Riksdagen är ingen lekstuga

Nu har Socialdemokratena, Vänsterpartiet och Miljöpartiet verkligen fått igång sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Jag påstår inte att de har ett aktivt samarbete där de diskuterar och förhandlar, men sossar, vänsterpartister och miljöpartister visar stor förnöjsamhet varje gång utskottsbehandlingen ger besked om att de vill föra samma politik som Sverigedemokraterna. De har ett passivt samarbete där de gör allt de kan för att oppositionen ska “råka” vara överens mot alliansen. Sverigedemokraterna spelar glatt med i spelet.

Det stora problemet är inte att alliansen förlorar i diverse frågor utan att oppositionen inte tar ansvar för sina förslag. De är egentligen inte så intresserade av vad förslagen innebär, det stora gemensamma intresset och drivkraften är att se till att regeringen förlorar. Detta ger bilden av riksdagen som en lekstuga där beslut kan fattas utan att det finns en majoritet för varför ett beslut ska bli som det blir. De fyra oppositionspartierna kommer överens om vad regeringen ska göra, men inte varför de ska göra det. En mycket märklig situation.

I justitieutskottet har vi för närvarande minst tre beslut som oppositionen tar gemensamt. När det gäller tingsrätterna i Hässleholm, Eksjö, Norrtälje och Mora så kom oppositionen snabbt överens om att de skulle använda utskottsinitiativet på ett sätt som det verkligen inte är tänk. De vill säga till regeringen att avvisa ett förslag från Domstolsverket som Domstolsverket inte ens själva är klara med. Det intressanta för S, Sd och de andra är inte vad deras beslut får för konsekvenser utan att de vill försätta regeringen i en så svår situation som möjligt.

Det andra exemplet är trafikdatalagringen där oppositionen har hittat en bestämmelse i Regeringsformen om att förordningar kan underställas riksdagen i vissa fall. Bestämmelsen är tänk för situationer där regeringen kan behöva mandat att fatta snabbt beslut, t.ex. smittskyddsfrågor, men där riksdagen i efterhand vill få förordningen på sitt bord. Nu använder oppositionen bestämmelsen på ett helt annat sätt när de begär att varje förordningsändring ska till riksdagen i efterhand. Om riksdagen ska besluta i detalj så är det bättre att lägga detaljerna i lag och inte i förordning, men det vågar oppostionen inte föreslå eftersom det är orimligt att ha så detaljerad lagstiftning. Men oppositionen visar åter att de inte är så intresserade av resultatet utan det viktiga är att ställa till det för regeringen.

Det tredje exemplet är förändringarna av besöksförbudet. S, Mp och V vill ta bort rekvisitet påtaglig risk vad gäller kontaktförbud (besöksförbud döps om till kontaktförbud) i gemensamt hem. Det kan bli så att Sd hänger på och då har vi ett tillkännagivande till regeringen om att de ska återkomma med ett förslag som jag kan tänka mig att lagrådet kommer att ha synpunkter på. Säger man att regeringen ska återkomma med ett sådant förslag så säger man också att man inte vill lyssna på lagrådet och att regeringen inte heller ska göra det. Ogenomtänkt, men det viktiga är tydligen inte resultatet utan att alliansen ska få smäll på fingrarna så ofta som möjligt.

Imorgon kommer en annan fråga upp i riksdagen där oppositionspartierna är överens och ställer krav som kommer att knäcka många småföretagare och kan bli riktigt förödande för landsbygden med små och ofta inte så lönsamma butiker. S, Mp, Sd och V har kommit överens om att regeringen ska lägga fram ett förslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln. Vad förslaget kommer att innebära tycks vara ointressant, det viktiga är att komma överens mot alliansen.

This entry was posted in General and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Riksdagen är ingen lekstuga

 1. Anders says:

  Ja, visst är det synd att de sätter käppar i hjulen för så att ni kanske inte kan rulla ut massövervakningslagar i den takt som ni önskar. Det kanske t.o.m. blir så att EU hinner ikapp och slår till bromsen helt och hållet, visst skulle det vara försmädligt?

 2. Leffe K says:

  Ok du har åsikter på tillfällen där oppositionen agerat i syfte att gå emot regeringen och inte för att förslaget nödvändigtvis är det bästa.
  Frågan är om du har exempel på när oppositionen gått emot i frågor där de faktiskt har väl underbyggda resonemang och framtidstänk?
  Om inte så kan man lätt tolka det som att så fort oppositionen går emot regeringspartierna så är de oseriösa….och det är inte särskilt seriöst av dig.

