Debattartikel i GP om det danska förslaget

Idag har jag och Centerpartiets Europaparlamentariker Lena Ek en debattartikel i GP om det danska förslaget på gränskontroller.

Är också med i Svenska Dagbladet idag om Vänsterpartiets krav på “sanningskommission”. Gillar citatet: “Det känns inte relevant att tillsätta en statlig utredning för att reda ut skvaller”.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

20 Responses to Debattartikel i GP om det danska förslaget

 1. z999 says:

  Jag tycker dock att regeringen borde starta en sanningskommission, som utreder den organiserade brottsligheten i vårt land. Hur kunde den växa sig stark från i princip ingenting till den nuvarande nivån mitt framför ögonen på polis och politiker? Hur kunde alla de med utländsk härkomst, som utgör stommen i de flesta av dessa brottsyndikat, erhålla asyl och uppehållstillstånd i vårt land? Var dessa iskalla och kriminellt disponerade människor flyktingar? Eller fick de uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare? Någon myndighet måste ha gjort ganska grova felbedömningar, några ansvariga politiker måste ha gjort vårt samhälle avsevärd skada. Det vore välkommet med en sanningskommission som utreder och rätar ut alla frågetecken kring detta.

 2. frekar06 says:

  Z999: Det finns ingen statistik som visar att det skulle vara utlänningar som står för mestadels av brottsligheten, åtminstone inte någon trovärdig statistik. När det sedan gäller utländsk arbetskraft så har Sveriges ingenjörer helt tröttnat på Migrationsverket nu och formellt avslutat allt samarbete med myndigheten. Det handlar bland annat om att Migrationsverket inte har koll på arbetstillstånden och inte heller kan kommunicera med facken som de ska göra.

  http://www.svd.se/naringsliv/sveriges-ingenjorer-vi-har-tappat-fortroendet-for-migrationsverket_6214165.svd

  Dessvärre sitter Rasmussen i knäet på främlingsfientliga Danskt Folkeparti som framstår som totalt oseriösa och till och med odemokratiska. För ett slag sedan blev det ett fasligt liv i Danmark när Danskt folkeparti ville förbjuda Al Jazeera från att sända i Danmark. Det är en väldigt märklig syn på fri press, demokrati, yttrande- och tryckfrihet. Precis som Linander och Ek är inne på så ska inte Danskt Folkeparti få sätta agendan och sätta den fria rörligheten ur spel. Gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark på den danska sidan är direkt pinsamma och Danmark, inte minst Danskt Folkeparti skämmer för närvarande ut sig totalt.

  http://www.journalisten.se/artikel/25122/kjaersgaard-vill-foerbjuda-al-jazira

 3. z999 says:

  Med tanke på hur det ser ut i Malmö och med tanke på inlägget i SvD om invandrade ingenjörer så tror jag att många danskar är glada över DFP. Plus en hel del andra orsaker.

  Noterar att du kallar BRÅ’s undersökningar om invandrare och brottslighet för seriösa. Egentligen var jag inte ute efter den typen av brott där invandrare är överrepresenterade utan den organiserade brottsligheten, som mer är en funktion av EU.

 4. Nisse Nilsson says:

  Jag tycker att ni gör det alldeles för lätt för er när ni bara skyller på att myndigheter är för dåliga på att samarbeta över gränserna, det är inte alls så enkelt som ni tycks tro. Vilka ska den svenska polisen samarbeta bättre med för att t.ex. hindra östeuropeiska stöldligor att operera i Sverige?

 5. z999 says:

  Finns det inga svenska ligor som härjar i östeuropa?

 6. frekar06 says:

  “Noterar att du kallar BRÅ’s undersökningar om invandrare och brottslighet för seriösa.”

  Jag har inte kallat BRÅ´s undersökningar för seriösa. Om de är seriösa eller inte avgör jag efter att jag har läst de enskilda undersökningarna.

 7. frekar06 says:

  Vill tillägga: Det handlar om grundläggande källkritik. Dvs. varje gång jag kollar på en undersökning oavsett ämne så måste jag som läsare avgöra om de är trovärdiga eller inte. Det har alltså ingenting att göra med om det är invandrare eller inte utan endast om ett rent källkritiskt förhållningssätt som man måste ha när man läser tidningar, undersökningar, statistik osv. Det spelar ingen roll om det är en myndighet som har gett ut dem eller om det är någon annan, man måste fortfarande inta ett källkritiskt förhållningssätt och granska det som står där.

 8. z999 says:

  “Jag har inte kallat BRÅ´s undersökningar för seriösa”

  Skulle ha varit oseriösa eftersom dom påstår att invandrare är överepresenterade när det gäller kriminalitet och du påstod att det inte finns seriösa undersökningar som bekräftar något sådant.

