska partiledaren för Movimento Liberatario i Costa Rica tala. Likaså Dr. Tsai Ing-Wen från Taiwan, f.d. EU-kommissionären Louis Michel från Belgien och inte minst minister Lamine Ba från Senegal. Alla talar om demokratisering och ökad frihet i världen, liberalism. Vilken fantastisk global mix av talare!

Igår fick vi en videohälsning från Aung San Suu Kyi från Burma! Hon kan givetvis inte åka hit, men det var en mäktig känsla att få hennes hälsning via videolänk. Även Singapores oppositionsledare Dr. Chee tvingades skicka en videohälsning eftersom han inte får åka hit, hans pass blev konfiskerat.

Just den liberala utvecklingen i Asien är intressant. De liberala partierna växer och tar en allt större roll i de asiatiska länderna. Liberal Internationals ordförande Hans van Baalen (EP-ledamot från Nederländerna) önskade sig nyss att få uppleva en demokratisering och liberalisering av Kina och fria val för 1,4 miljarder kineser. Det kommer att hända, men frågan är när och hur landet ska ta sig dit.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Kort rapport från Manila

 1. z999 says:

  “Imorgon (måndag) hinner vi med en utfärd i Manila innan vi åker hem, skönt, hade varit hemskt att vara i Filippinerna utan att se någonting av landet.”

  En dag? Poängen är väl att ta intryck av landet? Inte bara ett krångligt sätt att ha kongresser och seminarier. I de styrandes mentalitet så ska det ligga ett ansvarsfullt sätt att hantera skattepengar men inte att det går över in absurdum. Jag anser att politiker i Sverige har visat ett väldigt stort ansvar när det gäller att inte slösa med skattemedel på sina resor. Tråkigt att det ska belönas med misstänksamhet.

 2. frekar06 says:

  Johan,

  Jag skulle tro att det kommer att krävas en folklig resning (revolution) i Kina för att det ska bli verklighet. Om folket skulle resa sig mot diktaturen så skulle den vara borta på månader, kanske veckor i bästa fall. Förhoppningsvis kommer folk att resa sig mot diktaturen i Kina precis som de gör i arabvärlden.

  Just det Z999. Det har vad jag kan påminna mig inte varit några stora skandaler kring politikers olika resor om jag nu inte minns helt fel i Sverige. Annars har det kommit intressanta nyheter för någon timme sedan. Fristaden Christiania är nu räddad av invånarna genom att de gått med på att köpa loss och hyra fristaden från staten.

  Jag som är positivt inställd till fristaden Christiania och anser att vi har en hel del vi kan lära oss av de som bor där (inte minst kring miljöfrågan) anser att det är väldigt positivt att fristaden nu får leva vidare. Christiania är ett exempel på att det går att skapa ett alternativt samhälle och att ha en alternativ livsstil. Detta borde ses som en stor vinst för alla oss som tror på frihet, demokrati, mänskliga rättigheter osv. Men framförallt är det en stor vinst för de boende på Christiania som nu kan fortsätta leva sin alternativa livsstil.

  http://svt.se/2.27170/1.2460657/christianiabor_koper_sin_stad

 3. frekar06 says:

  Off-topic:

  Vad håller Svenska regeringen på med egentligen? Vi är ett av de få länderna som är positivt inställda till det rättsvidriga PNR-avtalet med USA. För nu skriver Europa portalen om att hemliga dokument som läckt ut visar att EU-kommissionens egna jurister menar att PNR-avtalet är oförenligt med grundläggande fri- och rättigheter och att hela avtalet är olagligt.

  http://europaportalen.se/2011/06/hemliga-dokument-usa-avtal-ar-olagligt

  Det borde vara dödsstöten för detta PNR-avtalet. Frekar06

 4. z999 says:

  Frekar06, håller med om Christiania.

 5. z999 says:

  En till off topic men rätt så intressant. Danmark har antagit hårdare regler mot kriminella invandrare, att de ska utvisas oavsett brott. Dom hamnar alltså “till höger” om svenska nationaldemokraterna som vill ha utvisning om det handlar om brott som ger två års fängelse eller mer. Regeringslinjen i Danmark är alltså hårdare än nationaldemokraternas linje.