 3. Anders, nu handlade inte inlägget överhuvudtaget om “massövervakningslagar” eller att oppositionen skulle ha satt stopp för något sådant, så din kommentar är helt malplacerad.

  Leffe K, eftersom det handlar om frågor där oppositionen är överens, från vänsterpartister till sverigedemokrater, så handlar det aldrig om “väl underbyggda resonemang och framtidstänk”. Hur skulle V och Sd komma överens om något sådant? Men du får gärna försöka leta upp något sådant om du nu tror/tycker att jag är oseriös.

 4. Ola says:

  Johan

  Dom första fyra månaderna av den här mandatperioden röstade Sd 44 gånger med Alliansen och 4 gånger på vänsterförslag “S, Mp, V” Du menar då att dom 44 gånger dom stödde Alliansens förslag så var förslagen dåligt underbyggda .. Eller är det bara så när Sd röstar på vänsterförslag?

 5. Anders says:

  Jag tolkade ditt andra exempel som att oppositionen försvårade för er att införa teledatalagringen men du kanske formulerade dig slarvigt?

  Men i sak håller jag med dig, riksdagen ska inte vara en lekstuga; alla som är där ska veta när det är votering och vilken knapp de ska trycka på, ingen ska stå och lipa i talarstolen eftersom de har blivit tvingade till att ha en viss åsikt, det ska inte ta endast 17 minuters överläggning att införa lite julgransprydnader på en av de vidrigaste lagarna som har införts i svensk efterkrigstid så att den slinker igenom… Jo, nog är allt riksdagen en lekstuga och det är ni som har sett till att den har blivit det, skyll inte oppositionen för det.

 6. z999 says:

  Det hade kanske varit annorlunda om sossarna hade haft en ny ledare som velat profilera sig coh så vidare.

  “Hur skulle V och Sd komma överens om något sådant? ”

  Vem vet, den enda motsättningen kanske bara är att de inte kan sitta i samma sminkloge?
  Annars så har SD fått mycket gräsrotskritik för att ha backat upp alliansens förslag alldeles för mycket. Jag som läser här vet att så inte är fallet.

 7. frekar06 says:

  Jag tycker inte heller om Datalagringen vilket jag kommenterat om tidigare här, men det inlägg Johan här har skrivit handlar inte om datalagringen utan om hur oseriösa oppositionen är. Vi kan ta det här med eventuella nedläggningar av domstolar i några kommuner.

  Det är ett förslag som Domstolsverket, precis som Johan säger, arbetar med för närvarande. Om oppositionen i det här läget tvingar regeringen att gå emot detta arbete så uppmanar man i princip regeringen till ministerstyre. Det är absolut noll ansvar som oppositionen uppvisar för närvarande.

  Oppositionen verkar ha inställningen att riksdagen är en lekstuga där man kan agera och rösta som man själva tycker och sedan är det andra som ska ta ansvaret för konsekvenserna av det man röstat igenom. Det är ett fullständigt vansinnigt sätt att agera på. Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ.

  Där kan man inte uppträda så oansvarigt som oppositionen och SD gör. Till Johans exempel kan vi också lägga beslutet om besparingar på regeringskansliet där oppositionen gått ihop med SD och röstat igenom stora besparingar, för att sedan vägra ta ansvar och skylla över ansvaret på regeringen. Frekar06

 8. Johan Tjäder says:

  När det gäller hur grundlagen är tänkt så tycker jag inte man kan säga att den är tänkt heller att fungera med en minoritetsregering som regerar med sverigedemokrater som tungan på vågen.

  Om man vill regera med hoppande majoriteter så måste man ju har några alternativ att hoppa emellan så att säga. Det har inte ni nu och det är väl snarare den bristen som man ska åtgärda snarare än att klaga på att en riksdagsmajoritet inte vill att en minoritetsregering lägger ner fler tingsrätter.

  Ett extra val till sommaren kanske?

 9. Johan Tjäder says:

  Även i fråga om datalagringen så får väl kravet att regeringens förordningar ska underställas riksdagen för prövning ses i ljuset av att ni regerar i minoritet.

 10. Johan Tjäder says:

  Jag kan hålla med om att det är allvarligt att utestänga någon från sitt eget hem. Samtidigt så kan man ju föreställa sig att det är väldigt svårt att hinna in med ett besöksförbud när hotet nått graden “påtaglig risk”.

