Svårt med den liberala kompassen

Jag säger inte nej till all kameraövervakning, i t.ex. parkeringshus har det givit resultat. Även på skolor kan kameror förhindra skadegörelse och stölder på kvällar och helger. Däremot är jag mycket skeptisk till att elever ska vara kameraövervakade i skolkorridorerna hela tiden. Jag tror mer på närvaro av personal och andra vuxna än att kameraövervaka, på samma sätt som jag tror mer på synliga och tillgängliga poliser på stan än på att övervaka hela stadskärnor.

Det verkar dock inte som att alla liberaler har den liberala kompassen…

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

11 Responses to Svårt med den liberala kompassen

 1. farmorgun says:

  Det verkar finnas hopp om C. Och Sverige?

 2. Johan Tjäder says:

  Är det lagstadgade minimilöner du far efter nu? För det lär ju inte bli så mycket betalt om det där ska funka.

  Problemet är ju att bevakningen bara behövs i några minuter varje timme, för sedan ska ju eleverna vara i klassrummen. Och ska man då bevaka hela byggnaden så krävs det mycket personal som sedan kommer att vara sysslolös under långa perioder. Låg effektivitet = låg lön.

  Eller tänker du dig att de ska göra något annat också?

  P.s. Vi andra vuxna jobbar, så vi har inte tid och springa i skolkorridorer…

 3. frekar06 says:

  När det gäller kameraövervakning i parkeringshus är jag mycket kluven. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker det är bra eller dåligt. Men i övrigt är jag mycket kritisk till kameraövervakning. Personligen upplever jag övervakningen som en ökad otrygghet och inte som någon ökad trygghet.

  För övrigt har en tysk politiker tagit en del av den lagrade data som lagras enligt det så kallade Datalagringsdirektivet och samkört det med öppna uppgifter på Internet. Så för er som vill se resultatet och hur man totalt kan följa en människas hela liv genom detta direktiv så rekommenderas nedanstående sida:

  http://www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-vorratsdaten#

  Det är mycket skrämmande och med Datalagringen införd så har vi verkligen skapat ett DDR-samhälle. Frekar06

 4. z999 says:

  @Frekar06:
  “Det är mycket skrämmande och med Datalagringen införd så har vi verkligen skapat ett DDR-samhälle.”

  Med väldigt dålig kontroll? Tycker jag det verkar som. Tänk, jag har levt på den tiden då det hade varit politiskt självmord att föreslå kameror i skolor. Samhället var iofs inte lika våldsamt då.

 5. Anders says:

  C har tappat den liberala kompassen för länge sedan. Att bli upprörd över kameraövervakning men tycka datalagringsdirektivet och FRA är OK visar bara hur snett på det ni är.

 6. Jakob says:

  Det finns också en annan aspekt på kameraövervakning just i skolor. Det är som bekant i den miljön som viktiga värderingar grundläggs. Men Björklund tycker kanske att det är bra om barnen tidigt skolas in i storebrorsssamhället och lär sig se övervakningskameror som ett naturligt inslag i vardagen . Kamerorna finns ju bara där för deras eget bästa. Och det borde inte heller komma som en överraskning för en centerpartist att det är dessa värderingar som liberaler av idag värnar om. I brottsbekämpningens och hotbildernas namn.

 7. Johan Tjäder says:

  Man kan ju också tänka sig att kostnaderna för övervakningssystemet vida överstiger eventuella reparationer av den skadade egendomen.

 8. z999 says:

  Kostnaden för homeland security (USA) överstiger vad terrordådet mot WTC kostade (alla fyra plan inräknade och skadorna på pentagon). I huvudsak sysslar homeland security med judging by covering när det gäller övervakning av amerikanska medborgare där alla ses som potentiella terrorister. Inte bara muslimer, Timothy McVeigh (oklahomabombaren) ansåg sig ju vara kristen. Jag är rädd att vi med stormsteg är på väg åt samma håll i Sverige.

 9. frekar06 says:

  Utbildningsminister Jan Björklund borde kanske läsa läroplanen för det obligatoriska skolväsendet innan han uttalar sig nästa gång. Där står nämligen:

  “Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors
  lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet
  med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.”

  Lägg märke till att den personliga integriteten är ett värde skolan ska gestalta och förmedla till eleverna. Med andra ord så kan man inte ha kameraövervakning eller ägna sig åt liknande integritetskränkande dumheter.

 10. z999 says:

  @Frekar06:
  “Människolivets okränkbarhet,”

  Ja, så kan man snacka så länge man sitter i ett civiliserat samhälle. Det är svårare i en mer krigisk situation då man tvingas ta en del obehagliga beslut.

  “individens frihet och integritet,”

  Ja, det borde vara emot kameraövervakning (bland annat).

  “alla människors
  lika värde,”

  Inför vem och i vems ögon? För mig så är min fru mer värd än andra kvinnor och i kina så struntar alla människor i hur jag värderar dom eller om dom har samma värde som mig. Varför inte lägga in något mer specificerat? Som att alla ska vara snälla, eller är det för banalt? Att staten skulle se alla som lika värda är inte heller sant. Det blir ju inte precis ett palme-pådrag hos polisen om jag skulle bli mördad. Dom enda jag vet som ärligt ser alla människor som lika värda är psykopater.

  “jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet
  med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.”

  Låter inte som att det förpliktar till nånting, så länge man inte preciserar förståss. Måste skolan redovisa på något sätt hur man har uppfyllt det hela, eller?

 11. Mico says:

  Jasså? Ni inom Centern är ju annars väldigt varma anhängare av övervakning av oskyldiga människor. Att säga nej till enstaka övervakningskameror och samtidigt säga ja till FRA, Ipred, Datalagring osv är ju som att förbjuda människor i ett land att bära slangbellor, men tillåta dem att bära handgranater, automatvapen och atombomber. Tala om att sila mygg och släppa igenom elefanter.

  Är det något parti som helt tappat den liberala kompassen på alla sätt och vis så är det Centern. Tyvärr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.