  Jag anser att om man vill såga BRÅ’s undersökningar så får man åtminstone ha något annat att gå på. När det gäller den organiserade brottsligheten så är det lättare (liksom mc-gängen). Då handlar det om en överblickbar klick av personer och någon statistik är inte nödvändig.

  Men egentligen var jag ute efter den EU-relaterade kriminaliteten, speciellt när det gäller organiserad brottslighet.

 9. z999, organiserad brottslighet har funnits i alla tider, den har bara ändrat form och mål. Den typen av gängbrottslighet som du förmodligen tänker på kom till Sverige, eller rättare sagt till Skåne, från Danmark. Gängen byggdes upp och ledarna hade och har hur svenska namn som helst. Det kanske borde ha varit Sverige som stängde gränsen mot Danmark…

 10. Nisse Nilsson says:

  Det hade absolut varit bra med bättre svensk gränskontroll mot Danmark, det tycker jag att du ska jobba för Johan. Enligt polisen kommer majoriteten av alla illegala vapen i Malmö ursprungligen från balkan. Mycket av den organiserade brottsligheten har också kommit från Danmark och de tidiga gängen som Hells Angels har en hel del svenska namn i toppen. Ser man däremot på de nya gängen som Black Cobra så är det inte många svenska namn inblandade om ens några, likaså om man tittar på Ikaroslistan, det var väl en tre eller fyra svenska namn och resten utländska sist jag såg den.

 11. z999 says:

  @Linander:
  “z999, organiserad brottslighet har funnits i alla tider, den har bara ändrat form och mål.”

  Som vanlig person (ej politiker och inte speciellt rik) så råkar man ju inte ut för den och inte heller ens bekanta. Man har bara någon vag aning om att den kostar samhället pengar och är ett hot mot demokratin och rättssystemet.

  “Den typen av gängbrottslighet som du förmodligen tänker på kom till Sverige, eller rättare sagt till Skåne, från Danmark.”

  Undrar om det skulle vara skillnad om Köpenhamn och Christiania låg mer söderut? Sen tycker jag att det verkar som att kriminella har lättare att komma övverens än polisen vilket ger ett övertag när det gäller att vara gränsöverskridande. Det kan ju bero på att polisen är mer bunden till fasta regler.

  “Gängen byggdes upp och ledarna hade och har hur svenska namn som helst. Det kanske borde ha varit Sverige som stängde gränsen mot Danmark…”

  Eller en vallgrav längs Småländska gränsen? 🙂
  (obs! har inget emot skåningar mer än att jag är djurgårdare).

 12. z999 says:

  Off topic; Trots min negativa inställning till islam och slöjor så tycker jag att det här borde fungera.
  http://www.dn.se/sport/fotboll/irans-landslag-stoppas-av-slojtvang
  Om det inte är så att kläderna av opraktiska skäl bidrar till en sämre fotboll.
  I andra sammanhang kan jag anse att ett förbud mot slöja kan vara befogat men i det här fallet tycker jag att man kunde släppa på det. Men dom kanske skulle satsa på hockey istället?

 13. z999 says:

  Att det skulle vara svenska namn inom den organiserade brottsligheten tycks inte stämma-
  http://www.nationellidag.se/visa/default.aspdokID=1520

  Men det kanske ser annorlunda ut på andra håll? Och sen beror det förståss på vilken nivå man räknar.

 14. frekar06 says:

  Z999: Det där är en nationaldemokratisk tidning och den är inte speciellt trovärdig allvarligt talat. De har en direkt tendens att vilja måla ut invandrare som ett problem. Därför har jag noll till övers för en sådan tidning som Nationell idag.

 15. z999 says:

  @Frekar06:
  “Det där är en nationaldemokratisk tidning och den är inte speciellt trovärdig allvarligt talat.”

  Jag anser att den är överlägset mer trovärdig än till exempel DN. Detta eftersom DN har ett förtroendekapital som man kan använda om man råkar ha fel i några uppgifter, för nationell idag kan det istället bli en totalkatastrof. Tidningen drivs dessutom av idealism och påverkas inte av försäljningssiffror.

 16. frekar06 says:

  @Z999:

  Du kan väl ändå inte mena att en nationaldemokratisk tidning vars mål är att bidra till en invandrarfientlig inställning är mer trovärdig än DN. Jag kan säga att jag aldrig under några som helst omständigheter hade publicerat någonting som kom från en sådan tidning på min blogg.

  Pressens publicister har ett ansvar för vad de publicerar. Nu har det i och med Internet blivit så att alla vi som skriver är våra egna publicister. Med andra ord har vi ansvar för vad vi publicerar. Det är av stor vikt tror jag att även vi som bloggar i någon bemärkelse försöker ta ansvar här för att vi ska kunna bibehålla den mycket liberala yttrande- och tryckfrihet vi har i Sverige.

  Jag anser att vi som publicerar oss på Internet också måste följa de pressetiska regler som finns uppsatta. Vi ska på bloggar till exempel vara generösa med att publicera rättelser osv. Vi ska också i den mån det går kontrollera fakta osv. Då kan man inte använda sådana källor du hänvisar till Z999.