  Kanske behöver man inte gå så långt som Stalkningsutredningen men nog borde man väl kunna hitta någon annan skrivning som gör att det finns en rimlig chans för staten att hinna reagera innan det är för sent?

  Annars kan man väl lika gärna strunta i besöksförbud i hemmet?

 11. Nu har det hänt igen. Vi vann voteringen om beskattning av Europadiesel med en rösts marginal för att två socialdemokrater och en miljöpartist som skulle ha varit där var borta. (Dessutom är Petzäll, Sd, fortfarande borta.) Bilden av riksdagen som en lekstuga blir inte bättre.

  Återkommer med kommentarer på det övriga senare.

 12. frekar06 says:

  Johan. Tack för informationen. Det låter som om man behöver titta över de system som ska förhindra att den här typen av situationer uppstår. Det torde vara kvittnings systemet som behöver ses över. Precis som du är inne på så blir inte bilden av riksdagen som en lekstuga bättre av detta. Frekar06

 13. Pingback: Datalagringsdirektivet och tre korta | Lite av varje

 14. z999 says:

  Är det första april som vi går över till kollektiv bestraffning av folk? Jag syftar på böterna för fildelning som läggs på usb-minnen och annan lagringsmedia.

 15. z999 says:

  Är det klart med sosseledare nu?

 16. Johan Tjäder says:

  z999

  Ja, alltså alliansen är rena skattehöjarföreningen, fast man kallar det inte skatt.

  Dagens nyhet var ju att nästan hela jobbskatteavdraget går åt till att betala elräkningen. Och vem äger Vattenfall?

  Gungor och karuseller. Visst är riksdagen en lekstuga.

 17. Johan Tjäder says:

  @frekar06

  Blott Sverige svensk kvittning har.

  I Tyskland fick man ta bort voteringsmaskinen ett tag för att ledamöterna tryckte på varandras knappar. Det blev tydligen slagsmål. Fast tekniken har väl kommit i kapp nu med inloggningskort etc.

  Egentligen är det borgarnas fel alltihop, för det är mest socialdemokratiska regeringar som har levt på kvittningssystemet. Kanske hade svensk modern politisk historia sett annorlunda ut om sossarna hade behövt anstränga sig lite för att säkra hem en betryggande majoritet i riksdagen.

  Dessutom, den berömda omröstningen om FRA, när många alliansledamöter plötsligt blev sjuka och kvittades ut är ett tillräckligt bevis för att kvittningssystemet borde avskaffas helt och hållet. Då, Linander, blev riksdagen lekstuga när folkets valda ombud fegade ur och inte vågade stå för sina åsikter.

 18. z999 says:

  Håller med Johan Tjäder!

 19. Ola, alliansens förslag består av propositioner efter utredningar, remissrundor och lagrådsremiss. Så, ja, alliansens förslag är bättre genomarbetade. För övrigt är dina siffror helt fel, på fyra månader röstar vi många, många gånger fler än 48. Även S, Mp och V röstar för en stor majoritet av alliansens förslag.

  Anders, du får nog läsa igen. Det handlar inte om datalagring eller inte, utan om att oppositionen vill använda en udda regel på ett sätt som den inte alls är tänkt. De vill ställa till det för regeringen utan att tänka på om det är bra eller dåligt. Om du pratar om FRA så är 17 minuter ett påhitt av dig eller någon annan.

  z999, Sd har nästan inga egna motioner från allmänna motionsperioden att backa upp så det är vanligt, åtminstone i mitt utskott, att de väljer att yrka bifall till framförallt moderata och kristdemokratiska enskilda ledamöters motionsyrkanden. Har man ingen egen politik får man låna någon annans.

  Väl talat Frekar. Jag kan tillägga ett exempel från dagens debatt om tingsrätterna. Både socialdemokraten och vänsterpartisten jämställde ett riksdagsbeslut med att “tycka” i en insändare. Har de inte förstått vad riksdagen är? Det var uppenbart i debatten att de inte förstod den principiella skillnaden mellan att uttrycka sitt partis åsikt i en debattartikel och att rösta i Sveriges Riksdag om ett tillkännagivande till regeringen. Jag gapade av förvåning. Lekstuga!

  Johan T, grundlagen säger inget om majoritets- eller minoritetsregering. Men historiskt så har vi haft minoritetsregeringar i väldigt, väldigt mycket större utsträckning än majoritetsregeringar.

