Håkan Juholt – en riktig outsider!

När jag den 15 november förra året tippade vem som skulle bli Socialdemokraternas nya partiledare så satte jag Sven-Erik Österberg överst på min lista. Jag trodde på honom hela vägen fram till för ett par dagar sedan. Då dök en verklig outsider upp som nästan ingen hade förväntat sig. Håkan Juholt. Socialdemokraternas starke försvarspolitiker. Vilken överraskning!

Jag känner inte honom, har aldrig ens debatterat mot honom. Men jag frågade en kollega som känner honom betydligt bättre och han beskrev Juholt med tre ord: “Snäll, slarvig, slugger”. Det låter ju ganska bra. Alltså för oss… Att han dessutom ligger mer till vänster inom socialdemokratin är bra för oss i Centerpartiet. Det blir lite mindre trångt i mitten i svensk politik.

Jag kan inte låta bli att fundera på hur det känns att väljas som femte, sjunde eller kanske elfte eller tolfte alternativ när alla andra har tackat nej. Jag vet inte hur många som valberedningen verkligen har tillfrågat, men att Margot Wallström, Pär Nuder, Leif Pagrotsky och Tomas Eneroth har tackat nej är ändå säkert. Med all sannolikhet skulle Ulrica Messing och Thomas Bodström också ha gått före Juholt, de är så pass populära att de säkert har fått frågan men tackat nej. Det har också talats om några äldre “föredettingar”, Jan Eliasson, Anders Sundström, Lena Sommestad och Jan Nygren, jag är mer tveksamma till om de har fått frågan, men det är inte omöjligt. Och Carin Jämtin som nu blir partisekreterare, skulle inte hon gå före Juholt som partiledare om hon hade velat?

Håkan Juholt sitter därmed i delvis samma båt som Mona Sahlin gjorde. Sahlin hade dock ännu sämre förutsättningar att leda partiet. Hon var direkt impopulär bland stora grupper inom partiet, men det tror jag inte att Juholt är. Det var dock en ledande socialdemokrat i Umeå som uttalade att han skulle lämna partiet om Håkan Juholt blev partiordförande.

Trots detta får vi absolut inte underskatta Juholt och Socialdemokraterna. Jag skulle bli mycket förvånad om inte Socialdemokraternas opinionssiffror går stadigt uppåt fram till kongressen och en tid därefter. Det är normalt när partier väljer nya partiledare, så var det till och med för Mona Sahlin. Vi ska inte heller glömma bort och underskatta Socialdemokraternas historiskt starka förankring i stora delar av vårt samhälle. De kan vända sin negativa trend och det kan gå snabbare än någon kan ana.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Håkan Juholt – en riktig outsider!

 1. Johan Tjäder says:

  Det här är en jättechans för Centern. Det finns en massa stukade högersossar där ute nu som man nog med inte alls för hård insats kan locka till ett annat parti som inte är Moderaterna.

  Traditionellt finns det en hel del sossar som trivts med att göra upp med centern. Kanske är nu rätta tillfället att få dem att göra ett stort skifte, att få S att parkera kring 25 % och kanske kapa åt sig 10 % till Centern. Miljöpartiet är en kandidat, men de kommer ju vara lite upptagna framöver och de somm ville gå till MP har kanske gjort det.

 2. Lasse605 says:

  Juholt är verkligen ingen chans för Centern, men möjligen för borgarna som helhet. Jag har mycket svårt att tro att några besvikna sossar skulle ta ett så stort steg till höger. Centerns kräftgång i opinionen tyder på detta.
  De allra flesta som gör allvar av sitt eventuella missnöje hamnar någonstans närmare mitten, troligen hos moderaterna eller folkpartiet.

 3. Intressant syn på höger-vänsterskalan. Men du har rätt i att i vissa frågor har Moderaterna gått så långt ifrån sin tidigare politik så att vi i Centerpartiet nu ligger till höger (även om jag inte gillar skalan) om M, det gäller t.ex. arbetsrätten och stora delar av näringslivspolitiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.