 17. Skillnaden är att för mig så har det ingen betydelse om den som utför grova brott är svensk eller inte, brottsligheten ska bekämpas på samma sätt. Och jag säger som jag brukar, ska vi prata om överrepresentation så kan vi titta på könsfördelningen bland de grovt kriminella. Hade män varit lika lite brottsbenägna som kvinnor så hade vi haft en betydligt tryggare värld.

  Tilläggas måste dessutom att ett namn inte säger om någon är svensk eller inte, det var länge sedan vi bara hade Larsson och Svensson i det här landet.

 18. z999 says:

  @Frekar06:
  “Du kan väl ändå inte mena att en nationaldemokratisk tidning vars mål är att bidra till en invandrarfientlig inställning är mer trovärdig än DN.”

  Jag anser att DN (och resten av den typen av “media”) påminner om väggtidningarna på Maos tid i Kina. Debatten om vitpixling är ett exempel.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Vitpixling

  Ett exempel från igår av DN. Dn skriver rubriken “Därför är så många utan jobb i EU”.
  http://www.dn.se/ekonomi/darfor-ar-sa-manga-utan-jobb-i-eu
  Citerar från artikeln:
  “Ja, det är en stor fråga nästan överallt. Det är stor skillnad mellan de olika länderna i unionen. Avhoppen från gymnasiet är större i de länder som har hög invandring. Det är inte minst en språkfråga. Man måste få chansen att lära sig språket ordentligt för att klara skolans krav. Men avhoppen är ett svårt problem med flera orsaker och det är inte lätt att se någon lösning. Men det är viktigt att lyfta problemet och tala om det.”

  Till skillnad från DN så citerar jag exakt. I DN har journalisten lagt till det där med att eleverna måste få chansen att lära sig språket ordentligt vilket är det normala invandrarpjosket. Ungefär som att helt skylla på skolan om en elev får dåliga betyg.

  “Jag kan säga att jag aldrig under några som helst omständigheter hade publicerat någonting som kom från en sådan tidning på min blogg.”

  Jag kan säga att jag inte prenumererar på nationell idag därför att våldsamma vänstergrupper vid flera tillfällen har försökt stjäla deras register över prenumeranter för att hota folk med våld så att de inte läser tidningen. En tidning med presstöd utsätts alltså för detta utan att det ses som ett problem för yttrandefriheten.

  “Pressens publicister har ett ansvar för vad de publicerar. Nu har det i och med Internet blivit så att alla vi som skriver är våra egna publicister. Med andra ord har vi ansvar för vad vi publicerar. Det är av stor vikt tror jag att även vi som bloggar i någon bemärkelse försöker ta ansvar här för att vi ska kunna bibehålla den mycket liberala yttrande- och tryckfrihet vi har i Sverige.”

  Jag håller med. Men sen anser jag att media sällan eller aldrig lever upp till att låta påhoppade personer få svara för sig.

  “Jag anser att vi som publicerar oss på Internet också måste följa de pressetiska regler som finns uppsatta. Vi ska på bloggar till exempel vara generösa med att publicera rättelser osv. Vi ska också i den mån det går kontrollera fakta osv. Då kan man inte använda sådana källor du hänvisar till Z999.”

  Nationell idag lever upp till just det du skriver.

 19. z999 says:

  Frekar06, tycker du förresten på allvar att jag ska anse DN (och flera andra större tidningar) som seriösa?
  DN har kommenterat bristen på kunskap om demokrati med följande artikel;
  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/lita-pa-ungdomen

  Citat från artikeln:
  “Demokratins problem i dag kan snarast beskrivas som att det finns en frustrerad minoritet som blivit skickligare på att organisera sig. Det tydligaste uttrycket för det är att Sverigedemokraterna till sist sprängde fyraprocentsvallen. Tyvärr kan även den som är i otakt med sin tid förgifta samhällsklimatet.”

  Eller, problemet med yttrandefrihet är tydligen att inte alla tycker likadant som en själv, väldigt irriterande för DN tydligen.

  EXPO citeras ofta i DN samt att man låter deras medarbetare fritt och oemotsagda få skriva artiklar i DN. Främst Lisa Bjurwald har skrivit en drös krönikor(?)

  SD behöver inte ha med ett ord om avrättningar i sitt partiprogram. Det skulle hindra dem från att någonsin nå inflytelserika politiska positioner. Kanske skulle de knipa ett mandat i en mindre kommun som västgötska Grästorp.

  Men framför allt är Sverigedemokraternas nuvarande strategi långt mer effektiv för att skapa ett ”svenskvänligt” klimat än att skjuta invandrare i Malmö.

  Självklart tillåts aldrig SD att försvara sig på något sätt i DN mot Bjurwalds artiklar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.