 6. z999 says:

  Eftersom det här är senaste inlägget från Johan så är det väl det som gäller? Men jag såg din elaka tvillingbror i riksdagen idag, direktsändning i TV2 i debatt med en sosse. Han vräkte ur sig massor med dumheter och la fula ord i mun på dig så nu får du skynda dig hem och försöka rätta till allt. Jag märkte på en gång att det inte var du men det kanske inte alla gör.

 7. frekar06 says:

  Det kanske vore bra om vi städade framför egen dörr innan vi kräver att andra länder ska bli mer demokratiska (ett krav som jag naturligtvis helt och hållet ställer mig bakom). Men det ska också gälla i Europa. I Tyskland är det en jätteskandal under uppsegling. Här har man använt datalagring och masttömning för att avlyssna 138 000 människor från polisens sida.

  Förtroliga samtal mellan advokater och klienter, journalister, politiker osv har blivit avlyssnade. Det är precis detta vi kritiker har varnat för hela tiden när det ena övervakningssystemet efter det andra nu kommer på plats.

  http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/581153-tyska-polisen-avlyssnade-138000-under-demonstration

  Så här kommer datalagringen att fungera:
  http://www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-vorratsdaten#

  Varje mobiltelefon i det här landet kommer att förvandlas till en statlig spårsändare över en natt och man kommer i minsta detalj kunna kartlägga människors liv. Det är det den här regeringen vill driva igenom. Det är oansvarigt att rösta för datalagring och datalagringen kommer sannolikt snart att vara historia då Europadomstolen aldrig kommer att godkänna detta. Den här lagen har startat krig mot tusentals aktivister runt om i Europa som nu kämpar för att bli av med eländet. Det här kan inte staterna på sikt vinna.

 8. LeffeK says:

  “Mångkulturell kompetens”. Vad innebär det? Att en person har fördelar gentemot andra pga. sin etnicitet? Låter ju lite ra……

 9. Hej igen, har tyvärr varit utan dator över hela midsommarhelgen och före dess var det mest jetlagskamp.

  Visst måste man få en möjlighet att se landet lite när man åker så långt, men för min del handlar det framförallt om att inte vara borta från familjen längre än nödvändigt. Det var dessutom inte skattepengar som bekostade, riksdagen betalar inte den typen av resor utan det gör partiet.

  Vad gäller PNR så var det en något konstig artikel. Om det inte blir något nytt PNR-avtal så gäller det gamla, så frågan är inte avtal eller inte utan nytt eller gammalt avtal. Lagringstiden måste bli kortare och det finns även andra saker som vi har med i förhandlingarna, men samtidigt måste vi lägga in de bättre dataskyddsreglerna och begränsningar av tredjelandsutlämning i den positiva vågskålen. Mycket talar alltså för att det nya avtalet är bättre än det gamla, men att inget egentligen är bra nog. Som vanligt är verkligheten inte så svart eller vit som den framställs i media.

  Tycker också att Christianialösningen är bra.

  Nästa danska nyhet var utvisningar av kriminella som inte är danska medborgare. Läste bara en kort notis och av den är det svårt att dra slutsatser. Generellt kan man säga att vi även i Sverige kan utvisa för väldigt begränsad brottslighet, men att man måste ta hänsyn till t.ex. familjesituationen. Ett enkelt exempel är att den utländska medborgaren som döms för brott här i Sverige har ett barn som är svensk medborgare. Ska personen då tvingas lämna landet? Eller ska Barnkonventionen gälla och det är viktigare att barnet har möjlighet att träffa sin mamma eller pappa?

  LeffeK, kan det vara så svårt att förstå vad mångkulturell kompetens innebär? Det finns många kulturer och det är bra att ha kunskap om hur många olika kulturer fungerar, hur människor tänker, hur olika situationer bör behandlas för lyckat resultat osv. Inte minst om man är aktiv inom internationella organisationer.

