Oroande för Skåne

Idag har Sydnytt rapporterat att Moderaterna och Socialdemokraterna i Skåne har kommit överens om att det ska bildas en storregion med Kronoberg och kanske Blekinge från 2019. För det första är det en mycket oroande nyhet för skåningarna. Jag har mycket svårt att se hur en storregion skulle förbättra den regionala utvecklingen eller sjukvården för skåningarna. Lägg där till alla de problem som en sammanslagningsprocess innebär. Vi har erfarenheter från samgåendet mellan Malmöhus och Kristianstads läns landsting.

Skåne är en naturlig region, både på historisk och kulturell grund. Vi är skåningar. Det är vår identitet. Vi kommer aldrig att bli sydsvenskar.

Jag kan inte förstå varför Moderaterna och Socialdemokraterna i Kronoberg inte vill ha en Smålandsregion. Centerpartiet driver den för mig alldeles självklarta linjen. Småland och smålänningar har redan sin regionala identitet. Använd det! Alternativet är en Östra Götalandsregion, inte en sydsvensk region.

För det andra är det oroväckande för samarbetet inom femklövern (Mp ingår i femklövern tillsammans med alliansen) om M väljer att alliera sig med S i den här frågan. Det bygger inte förtroende!

Om det nu blir ett S/M-förslag om en storregion från 2019 så tycker jag definitivt att skåningarna först ska få säga sitt. En folkomröstning kan med fördel hållas i samband med något av valen 2014.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Oroande för Skåne

 1. Lars Nihlén says:

  Hej Johan!
  Jag tycker också det är märkligt att M och S går samman på detta sätt! Har M tröttnat på alliansarbetet? Eller känner dom sig säkra på sin egen styrka?
  Sammanslagningen som det skrivs om bör läggas i malpåse ett tag till. Region Skåne får först få ordning på turbulensen med sammanslagningen av Mas och Usil. Jag träffade några personer från kalmarhållet och utan att veta om våra politiska åsikter, stod det klart att dom inte ville till region skåne.
  Lars Nihlén Höör

 2. frekar06 says:

  Jag håller med dig Johan i det du skriver. Vi är helt överens om att vi skåningar i en folkomröstning bör få säga vad vi tycker om detta. Det vore också bra om dessa låg i samband ett ordinarie val.

  Det finns en sak som man dock bör ha i minnet och det är att 2014 är ett riktigt späckat politiskt år redan eftersom vi både har EU-val och riksdagsval. Det är kanske så att det vore en fördel att ha det ett annat år, men å andra sidan är folk redan i vallokalerna ett sådant år i samband med val. Vet inte hur många som kommer bry sig om en omröstning om storregioner i samband med dessa val, även om man naturligtvis borde göra det. Pressen kommer ha fullt upp detta år och lär inte ens uppmärksamma denna annars viktiga fråga. Frekar06

 3. Det är S och M i Kronoberg som driver att de ska tillhöra en sydsvensk region med Skåne och kanske Blekinge. Jag kan inte förstå att S och M i Skåne vill gå med på det. Är det order från central ort?

 4. http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/kronoberg-fick-ja-av-region-skane(2811153).gm?pollId=2811196#poll-2811196

  Nu har även Regionstyrelsen fattat beslutet. Tänk att S och M tar ett sådant här beslut helt utan offentlig diskussion med skåningarna. Varför sa de inte det här i valrörelsen?

 5. z999 says:

  Jag tror på en folkomröstning ett annat år än 2014. Det blir en tydligare markering då att det var ett dumt förslag (om nu alla tycker det förståss). Annars riskerar det att “drunkna” i andra val.

 6. frekar06 says:

  Precis Z999. Det var precis det jag också ville komma fram till i min kommentar!

 7. z999 says:

  De va f-n.
  Anders Borg erkänner att över 50% av invandrarna lever på socialbidrag-
  http://svtplay.se/v/2443336/svt_forum/finanspolitiska_radets_rapport_-_paneldebatt?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2443336/sb,k108202,1,f,-1

  och spola fram till 1:01.
  Jag tycker att 50% låter högt men jag tror på Anders Borg i det fallet.

 8. frekar06 says:

  Z999:

  Om siffran stämmer eller inte kan jag inte uttala mig om. Jag har heller inte sett det du hänvisar till. Men mer generellt så vet vi ju att vi har mycket stora problem med att vissa grupper, däribland invandrare och funktionshindrade, inte kommer in på den svenska arbetsmarknaden.

  Det är ett jätteproblem. Det blir inte bättre av att studier som har gjorts visar att den offentliga sektorn är sämst i landet på att anställa såväl invandrare som funktionshindrade. Det är bra att privata bolag som Max och ICA tar ansvar för att anställa personer med funktionsnedsättning, men det duger inte att agera som man gör i den offentliga sektorn. Det är för att tala klarspråk fullständigt oacceptabelt att den offentliga sektorn är sämst i landet på att anställa funktionshindrade, men också invandrare.

 9. z999 says:

  @Frekar06:
  “Men mer generellt så vet vi ju att vi har mycket stora problem med att vissa grupper, däribland invandrare och funktionshindrade, inte kommer in på den svenska arbetsmarknaden.”

  Maud Olofsson sa nyligen att det tar c:a 7 år i snitt för en invandrare att få jobb. Och då kan man ju anta att det finns fall där det tar oändligt med tid blandat med dom som får jobb snabbt.

  “Det är ett jätteproblem. Det blir inte bättre av att studier som har gjorts visar att den offentliga sektorn är sämst i landet på att anställa såväl invandrare som funktionshindrade. Det är bra att privata bolag som Max och ICA tar ansvar för att anställa personer med funktionsnedsättning, men det duger inte att agera som man gör i den offentliga sektorn. Det är för att tala klarspråk fullständigt oacceptabelt att den offentliga sektorn är sämst i landet på att anställa funktionshindrade, men också invandrare.”

  Det visste jag inte, men hade en vag aning när det gäller offentliga sektorn. Att man anställer många invandrare på lägre nivåer kanske upplevs som att man är duktig på att anställa invandrare? Att anställa invandrare på lägre nivåer som görs inom offentliag sektorn är egentligen en grövre lönedumpning (försök till det) än vad som görs inom en del privata företag.

 10. z999 says:

  För att återgå till ämnet. Är det EU som förändrat mentaliteten som gjort att storregioner ses som acceptabla?

 11. z999, ska du inte kommentera att huliganen var sverigedemokrat? Typiskt sverigedemokrater… Eller?

Leave a Reply

Your email address will not be published.