  När man fattar beslut om att förordningar som stadgas till följd av en lag ska underställas riksdagen så gäller det inte enbart innevarande mandatperiod. Det fortsätter såklart att gälla även om vi t.ex. skulle, mot förmodan, ha en rödgrön majoritetsregering efter nästa val.

  Din synpunkt om påtaglig fara håller jag med om till hundra procent. Jag har också försökt få gehör för den ståndpunkten i justitieutskottet. Det återstår att se om jag lyckas.

  z999, menar du kassettavgiften? Jag måste medge att jag inte har varit med i den diskussionen på länge, sitter inte i näringsutskottet längre. Har riksdagen beslutat om höjd kassettavgift, eller regeringen?

  Johan T, elpriset hade varit precis detsamma även utan jobbskatteavdrag, så hur får du ihop jämförelsen? Jag köper inte el från Vattenfall, men jag har höga elräkningar ändå… För övrigt har Centerpartiet de senaste dagarna lagt fram förslag på hur elmarknaden kan förbättras.

  Hur får du ihop logiken att “kvittningssystemet är borgarnas fel”? Om du menar att det är ett problem att Sd inte är med i kvittningssystemet så är det helt S, Mp och V som får svara för det. Partierna som står bakom regeringen (alltså även V och Mp under S-regeringen) kvittar mot oppositionspartierna. Oppositionen bestämmer själv hur de ska formera sin kvittning (t.ex. om 10 från alliansen är borta så kan oppositionen själv bestämma att 7 socialdemokrater, två miljöpartister och en vänsterpartist ska kvittas ut ).

  Att inte ha ett kvittningssystem skulle ge mycket mer slumpmässighet. Sjukt barn, försenad buss eller utlandsuppdrag skulle kunna avgöra vilken lag vi ska ha i landet. Trots allt ökar förutsägbarheten med ett kvittningssystem. Det gäller bara att alla lyckas följa det!

  Vem var borta pga påhittad sjukdom i FRA-omröstningen? Tvärtom tvingades alla att vara med även om de gärna skulle vilja vara utkvittade.

 20. Johan Tjäder says:

  Apropå grundlagen:

  Jag konstaterar bara att V i högre utsträckning tolererat och litat på socialdemokratiska minoritetsregeringar än vad nuvarande majoritet litar på alliansen. Det är bara naturligt att man då skärper riksdagens kontroll med de medel som finns i grundlagen, och att det bästa sättet för regeringen att slippa det är att bli en majoritetsregering.

  En majoritetsregering kan ju lätt få stöd för att avskaffa den extra riksdagskontrollen när den behövs.

  Apropå kvittning:

  Kvittningen är ingen ny företeelse och socialdemokratiska regeringar har kunnat styra med lika knappa marginaler som ni har nu, för att borgarna gått med på att frivilligt avstå från att rösta. Det naturliga sättet att undvika slumpmässigheten är att regera med en betryggande majoritet. Och jag kan inte undgå att fundera på vad det hade inneburit för Sverige om Erlander, Palme, Carlsson och Persson hade varit tvivla att ha aktivt stöd från ett borgerligt parti för att säkra hem förslaget i riksdagen.

  Det är socialdemokraterna som behövt borgarnas hjälp med kvittningssystemet. Hade ni inte ställt upp så hade kvittningssystemet inte funnits.

  Om FRA-omröstningen

  Ja, åtminstone Karl Sigfrids frånvaro var omskriven. Kanske var han sjuk på riktigt sedan Reinfeldt gjirt sitt. Totalt var det väl en 30-40 ledamöter från er sida som inte var där i riksdagen. Huruvida det var politisk taktik eller galet felplanerade semesterresor vet jag inte. Men när riksdagen inskränker grundläggande fri- och rättigheter så tycker jag det ska sitta minst 175 ledamöter som trycker på ja-knappen. Allt annat är skrutt.

  Elpriset och jobbskatteavdraget

  Elmarknaden är en konspiration för att plocka folk på pengar. Det kan aldrig någonsin ha varit tänkt att den skulle fungera om man med fungera menar att enskilda privatpersoner ska kunna rösta med fötterna och välja billigare el. Att Maud inte vill förstå det måste antingen bero på intellektuell svaghet eller att staten också tjänar på att systemet inte fungerar. Pactum tuurpe eller vad man kallar det.