  Jag kan berätta kort om ett tillfälle som jag själv saknade tillräcklig kompetens om hur olika länders syn på demokrati fungerar. För snart 15 år sedan var jag “talman” på en konferens som hette BYA (Baltic Youth Assembly). Det var politiskt aktiva unga från hela Östersjöregionen som träffades och jag höll i mötet där vi skulle få ihop en slutresolution. Jag utgick från hur svenskt beslutsfattande fungerar. Alla lägger fram sina förslag, man voterar och majoriteten vinner. Sedan går man vidare till nästa fråga.

  Framförallt polackerna, men också ryssar och litauer var helt oförstående inför min “diktatoriska” styrning av mötet. Deras syn på demokrati var helt annorlunda, för dem var det naturligt att fortsätta diskutera en fråga även om beslut fattats.

  Jag hade alldeles för dålig kunskap om olika länders beslutskulturer för att hantera mötet på ett lyckat sätt, jag hade behövt bättre mångkulturell kompetens (vilket jag också har skaffat mig på det området sedan dess).

 10. frekar06 says:

  “Jag utgick från hur svenskt beslutsfattande fungerar. Alla lägger fram sina förslag, man voterar och majoriteten vinner. Sedan går man vidare till nästa fråga.

  Framförallt polackerna, men också ryssar och litauer var helt oförstående inför min “diktatoriska” styrning av mötet. Deras syn på demokrati var helt annorlunda, för dem var det naturligt att fortsätta diskutera en fråga även om beslut fattats.”

  Den syn på demokrati som kommer till uttryck här i form av att man fortsätter diskutera en fråga även om beslut fattats tycker jag i grund och botten är bra. Det problem jag kan se är eventuellt att man riskerar att fastna i en och samma diskussion. Men å andra sidan tycker jag det är väldigt viktigt att man fortsätter debattera frågor, även efter beslut. På det sättet skulle man kunna få en mer vad ska jag säga levande lagstiftning som ständigt diskuteras. Blev kanske något otydligt, men förhoppningsvis förstår ni vart jag vill komma.

  För det handlar egentligen inte bara om att stifta lagar utan också om att kommunicera lagar. Skolan är ett bra exempel på detta. Det tas stora reformer på nationell nivå, till exempel i form av skollagen, men också allmänna råd som kommer från Skolverket. Men det är oerhört svårt att ens få ut de mest centrala delarna av reformerna i skolan. Det kom till exempel tidigare i år ett examensarbete där man tar upp en statlig utredning som heter “Tydliga mål och kunskapskrav i grundskolan” (tror den kom 2007). I detta examensarbete kan man läsa (s.32):

  ”Resultatet visar att lärare i allmänhet inte använder lä-roplansmålen och knappt känner till dem”

  ”Lärarna är heller inte medvetna om att kursplaner och läroplan är olika dokument”

  ”Denna bristande kunskap om styrdokumen-ten sägs också gälla rektorerna (T, s. 179). Utifrån de skolbesök utredaren gjort konstateras dessutom att flertalet lärare inte har aktuella styrdokument ”till hands””.

  Länk: http://dspace.mah.se:8080/bitstream/handle/2043/12021/Examensarbete%20Tuva.pdf?sequence=2

  Detta är bara ett exempel på vikten av att kommunicera reformer och lagstiftning på ett tydligt sätt och på vikten av att hålla lagstiftning, styrdokument osv. levande. Risken är så uppenbar att de skolreformer som regeringen nu gör slutar i ingenting ute i skolan. Läroplanen från 1994 är fortfarande inte implementerad fullt ut ute i verksamheten. Jag har nu läst specialpedagogik 1-30 hp den här terminen och innan sommaruppehållet fick vi uppmaningen att inte ge vika när vi kommer ut i verksamheten för de som inte tycker att man behöver följa läroplanens intentioner, den uppmaningen bör alla vi som nu kommer ut i verksamheten ta fasta på. Först då kommer regeringens reformer lyckas!

Leave a Reply

Your email address will not be published.