  Så även om ni sänkt skatterna, och fått en hel del skit för hur det gått till. Så är slutresultatet att pengarna antingen gått tillbaka till staten, eller hamnat i Finland och Tyskland. Jippi!

  Min enda tröst i sammanhanget är att det var Mona Sahlin som lade fram avregleringsförslaget. Eller ja tröst….

  Skatteväxlingsförslaget tror jag inte på. Det ger inte mer pengar till mig.

  Här är tre bättre förslag

  1. Licensavgift för att utnyttja vattenkraft. Sveriges geografi och dess vattendrag bör kunna anses tillhöra det allmänna. Den som utnyttjar vattenkraft bör därför få betala för den inneboende energi som vattenkraften ger.
  2. Avskaffa Vattenfall AB och sätt kraftproduktionen i statlig förvaltning. Driften av kraftverken upphandlas av privata utövare. Elproduktion är en nationell angelägenhet och kollektiv nyttighet där staten ska ha ett grundläggande ansvar och kontroll över en väsentlig del av infrastrukturen. Precis som för vägnätet. Elpriset ska inte vara en dold skatt. Vill ni ha pengar av oss så får ni höja skatten.
  3. Avskaffa nätavgifterna. Den som säljer elen får också hyra utrymme i de ledningar som behövs för att leverera elen till mig. Som enskilda privatpersoner är vi i praktiken chanslösa mot nätbolagen. Elbolagen däremot kommer att kunna agera med större tyngd. Nätbolagens prishöjningar blir mer kännbara om det är hundra tusen abonnenters nätavgift som ska betalas av samma elbolag. För övrigt är det rena nojjan det här med avkastningskrav. Eftersom det är naturliga monopol så kan kraven på avkastning sättas mycket lågt. Det är inte som Maud Olofsson säger att nätbolagen använder vinster för att investera i näten. Investeringar skrivs av och det blir en direkt kostnad som hamnar på notan. Vinsten är resultat efter investeringskostnader. Och det går till något helt annat.
  4. Statens elverk – “The public option” som Obama kallar det. En ny myndighet, Statens elverk, bör ha till uppgift att leverera el till svenska hushåll utan vinstintresse. På det viset får vi en kraftfull indikator på vad el borde kosta och en rättmätig prispress på privata alternativ. Statens elverk bör också kunna äga egen kraftproduktion och verket bör också kunna upphandla kraftleveranser utan att gå över elbörsen. Ingen ska behöva köpa el från Elverket om man inte vill. Genom att Elverket vänder sig endast till hushåll innebär det inget dolt industristöd. Eftersom Elverket bara använder egen produktion och upphandlad kraft blir det inte någon marknadsstörning heller. Eventuell överskottskraft kan Elverket sälja till marknadspris på elbörsen.

  Se där, en nästan helt färdigskriven motion… Du får den gratis om inte någon annanhinner före…

 21. Johan Tjäder says:

  Det blev tom fyra förslag…

 22. frekar06 says:

  Linander. Det framstår som om att den här socialdemokraten och vänsterpartisten skulle behöva en ordentlig lektion i hur det svenska politiska systemet fungerar. Att fatta beslut som kan påverka framtiden för hundratusentals, ja kanske miljontals, människor i Sverige (beroende på vad det är för beslut naturligtvis) kan knappast anses vara samma sak som att skriva sina åsikter i en insändare. Deras resonemang faller på sin egen orimlighet.

  Allvarligt talat så har jag undrat över vad oppositionen och SD hållit på med sen valet i september 2010. Sverigedemokraterna verkar vara helt oberäkneliga och övriga oppositionen verkar ha inställningen att det viktigaste är att sätta käppar i hjulet för regeringen och att andra ska ta ansvar för beslut de fattar. Det finns allvarliga likheter faktiskt mellan oppositionen och SD:s agerande och en cirkus. Man häpnar över oredan i oppositionen och undrar vilka dumheter som ska komma härnäst därifrån.

 23. z999 says:

  @Frekar06:
  “Sverigedemokraterna verkar vara helt oberäkneliga och övriga oppositionen verkar ha inställningen att det viktigaste är att sätta käppar i hjulet för regeringen och att andra ska ta ansvar för beslut de fattar.”

  Det var ganska precis den beräkningen som SD gjorde före valet. Du läser inte samma sidor som mig på nätet (antar jag) så du såg förståss inte det. Johan Tjäder är en tillgång här på Johans blogg, oavsett vad man tycker om hans idéer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.